18 okt. 2021

Citroncheesecake i glas


300 gr mascarpone
2 msk lemon curd
1 citron, rivet skal
1 dl vispgrädde
1 dl florsocker
8 msk krossade kakor t.ex drömmar
Bär till dekoration

Vispa grädde med lemon curd, citronskal och mascarpone tills det blir fluffigt.
Sikta i florsockret och blanda väl.
Lägg krossade kakor i botten på 8 glas.
Spritsa eller klicka i ostsmeten.
Strö över lite mer smulor och dekorera med bär.

Ställt kallt fram till servering, minst 1 timme.

13 okt. 2021

Tinas Samosas med kyckling, ca 20 st




500 gr kycklingfärs 
1 grön chili 
1 stor gul lök 
2-3 vitlöksklyftor 
2 dl strimlad kål 
1 msk curry 
1 msk paprika 
2 tsk ”7 kryddor” 
salt och peppar 
ca 1 dl rapsolja 
färsk koriander 
filodeg 

Skala och skiva lök och vitlök tunt. 
Kärna ur och skiva chilin.
 Häll 2-3 msk olja i en stor stekpanna. 
Fräs lök, vitlök och chili tillsammans med curry, paprika och ”7 kryddor”. 
Tillsätt kycklingfärsen lite i taget och bryn den väl. 
Smaka av med salt och peppar. 
Ställ åt sidan för att svalna. 
Hacka sedan ner koriander i fyllningen. 
Sätt ugnen på 225 grader.
 Lägg bakplåtspapper på en plåt. 
Skär ca 10 cm breda remsor av filodegen. 
Lägg ut en remsa på en skärbräda, pensla med rapsolja och lägg på en remsa till. 
Lägg en dryg matsked av fyllningen i ena änden och vik ihop till samosas. 
(På nätet hittar du bra instruktioner.) 
Lägg dina samosas på plåten, pensla med lite mer olja och sätt in i ugnen 15-20 min tills de blir gyllene och frasiga.

12 okt. 2021

Ambassadörens Körsbärspaj

Pajdeg 
125 gr smör, kallt 
75 gr florsocker 
1 ägg 
250 gr vetemjöl 

Mandelfyllning 
150 gr smör, rumsvarmt 
150 gr socker 
150 gr mandelmjöl 
1 ägg 
1 äggula 

Lägg alla ingredienser till degen i en mixer och kör tills det blir en enda stor degboll. 
Rulla till en rulle, slå plastfilm om och lägg in i kylen minst 30 min, gärna längre. 
Sätt ugnen på 180 grader. 
Smörj en form med avtagbar botten. 
Kavla ut degen och klä formen. 
Täck degen med bakplåtspapper och häll i torkade ärtor eller bönor. (Ris går också bra) 
Grädda pajskalet 15 min, ta bort ärtorna och grädda ytterligare ca 10 min. 
Degen ska ha börjat få färg längs med kanterna. 
Låt skalet svalna. 

Sätt ugnen på 200 grader. 
Vispa socker och smör poröst. 
Rör ner ägg, äggula och mandelmjöl. 
Bred ut fyllningen i pajskalet. 
Toppa med körsbär, andra bär eller frukt. 
Ställ in i ugnen 20 min. 
Eventuellt behöver du täcka pajen med aluminiumfolie de sista minutrarna. 
 
Citronkräm 
250 gr mascarpone 
1 ½ dl vispgrädde 
1-2 msk lemoncurd 
 Vispa mascarpone och grädde till fluffig konsistens. 
Blanda ner lemoncurd en sked i taget och smaka av till en syra som passar dig.



11 okt. 2021

Pasta på Italienska, Sara Berg

 



Man kan tycka att italienarna har en tjurskallig inställning till pasta. De skulle aldrig laga en carbonara på färskpasta eller hälla parmesan på skaldjur. Men det handlar inte om att de vill vara besvärliga, utan om att de redan ägnat generationer åt att prova sig fram till de bästa recepten och de mest användbara teknikerna.


Den här boken handlar om pasta. Riktig, italiensk pasta. Om gnocchi lagad av en helgalen kock i Milano, om hemligheten bakom en äkta ragù bolognese och om den genovesiska trofien, som nästan ingen längre vet hur man tillverkar för hand

Kakfatet, Petrus Jakobsson



Klassisk hemmabakning när den är som bäst, som en uppgraderad Sju sorters kakor eller kanske snarare Petrus blandband av favoritkakor. Petrus Bageri anses av många vara Sveriges bästa bageri. Varje dag ringlar långa köer som vill köpa bröd, brödkakor och inte minst småkakor.

Förutom recept på klassiska kakor som syltkakor, kolasnittar, mjuk pepparkaka och toscakaka – alla i Petrus versioner – finns här även modernare varianter som salted chocolate rye cookie, Maryland cookies, salta kex till ost och marmelad och som bonus fantastiska brödkakor som tekakor, hålkaka och rågkaka.

Hej! Det var ett tag sen sist :)

Under hela pandemin har jag fortsatt leverera recept till Mariefredstidningen har orken inte funnits att uppdatera här på bloggen. Men nu har tidningen fått ett ansiktslyft och jag har fått inspiration till att inspirera andra igen. För det hoppas jag att du blir.

Trots att det blev en riktig rivstart när restriktionerna släppte börjar vi nu hitta tillbaka till rutinerna i det ”nya normala”. En sak som jag längtat riktigt mycket efter att få plocka en korg full med svamp, ställa den på trappan och sedan sjunka ner i en ny kokbok medan resten av familjen rensar svamp och lagar middag. Det är inte så tokigt med höst ändå.



20 juni 2021

Rostade morötter med rosmarin och fetaost

500 gr morot 
1 msk torkad rosmarin, eller färsk 
2 msk neutral olja 
salt och peppar 
100 gr fetaost 

Sätt ugnen på 190 grader. 
Skär morötterna i stavar, ca 1 cm i diameter. 
Lägg i en ugnsfast form. 
Ringla över olja och strö över rosmarin. 
Salta, peppra och blanda runt ordentligt. 
Rosta i 15-20 min. 
Låt morötterna svalna lite, lägg över på serveringsfat och smula fetaosten över.