30 mars 2023

Laxtartar med avokado och gurka




Laxtartar med avokado och gurka
125 gr lax
2 msk tärnad gurka
2 msk tärnad avokado
2 msk hackad röd lök
½ lime, saften
1 msk japansk soja
1 tsk sesamolja
salt och peppar
koriander

Tärna laxen och lägg i en skål tillsammans med gurka, avokado och lök.
Slå över limesaft, soja och sesamolja.
Smaka av med salt och peppar.

Potatis- och purjolöksplättar, 12 små/6 stora






Potatis- och purjolöksplättar, 12 små/6 stora
8 medelstora potatisar
10 cm purjolök
1 msk potatismjöl
salt och peppar
olja

Skär potatis och purjolök i mindre bitar, ca 2x2 cm.
Lägg i en matberedare och mixa till en puré.
Lägg blandningen i en finmaskig sil och låt rinna av.
Pressa ur det sista av vätskan med baksidan av en sked.
Lägg massan i en skål, tillsätt potatismjöl.
Häll olja i en gjutjärnspanna och stek plättarna 2-3 min på varje sida tills de får fin, gyllene färg.
Salta och peppra.
Servera med valfri topping, t.ex gräddfil med stenbitsrom och hackad röd lök eller min goda laxtartar.



28 mars 2023

Cupcakes med smörkräm, 32 små eller 12 stora

 

Cupcakes med smörkräm, 32 små eller 12 stora
2 ägg
2 dl socker
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk karamellströssel
½ citron, saft och skal
1 ½ dl rapsolja

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda alla torra ingredienser inklusive strössel och rör ner.
Tillsätt citronsaft och olja.
Blanda väl och klicka sedan ut i formar.
Grädda små muffins ca 12 min, stora ca 18 min.
Låt svalna och dekorera med smörkräm.



Smörkräm, ca 2 ½ dl
150 gr smör, rumsvarmt
2 ½ dl florsocker
1 äggula
gul karamellfärg

Vispa smöret fluffigt tillsammans med florsockret.
Vispa ner äggulan.
Droppa i karamellfärg till önskad nyans.

26 mars 2023

Allt du behöver för att kunna sätta ihop en härlig buffé och bjuda på fest.

Jag har botaniserat lite bland vårens nya böcker och hittade den perfekta kombon för vårens och sommarens alla festligheter. Av Tareq Taylor får du lite ny grillkunskap och smarta tips, Ylva Bergqvist bjuder på en massa sallader med smak, Martin Johanssons bröd är enkla och i Helena Lyths bok finns en massa inspiration och kreativa projekt. Med andra ord, - här har du allt du behöver för att kunna sätta
ihop en härlig buffé och bjuda på fest.
Smaklig läsning!


Grilla, Tareq Taylor
Tareq Taylor är tillbaka med en omfångsrik grillbibel där han grillar allt till sommarens middagar: nöt-, fläsk- och lammkött, kyckling och anka, fisk och skaldjur och såklart en massa grönsaker. Till och med efterrätten lägger han på grillen. Recepten spänner från det enklaste enkla till helgrillat lamm – för den som tänker ställa till med fest för många. Även tillbehör i form av såser, röror och sallader ingår.

Sallader med smak, Ylva Bergqvist
En välgjord sallad är den perfekta måltiden. Smakrik och mättande. Näringsrik och stärkande.
Men hur skapar man den där riktigt goda salladen, den som inte bara ger vitaminer och fibrer utan också är en underbar blandning av smak, konsistens, krispighet och fräschör?
Sallader har sin egen anatomi med olika byggstenar. Hur ska man tänka när man sätter samman dem? Och vilken dressing blir kronan på verket?
I Ylva Bergqvists matlagning finns smaker från hela världen och hon är en mästare på att få enkla rätter att nå nya höjder.



Baka bröd, enkla recept för stora och små, Martin Johansson
Här får du recept på 25 bröd, bröd som alla kan baka! Boken vänder sig till dig som kanske inte tidigare bakat dina egna bröd – antingen för att du tänkt att det är krångligt och stökigt, eller för att du helt enkelt är ett barn och inte haft tillåtelse att sätta på ugnen tidigare. Eller så har du kanske känt att tiden inte räcker till för recepten i klassiska bakböcker?

Vardagsvackert och festfyrverkeri, Kreativitet och smaker för hela året, Helena Lyth
En inspirationsbok för hela året med finurliga gör-det-själv-projekt och goda, enkla recept. Kreatören och inspiratören Helena Lyth har här samlat sina favoriter för att fira både högtider och årstider. Boken inleds, precis som kalenderåret, med vår stora pizzahögtid – nyårsdagen. Vägen går sedan över påsk och jul via vackra tisdagsdukningar till fredagsmys och året fylls med både fest och pyssel.






16 mars 2023

Summerrolls med kyckling, 4 port

Vietnamesiska Summerrolls är en favorit här hemma. I veckans recept använder jag kycklingfärs, men det går lika bra med fläskfärs. Vill du göra dem helt vegetariska kan du ta en burk kikärtor, hälla av spadet, mosa dem lätt och steka istället för färsen. Har du en bit kål över är det också gott att strimla den och fräsa med färsen. Se det här som ett grundrecept att utgå ifrån. Smaklig läsning!

 


Summerrolls med kyckling, 4 port

500 gr kycklingfärs

1 vitlöksklyfta

2 tsk hackad ingefära

3 stjärnanis

1 chili, finhackad

1 dl riven morot

1 msk olja

1-2 tsk sesamolja

3 msk japansk soja

Salt och peppar

Koriander

Glasnudlar

Rispapper

 

Fräsk kycklingfärsen i oljan tillsammans med vitlök, ingefära, stjärnanis, chili och riven morot.

Tillsätt sojan och sedan sesamoljan en sked i taget.

Smaka av med salt och peppar. 

Ställ åt sidan och låt svalna.

Koka glasnudlarna enligt anvisningar på paketet, låt svalna.

Klipp eller skär nudlarna i mindre bitar.

 

Ta fram en tallrik med kant.

Lägg ett rispapper i en form med ljummet vatten.

När pappret börjar mjukna lägger du det på tallriken.

Lägg på en klick färs och nudlar i nederkant på pappret.

Ta stöd av kanten och rulla ett varv, vik in kanterna så det blir ett paket och fortsätt rulla.

Lägg rullen med skarven nedåt på en fuktad handduk.

Ställ rullarna kallt fram till servering.

Dela dem med ett diagonalt snitt på mitten och servera med dippsåsen.

 

Dippsås

1 vilöksklyfta

1 tsk honung

2 tsk fisksås

2 tsk soja

2 limefrukter, juicen

 

Mixa alla ingredienser med mixerstav.

 


 

6 mars 2023

Px3 - Pasta med pesto och primörer, 4 port

Vi närmar oss mitten av mars och det är så tydligt att våren är på väg nu. Vårens färg är grön, precis som veckans recept. Illande grönt och fullt med nyttigheter. Peston och den gröna hummusen räcker till fler måltider. Smaklig läsning!

 

Px3 - Pasta med pesto och primörer, 4 port
Färsk pasta
Pesto
2 dl gröna ärtor
200 gr broccoli
Olja
Salt och peppar
parmesan
Grön hummus
Ärtskott

Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg broccolin på en ugnsfast form, ringla över olja, salta och peppra.
Rosta i ugnen ca 15 min.
Koka färsk pasta enligt anvisningar på paketet.
Sväng runt den med pesto och gröna ärtor och kanske lite extra olivolja.
Toppa med broccoli, en klick hummus och riven parmesan.

 


Pesto med solrosfrö
½ vitlöksklyfta
3 dl basilikablad rejält packat
1 dl solrosfrö
1 dl riven parmesan
Olivolja
1 msk citronjuice
Salt och peppar

Kör alla ingredienser till peston i matberedare och spä med olivolja till en krämig konsistens.

 


Grön hummus
3 dl gröna ärtor
1 vitlöksklyfta
½ citron, saften
½ röd chili
Salt och peppar

Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör till en jämn smet.
Smaka av med salt och peppar.