15 sep. 2011

Salvia, äpplen, fläskkotlett, maränger och bär

Visste du...
Salvia är en god och lättodlad örtkrydda både på friland eller i kruka inomhus eller på balkongen. Den har genom historien ofta ansetts vara ett universal medel och har använts mot det mesta. Moderna studier visar att salvia har antibakteriella egenskaper och tydligt kan förbättra minne.

Fläskkotletter med salvia, äpple och enbär, 4 port
4 rejäla fläskkotletter
Salt & svartpeppar
Fruktig olivolja
1 stor gul lök, hackad
3 äpplen I klyftor, t.ex Discovery
3-4 blad färsk salvia
8 enbär, krossade
1,5 dl torr cider

Sätt ugnen på 200 grader.
Krydda kotletterna ordentligt med salt och peppar. Häll olivolja i en stektpanna och bryn kotletterna ca en minut på varje sida. Ta ur kotletterna och fräs löken i skyn från kotletterna. Låt löken få lite färg och tillsätt sedan äppleklftor, salvia och enbär.

Lägg lök, äpplen och kryddor i en ugnsfast form. Lägg i kotletterna och slå över cider så att det precis täcker innehållet. Salta och peppra och ställ sedan in i ugnen ca 30 minuter tills äpplena och kotletterna är färdiga.


Glass, blåbär, maräng och grädde

Bästa bärdesserten?
Blanda vispad grädde, färska eller frysta bär av valfri sort med maränger brutna i stora bitar. Lägg en kula glass i botten av en skål och toppa med bärgrädden. Några osaltade pistachnötter eller rostade hasselnötter ger lite extra crunch till det hela.
Barnsligt gott och klart på en kvart!


Maränger
- Hemgjorda maränger håller upp till 2 veckor förvarade i en burk med lock på torrt ställe.


4 äggvitor
1,5 dl strösocker
2 dl florsocker, siktat
Vispa äggvitorna tills det bildas toppar.
(Skålen ska kunna vändas upp och ned utan att smeten trillar ut.)
Vispa i strösockret lite i taget och vispa i ytterligare 10 minuter. Nu är smeten fast, jämn och glänsande. Sikta i florsockret lite i taget och vänd försiktigt ner det i smeten.
Värm ugnen till 120 grader.
Spritsa eller skeda ut marängerna i önskad form på bakplåtspapper.
Sänk temperaturen till 90 grader och grädda marängerna ca 2 timmar.
De är färdiga när både ovan- och undersida är torra.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar