1 feb. 2012

Det spirar i Skafferiet

Ljuset, det obarmhärtigt avslöjandet av oputsade fönster och förvåningen över att januari till sist tagit slut ger vårkänslor. Från att ha varit sugen på mustiga grytor och värmande soppor skriker kroppen plötsligt efter lättare, grönare och skönare mat. Är man dessutom som jag en som gillar att odla kliar det friskt i de gröna fingrarna. Än är det för tidigt att börja så, men att grodda hemma på köksbänken går alldeles utmärkt året runt.
Min gode vän Johan från Menigo kom förbi med en härlig mix av olika krasse och groddar.
Daikon, kinesisk vitlök, gurkört och underbart knallfärgad rödbeta. Våren är på väg!


Titta igenom dina köksskåp för har du ärtor, kikärtor, linser, senapsfrö eller hel bockhornsklöver hemma är det bara att sätta igång direkt. Baljväxter groddas bäst i en glasburk, fröer odlas som krasse på blött papper eller i speciella grodd-boxar.
Borta är den tid då endast smörgåskrasse fanns att köpa på fröhyllan. Nuförtiden har de flesta stora fröfirmor tagit fram olika groddpaket. Ekologiska dessutom.
Ljuvliga rödbetsgroddar!


Så här groddar du:

Lägg fröerna i blöt över natten.
Häll bort vattnet och skölj fröerna.
Ställ mörkt.
Skölj morgon och kväll tills grodden blivit någon centimeter lång.
För extra vitaminkick, ställ groddarna i ett ljust fönster så bildas klorofyll.







Krasseodling
Lägg 8-10 lager med hushållspapper på en tallrik.
Fukta pappret och strö över valfria frön.
Placera varmt och ljust, men inte i direkt sol.
Håll odling fuktig med hjälp av en sprayflaska.
Efter 4-5 dagar är det dags att skörda.
Klipp av lämplig mängd och använd på smörgåsar,
i salladen eller som dekoration.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar