Min gode vän Johan från Menigo kom förbi med en härlig mix av olika krasse och groddar. Daikon, kinesisk vitlök, gurkört och underbart knallfärgad rödbeta. Våren är på väg! |
Titta igenom dina köksskåp för har du ärtor, kikärtor, linser, senapsfrö eller hel bockhornsklöver hemma är det bara att sätta igång direkt. Baljväxter groddas bäst i en glasburk, fröer odlas som krasse på blött papper eller i speciella grodd-boxar.
Borta är den tid då endast smörgåskrasse fanns att köpa på fröhyllan. Nuförtiden har de flesta stora fröfirmor tagit fram olika groddpaket. Ekologiska dessutom.
Ljuvliga rödbetsgroddar! |
Så här groddar du:
Lägg fröerna i blöt över natten.
Häll bort vattnet och skölj fröerna.
Ställ mörkt.
Skölj morgon och kväll tills grodden blivit någon centimeter lång.
För extra vitaminkick, ställ groddarna i ett ljust fönster så bildas klorofyll.
Krasseodling
Lägg 8-10 lager med hushållspapper på en tallrik.
Fukta pappret och strö över valfria frön.
Placera varmt och ljust, men inte i direkt sol.
Håll odling fuktig med hjälp av en sprayflaska.
Efter 4-5 dagar är det dags att skörda.
Klipp av lämplig mängd och använd på smörgåsar,
i salladen eller som dekoration.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar