28 apr. 2022

Tisdagstipset no 2 - Foccacia med oliver och gräslök

 Den här foccacian är hyfsat enkel att göra, blir lagom stor och klar i rimlig tid. Jag gör den när jag behöver ställa fram middag till familjen men inte har någon lust att stå vid spisen. Tillsammans med lite charkuterier och grönsaker blir det ändå en fin liten måltid för mitt i veckan. Har du inga oliver eller gräslök tar du det du har. Rosmarin, persilja och basilika passar perfekt i degen.


Foccacia  med oliver och gräslök, - till en liten långpanna

¼ pkt torrjäst

2 dl mjölk

1 ½ dl vatten

2 msk olivolja

½ msk salt

½ msk socker

2 msk hackad gräslök

7-8 dl vetemjöl

25 gr smör, rumsvarmt

Olivolja och flingsalt till garnering

 

Blanda jäst med mjöl, salt, socker och gräslök.

Tillsätt mjölk, vatten och olivolja.

Knåda degen för hand eller i maskin, minst 10 min.

Klicka ner smöret allt eftersom.

Låt jäsa under plast i 20 min.

Klä en liten långpanna med bakplåtspapper.

Ta upp degen och kavla ut till lagom storlek och lägg över i pannan.

Jäs ytterligare 45 min, eller till dubbel storlek.

Gör gropar i degen i jämna rader med hjälp av ett finger.

Häll över ca 3 msk olja, strö över flingsalt.

Sätt ugnen på 255 gr.

Grädda brödet mitt i ugnen ca 20 min.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar