10 juni 2023

Rårörd rabarbersaft


 



Rårörd rabarbersaft,
3 kg rabarber
1½ citron
4 liter vatten
1 tsk natriumbensoat
500 gr socker per liter avrunnen saft

Tvätta rabarbern och skär den i ½-1 cm bitar utan att skala dem.
Tvätta av citronerna och skiva dem i ½ cm tjocka skivor.
Koka upp vattnet under tiden och lös natriumbensoaten i ett glas med kokvattnet.
Lägg rabarbern i en ren hink och varva dem med citronerna.
Häll på det kokande vattnet och natriumbensoat.
Sätt på lock eller plasta in väl med plastfilm.
Låt stå 4 dygn.
Låt saften självrinna genom en silduk över en hink.
Mät upp saften och häll i rätt mängd socker och rör tills det smälter, det tar en stund.
Häll sedan upp i glasflaskor som är väl rengjorda.
Spara flaskorna i källare eller kylskåp, men eftersom saften innehåller endast lite konserveringsmedel så håller den inte så länge!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar