6 dec. 2021

Selleriremoulad


Rotselleri
Majonnäs
Citronsaft
Persilja
Salt och peppar

Skala och finriv sellerin.
Blanda med majonnäs så det blir krämigt, men inte blött.
Tillsätt citronsaft, hackad persilja, salt och peppar efter tycke och smak.

Smarta köksknep och husmorstips

Köksknep och husmorstips kan man aldrig få för många så den boken önskar jag mig själv men ger även bort till den som just fått sin första lägenhet.


Hur räddar man en skuren sås, undviker att pastavattnet kokar över och hackar lök som ett proffs? 

Här bjuds du på hundratals smarta knep och klassiska husmorstips som gör kökslivet både enklare och roligare. Vässa dina kunskaper i matlagning och bakning och lär dig hålla köket skinande rent med hjälp av bikarbonat, ättika och citron. 

Detta är en bok för alla hemmakockar!  

Saffransbiskiver

 


Mina goda saffransbiskvier har hängt med ett par år men än har jag inte tröttnat på dem. De är lite pilliga att göra, men väl värda pysslet. 

200 gr mandelmassa 
½ dl socker 
1 äggvita 
150 gr smör 
1 pkt saffran 
2 tsk cognac 
1 ½ dl florsocker 
1 tsk vaniljsocker 
1 äggula 
150 gr vit choklad 

Sätt ugnen på 175 gr. 
Lägg saffran i cognacen och låt stå. 
Riv mandelmassan grovt på rivjärn och blanda med socker och äggvita. 
Rulla små bollar och lägg på plåt, platta sedan till dem lite. 
Grädda 10-15 minuter, låt svalna. 
Vispa smöret vitt och tillsätt sedan saffran, flor- och vaniljsocker. 
Bred smeten på biskvibottnarna och ställ sedan kallt, gärna i frysen, minst 1 timme. 
Smält chokladen och doppa biskvierna.

Baka till jul, Fredrik Nylén

Fredrik Nylén, mer känd som ”Fredriks fika”, har gjort en bakbok med en massa härliga recept att inspireras av inför jul. 


I Fredrik Nyléns nya bok hittar du allt som man vill baka till jul! 
Här finns klassiker som saffransbullar, struvor, pepparkakor, knäck och vörtbröd, men också juliga favoritrecept ur hans populära blogg Fredriks fika. 
Dessutom bjuder Fredrik på nya påhitt som garanterat gör succé bland vänner och familj. 
Eller vad sägs om saffranschurros, en pepparkaksdoftande och knäckig äppelpaj och en fantastisk marängtårta med apelsin och granatäpple? 
Allt bakat med glädje och kärlek, så klart!

28 nov. 2021

Mandelpanerad torsk med saffransaioli, 4 port

 



Mandelpanerad torsk, 4 port 
600 gr torskrygg 
1 dl mandelmjöl 
salt och peppar 
smör till stekning 

Rulla fisken i mandelmjöl. 
Smält smöret i en stekpanna och lägg i fisken. 
Stek fisken tills den är genomstekt och gyllene. 
Servera med kokt potatis, saffransaioli samt äppel- och vitkålssallad.

Saffransaioli med stavmixer
1 helt ägg 
2-3 vitlöksklyftor 
1 pkt saffran 
1 krm salt 
Lite vitpeppar 
1 msk citronjuice 
2 dl neutral olja 
Lägg alla ingredienserna i en hög, smal bägare. 
Sätt ner stavmixern i botten och låt den mixa vitlöken. 
Dra sedan mixern uppåt sakta tills all olja blandats i. 
Håller ca 1 vecka i kylskåp.

14 nov. 2021

Grönkål ”Thousand head”

 


I år odlade jag den här sortens grönkål för första gången. 
Bladen är släta och stora som rabarberblad! Mycket mat på få plantor. 

Jag använder den strimlad som sallad med en god vinägrett, lite smulad fetaost och kanske ett tärnat äpple på toppen. Den är också suverän att fräsa i lite olja tillsammans med lök, vitlök, salt och peppar. En matsked soja och några droppar sesamolja ger en härlig asiatisk touch. 
Så nästa år blir det en ny omgång av denna bjässe i grönsakslandet.



Köttgryta på burgundiskt vis, 6-8 port



1 kg nötkött t.ex fransyska eller högrev 
1 1/2 hg bacon 
1 morot 
1 gul lök 
1/2 flaska rött vin 
1 msk tomatpuré 
2 hg champinjoner 
12 smålökar 
1 msk vetemjöl 
salt & peppar 
3 vitlöksklyftor 
1/2 tsk timjan 
1 lagerblad 
smör 
olja 

Tärna köttet, strimla baconet och skär lök och morötter i ganska små bitar. 
Bryn köttet i olja på hög värme i omgångar så det blir ordentligt brynt. Lägg åt sidan. 
Slå på lite vin eller vatten i stekpannan och vispa ut samt häll vätskan över köttet. 
Fräs bacon i en tjockbottnad gryta tills fettet smält och häll då på morötter och lök och fräs utan att det tar färg. Lägg i köttet, pudra över mjölet och rör om så att det blandar sig väl. 
Tillsätt nu vin, tomatpurén, kryddorna och pressad vitlök. 
Koka upp och ställ sedan under lock i ugnen på 175°. 
Bryn champinjonerna hela i smör. 
Skala lökarna och bryn i smör, salta och peppra. Lägg åt sidan. 
När grytan stått 2 timmar i ugnen lägger du i svamp och lök och ställer in allt i ugnen ytterligare 30 minuter. Servera med kokt potatis eller potatispuré.