5 nov. 2023

Pasta Cacio e Pepe - här får du äntligen veta vad det är och hur man gör den!

 Singel i stan på 90-talet, - då blev det allt som oftast pasta till middag. Med vänner över blev den krämig med något slags kött, ost och kanske en grönsak. Söndag kväll blev det ofta snabbmakaroner, en klick smör, ketchup och så toppade jag med riven ost innan jag åt med sked direkt ur kastrullen. Mina kokkonster har utvecklats men jag ska erkänna att de få gånger jag är helt ensam hemma kan det bli en kastrull pasta. Veckans recept är en vuxnare variant, utan ketchup, med endast 3 ingredienser där pastavattnet är den avgörande faktorn. Smaklig läsning!


Pasta Cacio e Pepe, 2 port

Bucatini, eller vanlig spagetti

1 ½ dl riven pecorino

1 tsk hel svartpeppar

en rejäl klick smör

salt

 

Börja med att sätta på pastavattnet.

Mortla pepparen och fräs den i en rejäl klick smör i en stekpanna på medelvärme några minuter.

Riv osten fint.

När det är 2 min kvar på pastans koktid häller du av den men spar 2 dl av pastavattnet.

Lägg pastan i stekpannan tillsammans med den rivna osten.

Tillsätt pastavattnet lite i taget och rör om hela tiden på medelvärme.

Pastan, vattnet och osten ska liksom mojsa ihop sig och bli krämigt, inte rinnigt.

Smaka av med salt och servera med mer riven ost och svartpeppar på toppen.

 

29 okt. 2023

Valnötsbröd med torkade tranbär i gryta, 1 bröd

En slö söndag och jag får plötsligt lust att ge mig i kast med en liten rensning i köksskåpen. Jag hittar såväl arkeologiska fynd, havregryn med utgångsdatum 2018, som rena guldkorn i form av torkade tranbär och valnötter. Ett par påsar torrjäst gömde sig också därinne tillsammans med en full påse rågsikt och en skvätt sirap. Perfekta ingredienser till ett grytbröd och här nedan kommer receptet.
Smaklig läsning!


Valnötsbröd med torkade tranbär i gryta, 1 bröd

3 dl vetemjöl

3 dl rågsikt

½ pkt torrjäst

1 dl hackade valnötter

1 dl torkade tranbär

1 msk sirap

3 dl vatten

2 tsk salt

 

Blanda alla torra ingredienser.

Tillsätt sirap och vatten.

Knåda minst 10 min med maskin, 20 min för hand.

Låt jäsa under duk 2 timmar i rumstemperatur.

Sätt på ugnen, 230 grader och sätt in en gjutjärnsgryta med locket på nederst i ugnen 40 min innan jästiden går ut.

Ta försiktigt ut grytan och klä den med ett bakplåtspapper.

Stjälp ner degen, sätt på locket och baka i 30 min.

Ta av locket, sänk till 200 grader och baka ytterligare 10 min.




 

27 okt. 2023

3 goda med mangold



1. Skär råa mangold blad i grova stimlor. Blanda i en skål tillsammans med smala strimlor av rödbeta. Vänd ner lite vinägrett och strö över rostade sesamfrön.

2. Gör Caesarsallad på mangold istället för romansallad. Supergott!

3. Fräs stjälkar och blad i lite olja, pressa över citron. Salta, peppra och blanda sedan med bulgur eller cous cous.

Lax med mirin och soja, 4 port

 


Tänk att 4 ingredienser och mindre än 20 minuters arbete i köket kan generera en smakexplosion. Otroligt. Till veckans recept fräser jag mangold med vitlök, lök och kanske lite strimlad ingefära. Serverar med nykokt ris och rostade sesamfrön medan jag tar emot familjens jubel. Ibland är det lätt att vara hemmakock – prova du med.

Smaklig läsning!

 

Lax med mirin och soja, 4 port

4 bitar lax

½ dl mirin

½ dl råsocker

½ dl soja

1 ½ msk risvinäger

Salladslök eller purjolök

 

Rör ihop mirin, socker och soja i en grund skål som rymmer laxbitarna.

Marinera laxen i 2 min på ena sidan, vänd och marinera 3 min på andra.

Stekt laxen i torr panna i 2 min.

Vänd och tillsätt marinaden som är kvar och stek ytterligare 2 min.

Ta upp laxen och tillsätt risvinäger till vätskan som är kvar i panna.

Koka upp och häll den mörka, söta, salta glazen över laxen.

Strö över strimlad lök och servera med nykokt ris eller nudlar.

 

Tips! Har du lite sushi ingefära hemma blir det grymt gott till den här rätten.


8 okt. 2023

Potatisflarn med rosmarin, 4 st

Det finns nästan alltid smördeg i någon form hemma hos mig.  Ibland är den fryst ibland färsk på rulle som i dagens recept. Av degen blir det bakverk, efterrätter, snacks, fylld paj eller som i dagens recept ett flarn. Användbart som sjutton är det. Smaklig läsning!

Potatisflarn med rosmarin, 4 st
1 rulle smördeg
50 gr riven ost
4 medelstora potatisar
1 kvist rosmarin
1 mozzarella
1 msk riven parmesan
svartpeppar
1 ägg


Sätt ugnen på 200 grader.
Ta ut rundlar av smördegen med hjälp av en assiett.
Vik en kant på en 1 cm runt om eller lägg i små formar.
Nagga bottnarna med en gaffel.
Strö riven ost över bottnarna.
Skär potatisarna tunt med kniv eller mandolin.
Fördela på bottnarna och strö över blad från rosmarinen.

Riv isär mozzarellan och fördela mellan bottnarna.
Strö över parmesan.
Dra några varv på pepparkvarnen.
Vispa upp ägget och pensla kanterna på flarnen.
Baka i ugnen 20-25 min tills osten smält och degen är gyllene.




Krämig tomatsoppa, 4 port

Jag försöker lära mina barn att det spelar ingen roll hur man ser ut, huvudsaken är att man är god på insidan vilket gäller för både människor och grönsaker. De fulaste tomaterna gav den här goda soppan till lunch i veckan.
Smaklig läsning!


Krämig tomatsoppa, 4 port

1 ½ kg tomater
2 gula lökar, hackade
1 msk olja
1 hel vitlök
2 kvistar rosmarin
4 dl grädde
2 tsk rödvinsvinäger
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader.

Dela tomaterna i halvor och lägg på en plåt tillsammans med den hackade löken och rosmarin. 
Häll över oljan och blanda ordentligt.
Lägg den hela vitlöken, oskalad, i tomatblandningen.
Rosta hela härligheten i 45-50 min. Rör om ett par gånger under tiden.
Löken ska vara mjuk och ha fått lite färg, tomaterna ska mörkna.
Häll allt utom vitlöken i en matberedare och kör till en puré.
Häll purén i en kastrull, tillsätt grädde och pressa ut köttet ur önskad mängd vitlöksklyftor.
Koka upp, blanda och smaka av med salt och peppar.






25 sep. 2023

Nduja, bredbar salami från Calabrien

Jag har en ny kärlek. Vi träffades över en pizza hos goda vänner för bara några veckor sedan. Märkligt för med mitt matintresse borde mötet skett för länge sedan. Jag pratar om Nduja, bredbar salami från Calabrien med en härlig hetta från chili. Nu när jag fått upp ögonen för den provar jag den till allt och veckans recept är några av varianterna.

Smaklig läsning!

 


Tomatsallad med mozzarella och Nduja

Tomater av olika färger och storlekar

Färsk basilika

Svartpeppar

Olivolja

Balsamicovinäger

2-3 msk Nduja

 

Skiva tomaterna och lägg upp på ett fat.

Bryt mozzarellan i bitar och fördela över tomaterna.

Dra ett par tag med svartpepparkvarnen.

Ringla över olja och några droppar vinäger.

Klicka ut Ndujan över tomaterna.

Toppa med färsk basilika.

 

 


Crostinis med Nduja dipp

Crostinis

Bladsallad

1 msk Nduja

3 msk majonnäs

Persilja eller basilika

 

Blanda ihop Nduja och majonnäs.

Smaka – är det för starkt har du i lite mer majonnäs.

Lägg ett salladsblad på en crostini, klicka på lite av röran och toppa med något grönt.

 

Tips!

Dipp som blir över kan du med fördel servera till kyckling eller något från grillen.



Smördegssnurror med parmesan och Nduja

1 rulle smördeg

Ca 2 msk Nduja

1 dl riven parmesan

1 ägg

 

Sätt ugnen på 175 grader.

Rulla ut smördegen på ett bakplåtspapper och lägg över på en plåt.

Bred på Nduja, strö över parmesan.

Rulla ihop från långsidan och skär sedan cm-breda bitar och fördela jämnt på plåten.

Vispa upp ägget och pensla rullarna.

Grädda 15-20 min beroende på ugn.

Rullarna ska bli gyllene och doftar magiskt.