22 juli 2016

Kyckling med timjan, vitlök och chili, 4 port -5-års jubileum!


- kyckling blir bara mer och mer populärt och går att variera i oändlighet. Det här receptet har haft flest visningar av alla mina inlägg under åren.

4 kycklingfiléer
2 vitlöksklyftor
½ urkärnad röd chilifrukt
Timjan
Smör
Salt och peppar

Bryn kycklingen runt om i smör så den får färg, men inte blir genomstekt.
Salta och peppra lätt. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och strö över skivad vitlök, hackad chili, färsk eller torkad timjan.
Tänk på att det går åt mer färsk än torkad för smak!

Sätt ugnen på 175 gr och stoppa in kycklingen i ca 20 minuter.

Tiden går fort när man har roligt - 5-års jubileum!

För 5 år sedan var jag hyfsat nybliven mamma, restauratör på Taxinge Krog och Grafikens Hus och gjorde debut som skribent och receptmakare på den här sidan. 



Mycket har hänt sedan dess, bland annat har recepten hamnat på vår blogg och vi har gjort en kokbok med våra bästa recept till julbordet. Till hösten kommer en ny bok med utvalda favoriter från vår gröna sköna lunchbuffé och i vår blir det ytterligare en bok om allt går enligt plan.  Den här veckan delar vi med oss av våra 5 populäraste recept och veckorna som kommer blir det jubileumsfavoriter i repris. 

18 juli 2016

Vackra korgar till skörd och förvaring!

Trådkorg från Plickoplock!


Jag vet inte vad det är för gen jag dras med, men korgar och små söta askar får jag aldrig nog av!


Just nu ligger en trådkorg från Plickoplock högst upp på min önskelista - jag vill fylla den med vackra höstäpplen, kantareller (man måste ju få drömma!) eller varför inte fodra den med säckväv och plantera i den?


16 juli 2016

Trädgårdssallad med färska betor, nektarin och gruyere

Min trädgård bjuder på fler och fler grönsaker men ibland behöver vår sallad lite tillskott. Nektariner och persikor är i säsong och passar ypperligt i en sallad.                                      Prova gärna att grilla dem också!



15 juli 2016

Ugnsbakad torsk med smörslungad gurka och ärtor, 4 port


- ljuvlig fisk som delar sig i flagor och den goda smaken av smör och sommar
6oo gr torskrygg
100 gr smör
½ gurka, urkärnad i bitar
2 dl gröna ärtor
3 msk hackad dill

Dela torsken i bitar och baka den i ugnen på 190 grader ca 8 min.
(En innertemperatur på 42 grader är perfekt.)
Smält smöret och blanda med gurka, ärtor och dill precis innan servering

PicNic - Baguette med mozzarella och ljuvlig peperonata!

Peperonata = Italiensk grönsaksröra som passar till allt! Jag har den på macka tillsammans med mozzarella, till grillmaten och till pasta. 



2 msk olivolja
1 gul lök i skivor
3 vitlöksklyftor, pressade
6 paprikor i olika färger
3 lagerblad
Basilika
1/2 dl vitt vin
1-2 tsk balsamico

Olivolja, lök, vitlök, tomatpuré, paprika i olika färger fräses tillsammans. 
Tillsätt vinet, några lagerblad, salta och peppra innan du smakar av med  balsamvinäger

13 juli 2016

PicNic - Kycklingröra med mangorajja


1 stor baguette
300 gr tillagad kyckling
1 röd paprika
½ röd lök
2 dl majonnäs
2 msk mango chutney
2 tsk curry
Stimla kycklingen och paprikan.
Hacka löken.
Blanda alla ingredienser, smaka av med salt och peppar.
Kanske vill du ha i lite mer curry?
Skär ett snitt i översidan på baguetten, öppna och lägg i fyllningen.

Stoppa ner några sallatsblad.