12 okt. 2016

Koka soppa på en spik - Apelsindoftande palsternackssoppa, 4 port


700 gr palsternacka i bit
1 gul lök i klyftor
1 vitlök
2 msk olja
1 msk gurkmeja
1 msk spiskummin
1,2 l kyckling eller grönsaksbuljong
Rivet apelsinskal

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda kryddorna i en skål med oljan.
Häll i palsternacka, lök och vitlök och blanda väl.
Bred ut allt i en långpanna och rosta i ugnen ca 30 minuter, eller tills grönsakerna blivit mjuka.

Mixa allt tillsammans med hälften av buljongen till en slät puré och slå över i en kastrull.
Tillsätt resterande buljong och koka upp. Smaka av med salt och peppar och riv slutligen över apelsinskal. Några rostade pumpafrön, krutonger eller krispig bacon är ett trevligt komplement till den lena soppan.

11 okt. 2016

Koka soppa på en spik - Morots- och sötpotatissoppa med rostad kokos, 4 port


4 medelstora morötter, skivade
1 sötpotatis, skalad i skivor
1 gul lök, skivad
1 msk riven färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
1-2 tsk röd currypasta
1 lime, skal och saft
salt
4 msk kokos
Fräs lök, vitlök och currypasta i olja.
Tillsätt sötpotatis, morot och ingefära. Slå på vatten så att grönsakerna täcks.
Koka tills potatis och morötter blivit mjuka. Tillsätt limeskal och saft.
Mixa blandningen slät och tillsätt mer vatten om den känns för tjock för din smak. Salta lätt vid behov.
Rosta kokosen i torr stekpanna till den börjar få lite färg.
Häll upp soppan i portionsskålar och strö kokosen över.

10 okt. 2016

Koka soppa på en spik - Elsas Ribolita


400 gr torrt vitt lantbröd
1 brk vita bönor
5 tomater, tärnade
1 stor rödlök finhackad
2 selleristjälkar
2 morötter
2 medelstora potatisar
1,5 kg av savoykål, vitkål och broccoli
olivolja extra vergine
salt
nymald svartpeppar

Skala morötterna och selleristjälkarna och skär dem i små bitar.
Skala potatisen och skär dem ca 1 cm tjocka skivor.
Skölj savojkålen, vitkål och mangold och skär den strimlor.
Värm upp ca 8 msk olivolja i en stor tjockbottnad gryta. Tillsätt löken och fräs den tills den mjuknar.
Tillsätt grönsakerna (ej de vita bönorna) och låt koka i ca 10 min under lock. Tillsätt lite vatten om det skulle behövas.
Mixa 2/3 av de vita bönorna tillsammans med lite vatten och häll i soppan.
Salta, peppra och låt koka under lock på svag värme ca 30 min.
Skär brödet i tunna skivor, dela varje skiva i 3-4 delar och tillsätt dem i soppan tillsammans med de hela bönorna, blanda väl och låt koka i ca 10 min. Den färdiga soppan ska ha en grötig konsistens.

Servera. Ringla lite olivolja över varje tallrik.

8 okt. 2016

Husman - Stefan Ekegren

De flesta har någon form av relation till svensk husmanskost. Men hur många kan laga till en riktigt god kokt kalv med dill, en perfekt kalops eller ärter med fläsk?


Under hela kockkarriären har svensk husman haft en framträdande plats för Stefan Ekengren. Nu har han samlat ett 60-tal favoriter som kåldolmar, stekt strömming, oxbringa, fläsk med löksås, ängamat och hembakt ostkaka med lättvispad grädde och sylt.


Stefan är köksmästare på Görvälns Slott i Järfälla utanför Stockholm och hans mission för husmanskost har pågått länge. På bloggen Kökstugg blandar han husmanskost med modern mat inspirerad av äldre tekniker och kryddar friskt med egna åsikter om både det ena och det andra.
Hatten av för Stefan som hade gjort Tore Wretman stolt med sin fina bok.

7 okt. 2016

Kött, vilt, fågel, Tommy Myllimäki




Tommy Myllymäki är en av Sveriges mest meriterade kockar och medverkar regelbundet i TV4:s Nyhetsmorgon och Mitt kök. Hans nya bok innehåller ca 100 recept fördelade på lika många vardags- som festrätter, till exempel fläskkotlett med plommon och radicchio, biff Lindström, olika varianter på råbiff och helstekt fågel. Recepten är oftast ganska enkla, både klassiker och moderna varianter.

Tommy befäster sin position som skicklig kokboksmakare och, så klart, som en av de bästa kockar vi har!

Känner mig inte lite stolt och mallig - vår bok finns nu på Akademibokhandeln i Strängnäs!



Så otroligt kul att kunna berätta att vår senaste bok finns att köpa på Akademibokhandeln i Präntaren, Strängnäs.


Så ska du på Strängnäs Marknad i helgen kan du inte bara fynda cocosbollar och Vild-Hasses korvar, du kan investera i en trevlig, lagom stor och mycket närproducerad bok!

Välkommen att handla i Strängnäs i helgen!


6 okt. 2016

Koka soppa på en spik!

Nu har hösten kommit och kylan med den. Vi njuter av solen som ändå lyckas värma på dagarna, på kvällarna är det "comfortfood" som gäller både till vardags och till fest. 

Veckan som kommer, med start på måndag, bjuder vi er på en favorit-soppa varje dag.
Gemensamt är att de är lätta att laga och vegetariska dessutom.
En stavmixer är det enda redskap som krävs förutom kniv, skärbräda och kastrull.
Välkommen in i Elsas Soppkök!