28 mars 2017

Var dags mat - Spenatsoppa med bacon, eller utan 4-6 port



Att äta mer grönt ligger helt klart i tiden. De vegetariska recepten på vår blogg har många läsare och jag hoppas verkligen att vi kan inspirera till ett grönare liv. Spenat är en tidig favorit i odlingarna som lyckas över förväntan, eller inte alls för min del. Överskottet fryser jag in och det känns enormt lyxigt att få ta fram en påse i vintermörkret.

1 gul lök
1 morot
1-2 vitlöksklyftor
1 buljongtärning
1 L vatten
1 rejäl klick smör
1 pkt fryst spenat
1 dl grädde
Salt och peppar
Skala lök och morot. Skiva dem och fräs tillsammans med vitlöken i smöret tills löken börjar mjukna. Slå på vatten och lägg i buljongtärning. Koka ca 10 minuter och häll sedan ner spenaten. Tillsätt grädden, salta och peppra. Mixa med mixerstav till en slät soppa.

Tips!
Med kycklingbuljong blir det mer kropp i soppan och jag serverar gärna ett strössel av knaperstekt bacon till.

27 mars 2017

Var dags mat - Kycklingwok med cashewnötter och ärtskott, 2 port

300 gr kycklingfilé
1 ask ärtskott
1 ask sockerärtor
4 salladslök, skivad
Vitlök
Ingefära, skalad och strimlad
1,5 dl Cashewnötter
4-6 msk söt soya
2 msk olja

Skär kycklingfilérna i strimlor och fräs dem i olja några minuter.
Tillsätt sockerärtor, cashewnötter, vitlök, salladslök och ingefära och fräs ytterligare någon minut
Det ska fortfarande finnas tuggmotstånd i sockerärtorna.
Vänd ner ärtskotten och häll sedan på den söta soyan och späd eventuellt med lite vatten.
Servera med jasminris.

26 mars 2017

Var dags mat - Rostade rödbetor med fetaost och aprikoser, 2 – 6 pers


- en hel liten rätt, eller som tillbehör på grillpremiären kanske?
600 gr rödbetor
1 msk neutral olja
1 dl torkade aprikoser, hackade
1 pkt fetaost
1 dl solrosfrö
Salt och peppar

Sätt ugnen på 190 grader.
Tvätta och ansa rödbetorna, dela dem i klyftor och lägg sedan på plåt. Ringla över olja, salta, peppra och blanda om ordentligt. Baka dem i ugn ca 20 minuter. De ska vara mjuka, men inte mosiga så du får känna efter och anpassa tiden.
Rosta solrosfröna i torr stekpanna till de får färg. Det tar en stund men sen går det fort.
Låt betor och frön svalna. Blanda sedan med aprikoser och smulad fetaost.

Gör en dressing på 3 msk olja och 1 msk vinäger, slå över sallad och blanda försiktigt runt.

25 mars 2017

Var dags mat- Kesosallad med rädisa, mynta, koriander och gurka


Snart, snart, snart skördar vi rädisor och späda blad från mynta och koriander. Tillsammans med "Köpe-Gurka" och en burk keso blir det en härlig sallad till lunch eller tillbehör till kvällens grillning.


Rädisor
Gurka
Vårlök
Mynta
Koriander
Keso, färskost eller fetaost
Olja
Rödvinsvinäger
Salt och peppar


Dela gurkan på längden och skrapa ut fröna, skiva den sedan.
Skölj och ansa rädisorna, klyfta dem.
Skär vårlök och arrangera i en skål med gurka och rädisor.
Hacka mynta och koriander och strö över. Klicka i lite keso, färskost eller riv ner lite feta.
Ringla över olja och vinäger, dra ett tag med pepparkvarnen och strö över lite flingsalt.

24 mars 2017

Var dags mat - Örtbakad lax med Äpple-rajja, 4 port



Timjan
Basilika
Persilja
Dragon
2 vitlöksklyftor
1 citron, skalet
2 msk olja
Salt och peppar
600 gr lax i bit

Sätt ugnen på 200 grader.
Mortla rejält med örter tillsammans med rivet skal av citron och vitlöksklyftorna.
Tillsätt olja, salt och peppar. Bred ut över laxarna och baka 8-10 minuter beroende på tjocklek. Servera med Äpple-rajja och en rejäl grönsallad.



Äpple-rajja
1 äpple, gärna Katja
1 liten röd lök
2 tsk curry
1 msk mango chutney
1 dl majonnäs
Salt och peppar
Tärna äpplet och hacka löken.
Blanda med övriga ingredienser.

Smaka av med salt och peppar.

23 mars 2017

Var dags mat - Kidneybönor med rosésallat, syltad lök och mandel

Fotograf: Marianne Wikner
Bild från  vår kokbok "Utvalda favoriter från Elsas Gröna"
1 röd lök
Rödvinsvinäger
¾ dl hackad mandel
1 brk kidneybönor
½ rosésallat
2 msk hackad färsk mynta
1 msk vinäger
3 msk olja
Salt och peppar

Skiva löken tunt och lägg i en skål. Häll på vinäger så löken täcks. Låt stå 15 minuter.
Skölj bönorna och låt dem rinna av ordentligt.
Strimla rosésallaten, blanda med bönorna och hackad mynta.
Slå över olja och vinäger, salta och peppra. Blanda ordentligt och lägg upp på fat.
Häll vinägern från löken och lägg den sedan på bönorna och strö över hackad mandel.


Byt gärna kidneybönor mot stora vita bönor, mynta mot koriander, mandel mot nötter – prova dig fram till din egen favoritkombo. Lycka till!

22 mars 2017

Var dags mat - Pasta med radicchio, valnötter och chèvre, 4 port


400 gr färsk pasta
1 zucchini
½  rosésallat
2 skivor chèvre
1 citron, skalet
Salt och peppar
3 msk hackad persilja
Valnötter
Olivolja

Koka pastan enligt anvisningar på paketet.
Strimla zucchini till långa breda remsor med en potatisskalare, strimla sallaten och fräs dem sedan i en stekpanna med några matskedar olivolja.
Tillsätt den kokta pastan, citronskal och persilja. Blanda väl och lägg sedan upp på tallrikar.

Bryt osten i bitar och lägg på pastan tillsammans med valnötter.