21 juni 2017

Sommarmat - Jordgubbspaj med fläder och mascarpone


1 ½ dl flädersaft
2 ägg
2 msk strösocker
½ citron, saften
75 gr smör
Mascarpone
Vaniljsocker
Jordgubbar

Häll flädersaft, socker och ägg i en liten kastrull.
Ställ kastrullen i en större gryta med sjudande vatten. Sjud under omrörning tills curden tjocknat, ca 3 min. Ta kastrullen åt sidan och vispa i smöret i små bitar.
Häll upp curden i pajskalen, ställ i kyl för att stelna.
Blanda mascarpone med vaniljsocker. Spritsa, eller klicka ut, på pajerna.


Dekorera med färska gubbar!

Ett riktgt bra recept på pajdeg hittar du här!

20 juni 2017

Sommarmat - Pulled Pork Burger

Sätt på det här långkoket redan onsdag eller torsdag kväll, kyl ner och ta fram på lördag och servera med saltgurka, rostad potatis och en krämig Cole Slaw. 

1kg fläskkarré
4 dl Cocacola
3 dl BBQ-sås
2 gula lökar, skivade
2 röd paprika, i strimlor
2 vitlöksklyftor, pressade
2 morot, skivad
Salt och peppar

Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda cola, BBQ-sås och grönsaker.
Lägg karrén i en ugnsfastform eller gjutjärnsgryta och slå marinaden över.
Täck formen noga eller sätt lock på grytan.
Ställ in i ugnen 30 min.
Sänk sedan värmen till 80 grader och låt köttet sakta, sakta kokas sönder över natten.
Dra isär köttet och smaka av med salt och peppar.
Servera i hamburgerbröd med lite salta tillbehör och en krämig Cole Slaw!

19 juni 2017

Sommarmat- Tunnbrödsrulle med varmrökt lax och BBQ-sås

Inspirationen till den här rullen kommer från en lunch vi åt i förra veckan på Majas Cottage i Vellinge, www.majascottage.se.

- låter märkligt men är vansinnigt gott!
4 tunnbröd
300 gr varmrökt lax
Strimlad isbergssallad
Gurka
Tomat
Röd lök
BBQ-sås

Lägg ut tunnbröden med långsidan mot dig.
Lägg strimlad isberg i en rad i mitten.
Bryt laxen i bitar och fördela över salladen.
Skär gurka, tomat och röd lök i skivor och fördela över laxen.
Ringla över 1-2 tsk BBQ-sås per bröd.
Vik upp nederkanten och rulla sedan från vänster till höger för att göra en rulle.
Tryck till ordentligt så rullen blir fast.
Servera rullen till lunch med en krämig Cole Slaw, på PicNic som den är eller skiva den och bjud som plockmat.

Sommarmat - Fläderblomschampagne, ett recept från min granne Anja

Nu börjar alla mina fläderträd och buskar att slå ut - doften är förförisk och här ska göras både saft och "champagne"!

15 st fläderblomsklasar
2,5 dl socker
1 msk vitvinsvinäger
2,25 L vatten
½ citron, helst ekologisk, skal och saft

Rensa blommorna från eventuella insekter, men skölj dem inte.
Blanda socker, vinäger, vatten, citronsaft och skal i en stor bunke.
Rör om och låt stå övertäckt i rumstemperatur ett dygn.
Sila saften genom en silduk och häll upp på väl rengjorda glas- eller plastflaskor med skruvkork. Fyll inte flaskorna ända upp.
Låt stå i rumstemperatur 3-4 dagar, efter det kontrollerar du en av flaskorna för att se om drycken blivit pärlande.
Bubblar det ställer du flaskorna i kylen, annars får de stå kvar ett par dagar till.

Drycken serveras väl kyld och ska förbrukas inom tre veckor.
Jäsningen gör att drycken innehåller en liten mängd alkohol så se upp med bilkörning och barn.

18 juni 2017

Sommarmat - Fyllda ägghalvor till Midsommar

Prova lite nya smaker och låt oliver och sardeller möta våra svenska smaker i midsommar. Goda, snabba och en prydnad på buffébordet!

8 hårdkokta ägg
1,5 dl majonnäs
1,5 msk dijonsenap
1 tsk röd vinäger
Dela äggen i halvor och skrapa ur gulorna.
Blanda dem med majonnäs, senap och vinäger till en slät smet.
Dela smeten i tre lika delar och smaksätt delarna.

Oliv och vitlök
1 msk hackade svarta oliver
½ finriven vitlöksklyfta

Avocado och sardeller
½ avokado
4 sardeller/anjovis

Rökt lax, stenbitsrom och rädisa
1 msk varmrökt lax
3 finhackade rädisor
Stenbitsrom i valfri färg

17 juni 2017

Sommarmat - Matjessill med brynt smör, ägg och röd lök


l

- perfekt till lunch på midsommardagen!

1-2 burkar matjessil
2 hårdkokta ägg
3 msk hackad röd lök
1 msk hackad dill
4 msk smör

Låt sillen rinna av något och fördela den sedan på fyra tallrikar.
Hacka äggen och strö sedan ägghack, lök och dill över sillarna.
Bryn smöret – det ska dofta lätt av kola när det är klart, och fördela runt sillarna.
Ät omedelbart!
Vill man kan man lägga sillen på en bit kavring eller rågbröd.

Sitt vackert - eller hur man gör en välkomnande entré!



Jag älskar att turista i Sverige och i veckan var det dags för ett besök i Skåne och Majas Cottage som bjuder på det här välkomnandet och riktigt god mat i en härlig miljö. www.majascottage.se




Ett stopp i Kåseberga hamn för att handla lite rökt fisk och en bensträckare till Ales Stenar bjöd på branter klädda med illande röd vallmo.

Jag blir lika förtjust nu som när jag var barn över de röda inslagen på fälten och vid vägkanten – och jag gillar inte röda blommor!