9 juli 2017

Sommarmat - Marinerade oliver med citrontimjan


Ett ypperligt tilltugg under semesterläsningen!
1 burk oliver med kärna
Mild olivolja
2 vitlöksklyftor
½ citron
Citrontimjan
Häll av spadet från oliverna och lägg dem i en lagom stor burk.
Skiva vitlöken fint , skiva citronen tunt och lägg allt i burken.

Slå över olja så att det täcker. Låt stå minst 8 timmar.

8 juli 2017

Sommarmat - Kyckling i ugn med bönsalsa, 4 port


4 kycklingklubbor
1 brk Veg Chili Beans
1 paprika
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 kycklingbuljongtärning
½ dl vatten
1 klick smör
Salt och peppar

Sätt ugnen på 190 grader.
Dela kycklingklubborna på mitten. Bryn dem runt om och lägg i ugnsfast form.
Strimla lök och paprika, skiva vitlöken och fördela över kycklingen.
Lös upp buljongtärningen i vattnet, häll över kycklingen tillsammans med bönorna.

Fördela jämt i formen. Ställ in i ugnen 20-25 minuter.

7 juli 2017

Sommarmat - Fläskkotletter med salvia och äpple, 4 port

Visste du...
Salvia är en god och lättodlad örtkrydda både på friland eller i kruka inomhus eller på balkongen. Den har genom historien ofta ansetts vara ett universal medel och har använts mot det mesta. Moderna studier visar att salvia har antibakteriella egenskaper och tydligt kan förbättra minne.


4 rejäla fläskkotletter
Salt & svartpeppar
Fruktig olivolja
1 stor gul lök, hackad
3 äpplen I klyftor, t.ex Discovery
3-4 blad färsk salvia
1,5 dl torr cider

Sätt ugnen på 200 grader.
Krydda kotletterna ordentligt med salt och peppar. Häll olivolja i en stekpanna och bryn kotletterna ca en minut på varje sida. Ta ur kotletterna och fräs löken i skyn från kotletterna. Låt löken få lite färg och tillsätt sedan äppleklyftor och salvia.

Lägg lök, äpplen och kryddor i en ugnsfast form. Lägg i kotletterna och slå över cider så att det precis täcker innehållet. Salta och peppra och ställ sedan in i ugnen ca 30 minuter tills äpplena och kotletterna är färdiga.




6 juli 2017

Sommarmat - Lavendelsocker med vanilj


Använd sockret i sockerkaka eller småkakor – ljuvligt gott ihop med jordgubbar!

4 dl strösocker
2 dl torkade lavendelblommor
1 vaniljstång

Mixa socker, vaniljstång och blommor till ett pulver. 
Häll upp på burk med tätslutande lock.
Låt stå ett tag för bästa smak, upp till ett år utan problem.




Sommarmat - Läsning för kropp och själ!


Den lilla bokhandeln i Paris, Nina George

Med sydfransk värme i hjärtat vill jag rekommendera dig att ägna en dag i hängmattan åt den här feel good-boken. Den litterära apotekaren, Monsieur Perdu, ordinerar romaner för livets alla skeden. Brustna hjärtan och själar får hjälp av noga utvalda böcker under hans resa på en pråm genom Frankrike. Med på resan har han en författare med skrivkramp och en italiensk kock, jag kan knappast tänka mig bättre ressällskap. Han skriver på ”Encyklopedi för de små känslorna” – ett uppslagsverk för bokhandlare, älskande och litterära farmaceuter.  I slutet av boken finns flera recept och så klart en förteckning över böcker med ordinationer och eventuella biverkningar.

5 juli 2017

Sommarmat - Guacamole av gröna ärtor




3 dl gröna ärtor
1 vitlöksklyfta
½ citron, saften
3 msk mild olja
1 mogen avokado
½ röd chili
Färsk koriander
Salt och peppar

Kör alla ingredienser i matberedare till en jämn smet. 
Smaka av med salt och peppar.

4 juli 2017

Sommarmat - Ljuvligaste jordgubbskompotten

250 gr jordgubbar
1 äpple
1 vaniljstång
2 dl socker
Citronsaft

Marinera jordgubbarna med saften av en halv citron med urskrapad vaniljstång och socker över natten.
Häll över i en kastrull och låt koka till 106 grader. Skumma väl och slå sedan upp varm, rengjord glasburk.
Kompotten är utmärkt att använda vid syltkaksbak, men kanske allra godast i en tallrik med riktigt kall filmjölk en solig dag.