3 sep. 2017

Söndag 10 september är det dags för Aptitrundan 2017


Som stolta medlemmar i Sörmlands Matkluster har vi så klart öppet nästa söndag när det är dags för årets upplaga av Aptitrundan. Över 50 producenter medverkar i år och intresset är större än någonsin för alla våra duktiga producenter, mathantverkare och förädlare.
På Elsas Skafferi Mariefred har vi öppet 10.00 - 17.00 och serverar vår sköna gröna buffé tillsammans med dagens utvalda råvaror. Till kaffet finns det nybakat med fokus på svenska äpplen. Vår kokbok "Utvalda favoriter från Elsas gröna" finns till skördepris så du kan ta med en dos inspiration hem. Välkommen till oss och Aptitrundan 2017!


Läs mer här APTITRUNDAN 2017

Skördetid - Pizza med blomkål, koriander och vallmofrö, 3 st

Pizzadeg
500 gr vetemjöl
3,25 dl vatten
1 ½ tsk salt
1+1/2 msk olja
½ pkt torrjäst
Blanda alla torra ingrediens i en bunke eller degblandare.
Tillsätt vatten och 1 msk olja. Knåda degen 10 minuter.
Häll ½ msk olja i en annan bunke och stjälp över degen i den. Vänd runt degen så att hela blir täckt av olja och jäs sedan övertäckt till dubbel storlek. Räkna med 1,5 – 2 timmar.

Pizza
3 dl crème fraiche
1/2 medelstort blomkålshuvud
1 dl vit balsamvinäger
3 msk vallmofrö
finhackad koriander

Sätt ugnen på 250 grader.
Mjöla bänken rejält och dela degen i 3 delar och forma dem till pizzor.
Riv blomkålen på grova sidan av ett rivjärn, lägg i en bunke och slå över vinägern.
Fördela crème fraiche på pizzorna, häll vinägern av blomkålen, krama ur blomkålen och fördela över pizzorna. Strö över vallmofrö och grädda i 250 grader 10-12 minuter.
När pizzan är klar strör du över koriandern och äter direkt!

30 aug. 2017

Skördetid - Pasta med kyckling, koriander och chili, 4 port


450 gr kycklingfärs
1 chili
1 salladslök
1-2 vitlöksklyftor
1/2 msk hackad ingefära
1 msk olja
2 msk fisksås
1 msk citronsaft
salt och peppar
Färsk koriander

Dela och kärna ur chilin, strimla den fint.
Finhacka vitlök och ingefära, strimla löken.
Fräs allt i 1 msk olja någon minut, tillsätt kycklingfärsen och bryn den. Tillsätt fisksås och citronsaft, smaka av med salt och peppar.
Låt puttra någon minut och strö sedan rikligt med hackad koriander över färsen och servera med nykokt spagetti eller ris.


28 aug. 2017

Skördetid - Blåbärspaj med vit choklad och mandel

500 gr blåbär
2 msk strösocker
1 msk potatismjöl
100 gr vit choklad
100 gr smör
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
0,5 dl strösocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda blåbär med socker och potatismjöl, lägg i botten av en smord pajform.
Kör ihop choklad, smör, mjöl, havregryn och socker snabbt till en deg i matberedare eller smält smöret och blanda med övriga ingredienser i en bunkar.

Fördela över blåbären och grädda sedan mitt i ugnen ca 15 minuter tills täcket fått fin färg.

26 aug. 2017

Skördetid - Inlagda betor med vinbärsblad






1,2 kg färska betor
1 dl ättiksprit
2 dl socker
3 dl vatten
1 msk senapsfrö
Blad från svarta vinbär


Koka betorna hela med skal på, skala dem sedan.
Koka en lag av ättiksprit, socker och vatten.
Lägg betorna i en burk, fyll på med lag varvat med blad och senapsfrö.
(Räcker inte lagen kokar du en ny med 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten.)



Lagen kan vara varm när du häller den över betorna i burken.

24 aug. 2017

Skördetid - Sallad med kallrökt lax, kantareller och ricotta, 2 port


   

200 gr kallrökt lax
3 dl kantareller
Smör
1 dl ricotta
1 dl blandade örter
½ dl olja
1 huvud romansallat
Cocktailtomater
Gurka
Salt och peppar
Skölj och skär sallad, tomater och gurka i bitar. Lägg på ett fat.
Mixa örter och olja med mixerstav och blanda med ricottan, smaka av med salt och peppar.
Fördela laxskivorna över salladen och klicka ut örtröran.
Stekt kantarellerna med smör, salt och peppar. Strö svampen över salladen och ät på en gång.

Vill man göra rätten ännu lite matigare kan man strö lite nystekt bacon eller rökt fläsk i små bitar över salladen.

23 aug. 2017

Skördetid - Rostade rödbetor med fetaost och aprikoser, 2-6 pers


- en hel liten rätt, eller som tillbehör!
600 gr rödbetor
1 msk neutral olja
1 dl torkade aprikoser, hackade
1 pkt fetaost
1 dl solrosfrö
Salt och peppar

Sätt ugnen på 190 grader.
Tvätta och ansa rödbetorna, dela dem i klyftor och lägg sedan på plåt. Ringla över olja, salta, peppra och blanda om ordentligt. Baka dem i ugn ca 20 minuter. De ska vara mjuka, men inte mosiga så du får känna efter och anpassa tiden.
Rosta solrosfröna i torr stekpanna till de får färg. Det tar en stund men sen går det fort.
Låt betor och frön svalna. Blanda sedan med aprikoser och smulad fetaost.

Gör en dressing på 3 msk olja och 1 msk vinäger, slå över sallad och blanda försiktigt runt.