10 dec. 2017

Elsas jul - Ädelostrulle med pepparkakssmul, ca 10 bitar




140 gr ädelost
2 msk vispgrädde
4-5 pepparkakor

Låt osten bli rumsvarm.
Mosa den tillsammans med vispgrädden och rulla den sedan till en rulle.
Smula sönder pepparkakorna och rulla osten i dem.
Ställ kallt och skär sedan upp i lagom stora munsbitar.

9 dec. 2017

Elsas Jul - Gör din egen senap



100 g gula senapsfrön
100 g bruna senapsfrön
2.5 dl vinättika
3 dl strösocker
salt
2 tsk kryddnejlka, mald


Blanda samman senapsfrö och vinättika.
Låt svälla 2 dagar.
Mixa hälften av senapsfröna till en slät massa och låt resten vara hela.
Ös upp allt i en kastrull.
Tillsätt sockret och värm sakta under omrörning tills sockret smält, cirka 15 minuter.
Känns den för tjock så tillsätt en skvätt vinättika.
Smaka av med salt och malen kryddnejlika.
Ös upp på väl rengjorda burkar och förslut.

8 dec. 2017

Elsas Jul - Fudge med lakritssalt


300 gr mörk choklad
1 brk sötad kondenserad mjölk
30 gr smör
Lakritssalt

Smält chokladen i den kondenserade mjölken på spisen.
Var försiktig så det inte blir för varmt.
Ta kastrullen av plattan och smält ner smöret.
Bred ut på bakplåtspapper till önskad tjocklek eller spritsa ner i formar.
Strö över lakritssalt.
När fudgen stelnat kan du skära den i bitar.

Hittar du inget lakritssalt i affären kan du krossa Lakrisal och blanda med flingsalt - supersnyggt!

7 dec. 2017

Elsas Jul - Bulgursallad med rostade kikärtor och granatäpple,


Ett härligt tillskott bland julmaten med smak av kanel, kardemumma och spiskummin. Passar perfekt till kallskuret från julbordet, ugnsstekt lax eller kyckling.

2 dl bulgur
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
1 brk kikärtor
2 msk olja
1 msk spiskummin
1 granatäpple
Hackad persilja
Salt och peppar
Citron om man vill
Koka bulgur med vatten, buljongtärning, kanel och kardemumma. Låt svalna.
Låt kikärtorna rinna av ordentligt, fräs dem sedan i oljan med spiskummin 5-7 min.
Låt svalna och blanda sedan med bulgur, granatäppelkärnor och hackad persilja.
Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite pressad citron.

Elsas Jul - Kladdkaka med pepparkaksmak

100 gr smör
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk pepparkakskrydda
1 nypa salt


Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröda en form med avtagbar kant.
Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker poröst.
Blanda alla torra ingredienser och sikta sedan ner dem i äggblandningen.
Tillsätt det smälta smöret och blanda försiktigt till en jämn smet.
Grädda ca 20 minuter.

6 dec. 2017

Elsas Julbord 2017


På www.elsaskantin.se ligger nu hela årets julbord upplagt för dig som är nyfiken på vad som serveras. Förutom det vi listat tillkommer varje dag lite extra smått och gott. Varmt välkommen till Elsas Jul!

Elsas Jul - Pernillas köttbullar, ca 1,5 kg färdiga bullar


1 kg nötfärs
4 msk riven lök
6 msk ströbröd
4 tsk potatismjöl
4 dl grädde (2-4 dl mjölk)
3 tsk salt
2 tsk mald vitpeppar

Blanda ströbröd, grädde, potatismjöl, lök och kryddor i en skål.
Tillsätt färsen och blanda väl.
Rulla köttbullar och baka sedan av dem i ugnen på 190 gr i 9 min.
Låt svalna och frys sedan in.
Ta ut ur frysen dagen innan servering och låt dem tina i kylskåp.
Stek dem eller värm dem i gräddsås och servera med rårörda lingon och pressgurka.