10 jan. 2018

Var dags mat - Morotssoppa med röd curry och cocos, 2-3 port

4 medelstora morötter i bit
5 dl vatten
1 buljongtärning – höns eller grönsaks
1 gul lök, skivad
1 bit ingefära, riven
1 vitlök, riven
1 tsk röd currypasta
Olja
Salt och peppar
Fräs lök och vitlök i olja i en kastrull. Tillsätt morötterna och den röda curryn.
Slå på 5 dl vatten och lägg i buljongtärningen. Koka tills morötterna blivit mjuka.
Mixa soppan slät och tillsätt sedan cocosmjölken. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer curry pasta.

Var dags mat - Halstrad lax med gräddkokt savoykål, 4 port


600 gr lax
Savoykål
2 dl grädde
1 msk smör
Salt och peppar

Strimla och tvätta kålen. Låt rinna av ordentligt.
Fräs kålen i smör tills den mjuknat något och slå sedan i grädden och låt det hela koka ihop till det blir krämigt. Salta och peppra efter smak.
Halstra laxen, salta och peppra och servera direkt med den gräddkokta kålen.

Var dags mat - Spröda frökex

Hemma med sjuka barn?
- då passar det bra att kolla igenom vad som finns i skafferiets bakre led.
En stor påse linfrön, pumpa- och solroskärnor, salt och vatten blir till spröda kex att bjuda till osten i helgen.

2 dl linfrö
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 tsk salt
vatten

Blanda fröna i en bunke och häll i vatten så att det täcker.
Rör runt så det blandas ordentligt.
Täck med plast och låt stå över natten eller minst 6 timmar.

Bred ut på bakplåtspapper och baka först på 125 grader i 1 timme,
Sänk värmen till 100 grader och kör ytterligare 1 timme.
Öppna och släpp ångan med jämna mellanrum.

Jag brukar passa på att skära remsor av kexplattan när de fortfarande är sega efter första timmesn bakning. Annars går det bra att bryta i bitar när de är färdiga. Smaken blir ju densamma :)

Var dags gröna mat - Quinoasallad med gurka och citron

Supergott som tillbehör till kött eller fisk, eller varför inte köra med riven fetaost som en härlig sallad till lunch? 


2 dl quinoa
4 dl vatten
1 msk spiskummin
1 tsk salt
1/2 gurka
1 citron
1/2 purjolök
3 msk hackad mynta
2 msk hackad persilja
2 msk olja
salt och peppar

Koka quinoa i vattnet tillsammans med spiskummin. ca 15 min.
Tillsätt saltet på slutet och låt sedan svalna.

Skär bort skalet och tärna en citron, tärna gurkan och hacka örterna.Blanda med quinoan, tillsätt oljan och blanda väl.
Smaka av med salt och peppar.


Var dags mat - Grönsaksbakad sejfilé, 4 port

Ca 600 gr sejfilé
1 paprika
½ medelstor zucchini
2 tomater
1 äpple
1 gul lök
2 msk hackad persilja
4 msk riven ost

Tärna och hacka alla grönsakerna, blanda i en skål med persilja.
Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg fisken i en ugnsfast form, salta och peppra lätt.
Fördela grönsaksblandningen över fisken och toppa med riven ost.
Gratinera i 10-15 min tills osten fått färg och fisken är klar inuti.

Servera med till exempel en matvetesallad!

8 jan. 2018

Var dags mat - Pasta med grönkålspesto

100 gr rostade pinjenötter eller solrosfrön
100 gr riven parmesan
3 vitlöksklyftor
1 ½ dl olivolja
100 gr grönkål
1 citron, saften
Salt och peppar

Lägg allt i en matberedare och kör till en slät smet.
Koka pasta, slå av vattnet och rör ner ett par matskedar pesto per person.


Servera med mer riven parmesan och olivolja.

Var dags mat - Hellis Tzatziki


1 gurka
1-3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
3 dl avrunnen yoghurt
1 msk hackad mynta/oregano
Salt, peppar
Lägg yoghurten i ett kaffefilter och låt den rinna av i kyla ett par timmar.
Riv gurkan fint, lägg den på ett fat och strö 1 tsk salt över. Lägg på en tallrik och en tyngd så att gurkan vätskar av sig. Låt stå 30 min.
Krama ur gurkan, blanda med yoghurt, finriven vitlök, örter och smaka av med salt och peppar.