17 jan. 2018

Var dags mat - Spenatsoppa med baconchips, 4 port



1 gul lök
1 morot
1-2 vitlöksklyftor
1 buljongtärning
1 L vatten
1 rejäl klick smör
1 pkt fryst spenat
1 dl grädde
Salt och peppar

Skala lök och morot. Skiva dem och fräs tillsammans med vitlöken i smöret tills löken börjar mjukna. Slå på vatten och lägg i buljongtärning. Koka ca 10 minuter och häll sedan ner spenaten. Tillsätt grädden, salta och peppra. Mixa med mixerstav till en slät soppa.

Baconchips
1 pkt bacon
Sätt ugnen på 180 grader
Dela på skivorna och fördela jämnt över en plåt klädd med papper.
Stek baconet i ugnen ca 15 min. Lägg över på hushållspapper och låt svalna.



16 jan. 2018

Var dags mat - Turkisk rödbetsdipp




200 gr rödbeta
1 msk olivolja + några teskedar
3 msk turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta, krossad
Salt
Sätt ugnen på 180 grader.

Gnid in betorna med olivolja och slå in dem i ugnsfolie.
Baka betorna ca 60 min tills de är mjuka.
Skala betorna när de svalnat något.
Mixa dem sedan med olivolja, yoghurt och vitlök till en slät kräm.
Smaka av med salt.

Var dags mat - Kyckling Masala med citronris, 4 port


4 kycklinglår eller filé
1,5 dl turkisk youghurt
1 lime, rivet skal och saft
2 msk garam masala
1 vitlök, pressad
salt, peppar

4 dl basmatiris
8 dl vatten
smör/olja
1 finhackad gul lök
2 rivna morötter
1 tsk curry
100 gr russin
1 citron, saft och rivet skal

Gör en marinad av yoghurt, garam masala, lime, salt, peppar och pressad vitlök.
Lägg kycklingen i påse och slå över marinaden. Massera in marinaden och lägg sedan kallt.
Perfekt att göra redan dagen innan för maximal smak!
Sätt in kycklingen på 185 grader i ca 45 min/ 20 min.

Koka basmatiriset enligt instruktion på förpackning. (15 + 5 minuter)
Bryn under tiden lök, morot och curry med olja eller smör.
När riset är klart blandas det med curryröran, rivet citronskal och citronsaft.

15 jan. 2018

Var dags mat - Chorizofyllda tomater, 4 port



8 medelstora tomater
Salt och peppar
3 chorizos
1 dl ströbröd
½ dl mjölk
1 msk dijonsenap
1 hackad schalottenlök
2 krossade vitlöksklyftor
6 msk hackade örter
1 msk rött vin
3 msk riven parmesanost
2 msk olivolja
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär av toppen på tomaterna och lägg dem åt sidan, skrapa ur kärnorna och ställ tomaterna i en ugnsfast form
Salta och peppra dem på insidan.
Blanda mjölk och ströbröd och låt stå 10 minuter.
Öppna korvarna och skrapa ur färsen, blanda med ströbröd och övriga ingredienser utom olivolja.. Blanda väl.
Fördela fyllningen mellan tomaterna och sätt tillbaka tomattopparna
Ringla oljan över och runt om tomaterna.
Baka tomaterna i 35 minuter.

Var dags mat - Ugnsbakad torsk med smörslungad gurka, 4 port


- ljuvlig fisk som delar sig i flagor och den goda smaken av smör och sommar
6oo gr torskrygg
100 gr smör
½ gurka, urkärnad i bitar
2 dl gröna ärtor
3 msk hackad dill

Dela torsken i bitar och baka den i ugnen på 190 grader ca 8 min.
(En innertemperatur på 42 grader är perfekt.)
Smält smöret och blanda med gurka, ärtor och dill precis innan servering

14 jan. 2018

Var dags gröna mat - Ratatouille,och vad du kan göra med den!

Precis som med en paj passar det bättre att servera din ratatouille ljummen än rykande het!

2 gula lökar i skivor
4 msk olivolja
4 klyftor vitlök, i tunna skivor
2 auberginer, i tunna skivor
2 zucchini, i tunna skivor
2 gula eller röda paprikor, i bitar
1 brk hela tomater
2-3 kvistar timjan
3 msk färsk basilika
Salt och peppar

Ta fram din största kastrull.
Häll i olivoljan och löken i en stekpanna.
Stek löken tills den mjuknar och tillsätt då vitlöken, låt steka tills även den mjuknat.
Lägg över i kastrullen.
Stek övriga grönsaker i olivoja, tillsätt mer olja vid behov, tills de är gyllene och lyft över dem till kastrullen.
Häll i en burk hela tomater, timjankvistarna. Salta och peppra.
Låt sjuda ca 30 minuter. Dra kastrullen av spisen och rör ner basilikan.
Smaka av med mer salt och peppar vid behov.

1+1=3!
Överbliven ratatouille passar perfekt att omvandla till en smakfull paj.
Nyp ihop vetemjöl med en klick smör och smula över tillsammans med lite torkad timjan och riven ost. Gratinera i ugnen tills ”smulet” fått fin färg.

Använd den som pastasås tillsammans med Penne eller Rigatoni som är rörformade och kan fånga upp såsen.


Åt den kall med sallad med lite smulad, god ost på toppen. 

Var dags mat - Linssallad med äpple, 4 port


5 dl kokta röda linser
1 röd lök, hackad
1-2 syrliga äpplen
1/2 msk mald spiskummin
1/2 msk mald kardemumma
1/2 msk kanel
1 finhackad vitlök
1 msk riven ingefära
5 msk olja
2 msk vinäger eller citronsaft

Lägg alla ingredienser i en stor skål.
Blanda väl och smaka av med salt och peppar.
Servera som egen rätt, eller som tillbehör till kött eller fisk som tillexempel vår goda Tandooribakade lax.