8 feb. 2018

Var dags mat - Masalakryddad kyckling med linssallad, 6 port



6 kycklingklubbor
3 msk garam masala
3 msk olja
Salt och peppar

6 dl kokta linser
½ gurka
1 ask (250 gr) cocktailtomater
Rödkål
1 msk spiskummin
½ citron saften
3 msk olja
Salt och peppar

Sätt ugnen på 150 grader.
Lägg kycklingarna på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Strö över garam masala, salt och peppar.
Ringla över oljan.
Baka kycklingen i 1 timme, ställ att svalna.

Skär gurkan i små bitar, dela tomaterna och strimla kålen. Lägg i en skål tillsammans med linserna och pressa över citron och häll över olja. Smaka av med salt och peppar.

Plocka köttet från de avsvalnade kycklingklubborna och lägg på ett fat tillsammans med linssalladen. Servera med min goda jordnötsdressing, nykokt ris och gärna lite bladgrönt också.

7 feb. 2018

Var dags gröna mat - Kikärtor på olika vis

I dag lägger vi lite extra fokus på kikärtor som är en utmärkt proteinkälla för dig som vill dra helt på eller minska på kött och fisk. Jag använder dem i sallader, - varma och kalla, soppor, röror, vegobiffar och man kan till och med göra veganska maränger på spadet!

Bulgur med rostade kikärtor och granatäpple
Kikärtsbullar med aprikoser och pumpafrö
Sallad med kikärtor, vita bönor och rosépeppar
Kikärtor med färskost, citron och svartpeppar
Mjölk- och äggfria muffins med "maräng"


Var dags gröna mat - Kikärtsbollar med aprikoser och pumpafrö


1 bkr kikärtor
8 finhackade torkade aprikoser
3 msk pumpafrö
1 ägg
1-2 msk olja
1 msk spiskummin
Salt och peppar
1 dl ströbröd

Mixa ärtor med ägg, aprikoser och pumpafrö till en grov massa. Tillsätt 1-2 msk olja.
Tillsätt spiskummin, salta och peppra.
Häll ströbröd i en vid skål. Rulla bullar i ströbrödet och lägg upp plåt klädd med papper.
Stek bullarna i olja eller kör dem i ugnen på 190 gr till de fått fin färg.
Jag serverar dem gärna med PEPERONATA och nykokt ris.

Var dags gröna mat - Bulgursallad med rostade kikärtor och granatäpple




2 dl bulgur
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
1 brk kikärtor
2 msk olja
1 msk spiskummin
1 granatäpple
Hackad persilja
Salt och peppar
Citron om man vill
Koka bulgur med vatten, buljongtärning, kanel och kardemumma. Låt svalna.
Låt kikärtorna rinna av ordentligt, fräs dem sedan i oljan med spiskummin 5-7 min.
Låt svalna och blanda sedan med bulgur, granatäppelkärnor och hackad persilja.
Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite pressad citron.

6 feb. 2018

Var dags mat - Jordnöt/ingefäradressing till nudlar


1 dl jordnötssmör
1 msk honung
3 tsk riven ingefära
2 msk risvinäger
2 tsk sesamolja
1- 1 1/2 dl vatten

Mixa allt och tillsätt vattnet lite grann i taget tills du får en lagom rinnig dressing. För att täcka nudlarna ska den inte vara för torr, men heller inte för rinnig - lagom är bäst!

5 feb. 2018

Var dags gröna mat - Hummus med rödbeta

50 g valnötter
1 msk spiskummin
200 g kokt rödbeta i kuber
1 msk tahini
1 stor vitlök, krossad
1 burk kikärtor eller bönor
Saft av 1 citron
3 msk olja
Salt och svartpeppar
Vatten vid behov


Rosta valnötterna i ugn eller stekpanna tills de fått fin färg och låt dem svalna.
Kör nötterna med övriga ingredienser till en slät kräm i matberedare eller mixer.
Tillsätt vatten om du vill ha en rinnigare kräm.   
Smaka av med salt och peppar.
Ställ kallt men ta fram i god tid före servering för mesta och bästa smak.

Var dags mat - Snabb tomatsalsa


1 brk krossad tomat
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 chili
Färska örter
1 msk spiskummin
1 msk honung
Salt och peppar

Hacka löken och fräs den tillsammans med pressad vitlök i lite olja.


Tillsätt chili, spiskummin och krossad tomat.


Smaka av med honung, färska örter, salt och peppar.


Serveras varm eller kall.