4 dl skalade räkor
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk hackad dill
2 msk strimlad purjolök
1 äpple i små bitar
1 tsk paprikapulver
Salt och peppar
Blanda alla ingredienser till en ganska fast röra. Ställ kallt fram till servering.
Servera röran på grovt bröd och dekorera gärna med en klase vinbär.
22 maj 2018
Elsas Kalasmat - Tvillingarnas räkröra med äpple och vitlök, 4-8 port
Elsas Kalasmat - Kallrökt lax med wasabi och teriyakisås, 4 - 8 port
400 gr kallrökt lax
4 msk färskost
2-4 tsk wasabi, prova dig fram!
Sesamfrö
Teriyakisås
Bladgrönt
Lägg plastfilm på en skärbräda och lägg ut den skivade laxen omlott till ett ark.
Gör fyllningen av färskost och wasabi.
Smaka av med salt och peppar.
Bred fyllningen över laxen och rulla sedan ihop till en rulle med hjälp av plasten.
Lägg laxen i frysen fram till ca 45 min innan servering.
Skär den i bitar medan fortfarande är fryst.
Lägg upp på tallrikar, ringla över lite teriyakisås och strö över sesamfrö.
Dekorera med lite bladgrönt och servera.
21 maj 2018
Elsas Kalasmat - Rostad färskpotatis med kaviargrädde
Bjud de små raringarna som drinktilltugg eller ställ dem på buffébordet. |
Färskpotatis, 2-3/person
Olja
Salt, peppar
Vispad grädde
Kalles Kaviar
Röd rom
Dill
Dela potatisen och lägg på en plåt.
Slå på lite olja, salta och peppra - blanda väl.
Baka potatisen ca 25 minuter på 180 grader.
Vispa grädden hårt och blanda med ett par matskedar Kalles Kaviar.
Smaka av under tiden.
Låt potatisen svalna och klicka sedan ut kaviargrädden, dekorera med rom och dill.
Servera och njut!
Elsas Kalasmat, och dryck - Barley Water med rabarber
3 msk korngryn
5 dl vatten
2 dl rabarber, tärnade i 2 cm bitar
3 L kokande vatten
1 citron, skal och saft
2 dl socker
Koka korngryn och rabarber med 5 dl vatten i ca 30 min.
Sila av i en ny kastrull.
Tillsätt 3 L kokande vatten, citronskal och saft.
Rör i 2 dl socker och rör till sockret löst sig. Häll upp på flaskor.
Håller 3-5 dagar i kylskåp
20 maj 2018
Elsas Kalasmat - En god röra helt enkelt
150 gr varmrökt lax eller öring
½ dl majonnäs
½ dl crème fraiche
1 msk citronsaft
Färsk dill och gräslök
Salt och peppar
Smörstekt toast eller crostinis
Blanda laxen med majonnäs, crème fraiche och citronsaft.
Tillsätt hackad dill och smaka av med salt och peppar.
Lägg röran på toast eller små crostinis.
Dekorera gärna med lite citron och gräslök.
Elsas Kalasmat och dryck :) - Rabarbermojito, 8 st
1 dl strösocker
1 dl vatten
1 dl skivad rabarber
32 cl ljus rom
4 hela lime
8 kvistar mynta
Koka rabarber med socker och vatten tills rabarbern mjuknat, ca 8 min.
Låt svalna.
Ta fram glas och lägg en matsked av rabarberblandningen i varje glas
tillsammans med en halv lime i klyftor och en myntakvist. Mosa blandningen med
en muddler eller baksidan av en träslev.
Fyll på med 4 cl ljus rom och en massa krossad is, rör om och servera
direkt.
Eller strunta i rommen och toppa
upp med en frisk lemonad för en alkoholfri variant!
19 maj 2018
Elsas Kalasmat - Färskpotatis sallad, 8 port
800 gr kokt färskpotatis
20 gr rädisor
1-2 skivad röd lök
1 dl hackad persilja eller andra färska örter
1 ½ dl neutral olja
½ dl äppelcidervinäger
2 tsk dijonsenap
Salt och peppar
Klyfta potatisen och rädisorna och lägg i en bunke.
Mixa olja, vinäger, senap, salt och peppar till en dressing.
Blanda dressingen med potatis, rädisor och persilja.
Blanda väl och smaka av med salt och peppar.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)