27 maj 2018

Elsas Kalasmat - Laxfyllda crustader


180 gr rökt lax
2 dl crème fraiche
1/2 citron, saften
2 msk hackad gräslök
Salt och peppar
Gräslöksblommor eller annat kryddgrönt

Lägg lax, crème fraiche och citronsaft i en matberedare. Mixa till en slät massa.
Blanda i gräslök, smaka av med salt och peppar.
Spritsa eller klicka ner i crustaderna.
Dekorera med gräslöksblommor eller annat kryddgrönt.

25 maj 2018

Elsas Kalasmat och dryck - Roségin, trendigast i år


I år är det rosa gin som gäller!


2 dl socker 
5 dl vatten,
½ kg rabarber 
100 g jordgubbar eller hallon

Koka alla ingredienser ca 20 min, eller tills rabarbern blivit mjuk.
Sila genom silduk och blanda med lika delar gin.
Min favorit är att blanda med färska jordgubbar, skivad lime och lemonad. Lite mynta på toppen gör heller ingen skada. 

Elsas Kalasmat - Rabarberkaka med mynta, valnötter och kardemumma, ca 20 bitar


3 ägg
4  + ½ dl socker
200 gr smör
4 dl mjölk
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma
3 msk hackad mynta
1 dl hackade valnötter
4-5 medelstora rabarber

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret, häll i mjölken och ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl med bakpulver, kardemumma och vaniljsocker.
Häll ner i äggsmeten, blanda och tillsätt smörblandningen.
Vänd ner hackad mynta.
Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten.
Strö över nötterna och skivad rabarber.
Grädda 30 - 40 min beroende på storlek på formen.
Servera med iskall vispad grädde eller en rejäl klick glass!

24 maj 2018

Elsas Kalasmat - Kycklingspett med citrontimjan, 4-8 port

4 kycklingfiléer
2 vitlöksklyftor
1 citron, rivet skal och saft
1 dl neutral olja
1 rejäl knippa citrontimjan
Salt och peppar

Stimla kycklingen i 4-5 strimlor per filé och lägg i en 3-liters plastpåse.
Pressa eller riv ner vitlöken i påsen tillsammans med olja, skal och saft från citronen.
Salta och peppra lätt.

Knyt ihop påsen och knåda den sedan så att allt blandas väl.
Ställ kallt i minst 1 timme. (Det går bra att marinera över natten också.)

Lägg grillpinnar i blöt och trä sedan upp kycklingen på spetten.
Kör dem i ugn ca 10 minuter, eller tills de har en innertemperatur på minst 72 grader.
Det funkar också alldeles utmärkt att lägga dem på grillen, men låt marinaden rinna av något så slipper du manshöga lågor från grillen.
Dekorera gärna spetten med lite fler timjankvistar.

23 maj 2018

Elsas Kalasmat och dryck! - Rabarberlikör


700 gr rabarber, skivad
3 dl socker
1 vaniljstång
8-10 gröna kardemummakapslar
1 L vodka
Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna i en stor glasburk med lock.
Lägg i övriga ingredienser, sätt på locket och skaka kraftigt.
Ställ på en kall och mörk plats i 6 veckor.
Den första månaden ska burken skakas varje dag.

Sila sedan av och njut din egen likör!




Elsas Kalasmat - Morotstzatziki

En härlig färgklick på grillbuffén.
Vi har dekorerat med späda myntablad
och gräslöksblommor.
2 stora eller 4 mindre morötter
1 vitlök
1 msk olivolja
Lite hackad mynta
Salt och peppar
Grekisk yoghurt
Riv morötterna grovt och vitlöken fint på rivjärn.
Blanda med olivolja och yoghurt.
Smaka av med mynta, salt och peppar

Elsas Kalasmat - Turkisk rödbetsdipp


200 gr rödbeta
1 msk olivolja + några teskedar
3 msk turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta, krossad
Salt
Sätt ugnen på 180 grader.

Gnid in betorna med olivolja och slå in dem i ugnsfolie.
Baka betorna ca 60 min tills de är mjuka.
Skala betorna när de svalnat något.
Mixa dem sedan med olivolja, yoghurt och vitlök till en slät kräm.
Smaka av med salt.