12 okt. 2018

Nudelsallad med grönkål, ärtskott och lime, 4 port



1 pkt nudlar 200 gr
250 gr grönkål och ärtskott
2 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 liten gul lök
1 lime, saften
Koriander

Koka nudlarna enligt anvisningar på paketet.
Kärna ur chilin och strimla den. Skär vitlök och gul lök i tunna skivor.
Häll oljan i en riktigt stor stekpanna eller wok. Lägg i chili och lökarna.
När löken börjar bli genomskinlig lägger du in kål och ärtskott.
Stek/woka 2-3 min och tillsätt sedan rejält med nudlar.
Vänd runt ordentligt och lägg över i en skål.
Pressa över limesaften och dekorera med koriander.

Misomarinerad kyckling, 4 port



650 gr kycklinglårfilé
2 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor
35 gr ingefära
1 msk råsocker
3 msk japansk soja
3 msk risvin
3 msk vit misopasta

Lägg kycklingfiléerna i en vid skål.
Finhacka vitlök och ingefära, lägg i en skål tillsammans med övriga ingredienser och blanda väl. Slå marinaden över kycklingen och låt stå minst 30 min, men gärna över natten.
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg över kycklingen i en ugnsfast form och sprid ut dem. Ställ in i ugnen ca 25 minuter tills de blivit gyllene. Servera direkt med nudelsalladen.

5 okt. 2018

3 boktips till helgen!



Efterrätter, Olle T. Cellton
I "Efterätter" har Malmökocken Olle T. Cellton samlat sina bästa söta recept. Här finns allt från enkel engelsk citronposset och olivoljekaka med smak av apelsin, till mer tidskrävande efterrätter som den franska klassikern marjolaine. Flera av recepten gör Olle dagligen både hemma och på restaurang Babette.



Soppa, Potage och Buljong, Tommy Myllymäki
Ännu en bok från en av våra allra bästa kockar!
I bokens 80-tal recept ingår klara soppor, gräddiga soppor, mixade soppor, kalla soppor, buljonger och potager. Du lär dig snabbt hur du med några få grundtekniker i bagaget kan variera smaksättningarna i det oändliga. Med en huvudråvara som till exempel blomkål går det att göra hur mycket som helst, och en enkel buljong kan i högsta grad bli något sofistikerat om du ger dig tid att göra ett bra förarbete.



Regnbågsmat, Annika Panotzki
Med den här boken kan du koppla samman kroppens ursprungliga visdom med vår moderna livsstil. Regnbågsmat presenterar ett hållbart sätt att leva, tillaga och äta mat med energigivande recept för hela dagen. Från frukostar med smoothies, juicer och bowls till mängder av fantastiskt goda maträtter som passar både vardag och fest. Självklart även efterrätter och godsaker som du kan njuta av alla dagar i veckan. Allt i regnbågens färger!




28 sep. 2018

Tarte Tatin med päron och citron, 8 port



Pajdeg
150 gr vetemjöl
120 gr kallt smör
1 ½ msk strösocker
4 msk kallt vatten
Kör alla ingredienserna i matberedare till en deg.
Ställ kallt 30 min.

Fyllning
1 ½ kg fasta päron
1 citron, skalet
2 tsk vaniljsocker
2 dl strösocker
25 gr mjukt smör till formen
90 gr smält smör

Skala, kärna ur och skiva päronen. Sätt ugnen på 190 grader.
Smörj en pajform (22-25 cm) rejält, särskilt i botten. Ströa formen med ½ dl socker.
Lägg päronskivorna i en skål tillsammans med ½ dl socker, vaniljsocker och citronskal. Vänd runt så päronen täcks av sockerblandningen och lägg ett lager i botten av formen.
Häll över en tredjedel av det smälta smöret. Lägg ett lager päron till, häll på smör och sedan ytterligare ett lager och smör. Häll över återstående socker.
Kavla degen 3 mm tjock och skär ut en cirkel lika stor som formen. Lägg den över päronen och låt kanterna sjunka ner. Gör 4-5 små snitt i degen.
Grädda 45-60 min i nedre delen av ugnen. Vippa försiktigt på formen och har du en tjock, brun och sirapsaktig vätska är pajen klar.
Servera med en rejäl klick vaniljglass eller vispad grädde.

Asiatisk kålsallad med päron och ingefära



1 liten spetskål
1 röd lök
2 medelstora morötter
1-2 päron
1 msk ingefära, finhackad
1 lime, saften
1 dl mild olja
Salt och peppar
Körvel eller koriander
Skiva kålen och löken så tunt du kan. Riv moroten och päronen grovt med rivjärn.
Blanda allt och tillsätt ingefära, limesaft och olja. Smaka av med salt och peppar.

Grönkålssallad med ljummen päronvinägrett och ädelost


Sallad
Späda grönkålsblad

Ädelost
Rostade valnötter

Fördela grönkålsbladen på tallrikar, strö över rostade valnötter och riv över osten.
Ringla över den ljumna dressingen – servera direkt.


Ljummen päronvinägrett
2 schalottenlökar
2 msk + 1 dl rapsolja
1 stort tärnat päron av fast sort
1 msk vatten
½ citron, saften
2 msk honung
Salt och peppar

Skala och skiva löken. Fräs den i den mindre mängden olja 5-6 min.
Tillsätt päronet och fortsätt steka till päronet börjar bli mosigt.
Häll olja, vatten, citronsaft och honung i en mixer. Tillsätt päron och lök, mixa till en slät vinägrett. Smaka av med salt och peppar.

Ringla den ljumna dressingen över babyspenat, ruccola eller späd grönkål. Riv över lite mögelost och en näve rostade nötter eller frön– servera direkt!

Chunky Chutney med päron och gula russin, 4 pers



- serveras med fördel till grillade kotletter eller karré
2 msk smör
3 päron
1 dl äppelcidervinäger
100 gr socker
1 msk vatten
75 gr gula russin
1 chili, finhackad
1 msk ingefära, finhackad
1 tsk rosépeppar
1 tsk senapsfrö
1 lagerblad
1 nypa rökt paprikapulver
Salt
Tärna päronen och fräs dem i smöret ca 2 min.
Tillsätt övriga ingredienser utom salt.
Koka tills chutneyn tjocknar, ca 45 min.
Smaka av med salt.