26 okt. 2018

Linas matkasse i bokform - Middag hela veckan, Lina Gebäck



Den eviga frågan ”vad blir det till middag?” ställs vi alla inför ofta. Idéerna tryter och inspirationen likaså. Lina Gebäck har hjälpt tusentals svenska med sin matkasse och nu kommer hennes första kokbok. Hennes matfilosofi är enkel - om det mesta man äter är sunt och balanserat, så finns det utan tvekan utrymme för mat som inte kvalar in som den mest hälsosamma också. 

Hon ger tips på hur du spar tid när det är som mest ont om den och hur man lagar mat från grunden på ett enkelt sätt. 

”Blomkålsfritters” och ”Färsk gnocchi med chèvre och rosmarinolja” är två av recepten som får det att vattnas i munnen på mig och passar perfekt nu i höst.

Smörgåshistoria och mackfilosofi - Mackor, Jonas Cramby



När John Montagu, den fjärde hertigen av Sandwich, fick den briljanta idén att stoppa kallskuret kött mellan två brödbitar uppfann han inte bara den första, riktigt moderna måltiden. Han skapade en global besatthet. Idag finns det nämligen varianter av den portabla, billiga – men framförallt läppsmackande goda – mackan i de flesta kulturer och det är på tiden att det kommer en bok som tar ämnet på allvar
”Mackor” innehåller smörgåshistoria, mackfilosofi, hur du baka de perfekta bröden, gör egna charkuterier och ost sam vilka tillbehör och verktyg varje mackälskare borde ha i sin ägo.

Visst kan man odla året om - Ny bok av Sara Bäckmo, "Vinterodling"



Odla på vintern? Det går väl inte? Jo! Av Sara Bäckmo har jag lärt mig att det går att odla året om. I senaste boken visar Sara hur hon utmanar traditionella odlingsmetoder för att odla och skörda även mitt under smällkalla vintern. 

Sara odlar hela året: På våren sås kål och rotsaker till vintern. Under sommaren görs nya sådder av bladgrönsaker och rötter som ska växa sig skördeklart och skördas när det är kallt. Och under den tidiga våren skördas resultatet av det som övervintrat eller såtts under vintern. Med andra ord pågår vinterodlingen året om och det är också så den gör sig allra bäst: invävd i det vanliga trädgårdsåret. Den sluter cirkeln, gör odlingsåret komplett.

"”Det finns ingen annan tid på året som framkallar samma stolthet som när jag skördar grönsaker på vintern. På något vis har det blivit det ultimata beviset på att jag behärskar det här med att odla.”"


Höstlov i Skafferiet



För första gången på länge känner jag mig välförtjänt av höstlov. Den senaste månaden har jag vikarierat på restauranglinjen, Culinary Craft, och fått sätta ord på mina kunskaper i ämnet ”Service och bemötande” – så enkelt att prata om och förstå, men så lätt att vara mänsklig och glömma bort när man är stressad, inte trivs på jobbet eller bara har en dålig dag. Så hur lär man ut något som är så oerhört erfarenhetsbaserat? Vi gör studiebesök, agerar mystery-shoppers, ifrågasätter våra personliga egenskaper, leker charader och pratar om knepiga situationer som kan uppstå. 

Nu lägger jag upp fötterna en stund och fyller på med inspiration inför lektioner och julbord och fnissar åt slutsatsen en av eleverna drog:
-”Kan du inte vara trevlig, var tyst alltså?!”

19 okt. 2018

Morotssallad med körvel och apelsin, 2 port



2 medelstora morötter
1 apelsin
färsk körvel
50 gr blandade salladsblad
1 msk citronsaft
2 msk olja
salt och peppar

Skala morötterna och strimla dem sedan tunt med hjälp av skalaren.
Skär bort skalet från apelsinen och skiva den sedan tunt.
Strimla salladen och blanda med apelsin och morot.
Pressa över 1 msk citronsaft och slå på oljan.
Salta och peppra, vänd runt och strö över körvel.

Körveldoftande soppa för fyra


30 gr smör
1 gul lök, skivad
2 vitlöksklyftor, skivad
2 selleristjälkar, skivade
1 liten purjolök
1 potatis, tärnad
6 dl kycklingbuljong
40 gr färsk körvel
1 dl grädde
salt och peppar

Smält smöret i en kastrull. Lägg i lök, vitlök, purjo och selleri. Låt dem svettas i ca 10 min.  Slå över buljongen och tillsätt potatisen. Koka ca 10 min tills potatisen blir riktigt mjuk. Dra åt sidan och låt svalna lite grann.  Tillsätt körveln och mixa sedan soppan slät.
Ställ tillbaka på spisen, koka upp och tillsätt grädden.
Smaka av med salt och peppar.