23 dec. 2018

Elsas jul - Sill med örter, vitlök och äpple

Härligt röda Ingrid Marie ger smak och färg åt sillen vi smaksatt med örter och vitlök från trädgården!

1 frp 5-minuterssill (210 gr avrunnen vikt)
2 msk majonnäs
1 msk crème fraiche
3 msk hackade örter
1-2 vitlöksklyftor, finrivna

Låt sillen rinna av ordentligt och blanda under tiden ihop övriga ingredienser.
Skär sillen i tunna bitar och blanda ner i smeten.
Låt stå över natten.

Tips!
För att undvika kladd på glasburkar eller skålar - lägg plastfilm över de tomma burkarna, gör ett hål i mitten och sleva i sillen. När all sill är i drar du bara bort plasten och har rena fina kanter på burkar och skålar!

18 dec. 2018

Elsas jul - Selleriremoulad



Rotselleri
Majonnäs
Citronsaft
Persilja
Salt och peppar
Skala och finriv sellerin.
Blanda med majonnäs så det blir krämigt, men inte blött.
Tillsätt citronsaft, hackad persilja, salt och peppar efter tycke och smak.

Elsas jul - Rödkål med granatäpple och clementindressing



Rödkål
1 clementin
3 msk olja
2 tsk spiskummin
1-2 vitlöksklyftor
Salt och peppar
Granatäpple
Pressa clementinen och mixa samman saften med olja, vitlök och spiskummin.
Stimla kålen riktigt tunt, blanda med dressingen och smaka av med salt och peppar.
Strö över kärnorna från granatäpplet.

Elsas jul - Grönkål med äpple och ädelost



Grönkål
Vinteräpplen
Ädelost
1 del vinäger
3 delar olja
Salt och peppar
Strimla kålen, skiva äpplena och lägg i en skål.
Smula över osten, häll på vinäger och olja.
Blanda väl och smaka av med salt och peppar.

Elsas jul - Rostad pumpa med ingefära



1 Butternutpumpa
1 msk riven ingefära
1 msk torkad rosmarin
3 msk olja
Salt och peppar
Sätt ugnen på 190 grader.
Skala pumpan med potatisskalare, dela och kärna ur den.
Skär den i bitar och lägg ut på en plåt.
Strö över rosmarin, salt och peppar. Ringla över olja, blanda väl.
Rosta i ugnen ca 20 min.

14 dec. 2018

Elsas jul - Amaretto Sour, 2 st



8 cl Amaretto
4 cl citronjuice
3 cl sockerlag
Två remsor apelsinzest
Häll alla ingredienser i en torr och ren shaker. 
Skaka sedan ca 15 sekunder.
Fyll därefter på med rikligt med is och skaka lika länge igen.
Fyll två rocksglas med isbitar och sila i drinken. 
Toppa med två rejäla remsor apelsinzest.

Elsas jul - Tiramisu med saffran, granatäpple, passionfrukt och hasselnötter, 8port



2 pk mascarpone à 250 gr
1 pkt saffran
3 ägg
2 dl socker
16 savoiardikex
1 dl amaretto
4 passionsfrukter
Granatäpplekärnor
1 dl rostade och hackade hasselnötter

Rör samman mascarpone och saffran.
Separera äggulor och vitor. Vispa gulorna med sockret till ett vitt och pösigt skum.
Vispa vitorna till ett fast skum.
Vänd ner mascarponeblandningen i äggulorna och rör till en jämn smet.
Vänd ner äggvitevispet.
Doppa kexen på båda sidorna i likören, bryt dem sedan i mindre bitar.
Fördela kexen i portionsglas eller skålar.
Klicka på mascarponekrämen och förvara övertäckt i kylen.
Dela på passionsfrukterna och skrapa ut över krämen.
Strö över hackade nötter och ät direkt!