23 jan. 2019

Var dags mat - Kyckling Masala med citronris, 4 port


4 kycklinglår eller filé
1,5 dl turkisk youghurt
1 lime, rivet skal och saft
2 msk garam masala
1 vitlök, pressad
salt, peppar

4 dl basmatiris
8 dl vatten
smör/olja
1 finhackad gul lök
2 rivna morötter
1 tsk curry
100 gr russin
1 citron, saft och rivet skal

Gör en marinad av yoghurt, garam masala, lime, salt, peppar och pressad vitlök.
Lägg kycklingen i påse och slå över marinaden. Massera in marinaden och lägg sedan kallt.
Perfekt att göra redan dagen innan för maximal smak!
Sätt in kycklingen på 185 grader i ca 45 min/ 20 min.

Koka basmatiriset enligt instruktion på förpackning. (15 + 5 minuter)
Bryn under tiden lök, morot och curry med olja eller smör.

När riset är klart blandas det med curryröran, rivet citronskal och citronsaft.

Var dags mat - Italienska köttbullar med salviadoftande tomatsås, 4 port


1 brk krossade tomater
1 gul lök
1 hönsbuljongtärning
Vatten
Olja
1 msk torkad salvia
1+1 vitlöksklyfta

500 gr nötfärs
1 ägg
2 msk ströbröd
Salt och peppar
2 stora skedar Bruschetta mix
Salt och peppar

Skiva löken och fräs den tillsammans med en pressad vitlöksklyfta i olja.
Smula ner buljongtärningen och häll i de krossade tomaterna plus en halv burk vatten.
Salta och peppra, smula ner salvian och låt sjuda ca 30 min.

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda färsen med ägg, ströbröd, pressad vitlök och bruschetta mix.
Rulla färsen till frikadeller, eller gör biffar av den, och lägg på en plåt.
Baka frikadellerna i 9 minuter.

Servera med tomatsås och nykokt pasta, ris eller bulgur.

Var dags gröna mat - Kesosallad med citrusfrukter


Clementin
Apelsin
Blodapelsin
Grapefrukt
1 röd chili
1 msk finhackad ingefära
2 msk olja
1 tsk honung
Keso
Hackad persilja
Salt och peppar

Skala och skiva clementiner, apelsiner, blodapelsin och grapefrukt.
Lägg i en skål och lägg i chili, ingefära, olja och honung. Blanda väl.
Låt stå någon timme. 
Häll av spadet och blanda med keso och hackad persilja. 
Smaka av med salt och peppar. 

Var dags gröna mat - Flower sprouts med parmesan


1 påse Flower Sprouts/blomsterkål
2 msk Rapsolja
Salt
Peppar
Fint riven parmesan

Dela Sproutsen i kvartar och stek dem sedan snabbt i oljan.
Salta och peppra lätta.


Strö över rikligt med fint riven parmesan, blanda, ät och njut!

Var dags gröna mat - Vintersallad med två sorters kål

Foto: Marianne Wikner

¼ huvud av röd kål
¼ huvud av Savoykål
2 morötter
1 citron, saften
2 msk olja
Salt och peppar
Strimla kålen, grovriv morötterna och lägg i en stor skål.
Pressa över citron och slå på olja.
Blanda väl med händerna och knåda in dressingen.
Smaka av med salt och peppar.
Salladen mår bra av att stå och ”mogna” ett par timmar innan serveringen.

Glöm inte att skära bort den grova delen på Savoykålsbladen!

21 jan. 2019

Var dags mat - Butternutsoppa med kryddig salsiccia, 6 port



1 Butternutsquash
2 morötter, i bitar
125 gr cocktailtomater
1 gul lök, skivad
1 vitlöksklyfta, skivad
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 hönsbuljongtärning
ca 5 dl vatten
3 dl grädde
1 pkt salsiccia med piri-piri och vitlök
Olja
Salt och peppar
Skala Butternuten med potatisskalare, dela och kärna ur den. Skär den sedan i bitar.
Fräs lök och vitlök i någon matsked olja i en stor gryta. Tillsätt Butternut, morötter och tomater när löken börjar bli genomskinlig. Häll över vatten och smula ner buljongtärningen. Smula ner timjan och rosmarin. Koka tills allt är mjukt, ca 20 min.
Mixa med mixerstav och slå i grädden. Koka upp och smaka av med salt och peppar och låt sjuda 5 min.
Dela salsiccian och plocka ur själva färsen. Stek den hårt och dela den i små, små bitar.
Servera soppan rykande het och strö över salsicciafärsen.

17 jan. 2019

Var dags mat - Misomarinerad kycklinglårfilé, 4 port



650 gr kycklinglårfilé
2 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor
35 gr ingefära
1 msk råsocker
3 msk japansk soja
3 msk risvin/torr sherry/torr vermouth
3 msk vit misopasta

Lägg kycklingfiléerna i en vid skål.
Finhacka vitlök och ingefära, lägg i en skål tillsammans med övriga ingredienser och blanda väl.
Slå marinaden över kycklingen och låt stå minst 30 min, men gärna över natten.
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg över kycklingen i en ugnsfast form och sprid ut dem.
Ställ in i ugnen ca 25 minuter tills de blivit gyllene. Servera direkt med nudelsalladen.

Misopasta hittar du i en vanlig mataffär på hyllan för utländsk mat!