13 mars 2019

Var dags gröna mat - Burrata med grillat päron, vårlök, romansallad och balsamico, 2 pers


1 Burrata
1 päron av fast sort
2 huvud av Little Gem eller 1 stort huvud romansallad
2 vårlökar
Blandad sallad
1 msk olivolja av god kvalitet
2 tsk balsamico
Salt och peppar

Klyfta päronet, salladen och lökarna.
Pensla dem med olja, salta och peppra. 
Lägg dem på grillen och låt dem få färg.
Lägg osten på ett fat, häll på olivolja och balsamico, salta och peppra.
Fördela grönsakerna runt om, servera och ät direkt!

7 mars 2019

Var dags mat - Roti, indiskt bröd i stekpanna, 8 bröd



7 dl mjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk salt
2 ½ msk olja + att steka i
2 dl vatten
50 gr mjukt smör

Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Häll i olja och blanda runt.
Tillsätt vatten lite i taget tills degen är lagom mjuk och elastisk.
Dela degen i 8 delar, rulla dem till bollar och kavla sedan ut dem till tunna kakor.
Smöra kakorna och rulla ihop dem i väntan på stekning/gräddning.
Stek kakorna i en väloljad panna, ca 2 min på varje sida tills de blivit guldbruna.

Var dags gröna mat - Dhal på Elsas vis, 6 port




2 msk olja
1 stor gul lök, hackad
1 ½ tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk gul curry
½ tsk rökt paprika
en nypa cayenne
2 tsk salt
1 brk krossade tomater
14 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2,5 dl gröna linser
2 dl röda linser
Färsk koriander

Fräs den gula löken i oljan tills den börjar bli genomskinlig.
Tillsätt de torkade kryddorna och låt dem fräsa med 1 min.
Häll i alla övriga ingredienser utom den färska koriandern.
Koka upp, sänk värmen och låt det puttra 1 timme.
Tillsätt den färska koriandern precis innan servering.

26 feb. 2019

3 tips för långlivade örter



1.       Plantera om örterna i näringsrik jord.
2.       Vattna inte förrän jorden är torr. Örterna vill inte bli blöta om fötterna.
3.       Skörda ofta, men lite åt gången för att inte chocka växten.

Timjan, oregano, persilja och koriander är lätta att lyckas med.
Koriander kan vara lite kinkig efter omplanteringen och dill har jag aldrig lyckats med.
Från basilika har jag tagit sticklingar och fått riktigt fina nya plantor så ge inte upp!

25 feb. 2019

Elsas Grunder - Vetedeg till bullar, längder, kransar och semlor

Vanilj- och kardemumma doftande bullar och nyplockade
luktärtor i skön förening.

100 gr smör, smältes
5 dl mjölk
1 pkt torrjäst
3 tsk kardemumma
1 dl vit sirap
2 ägg +1 till pensling
1 tsk salt
ca 1,4 L vetemjöl

Blanda alla torra ingredienser i en bunke/degblandare.
Tillsätt mjölk, smör, sirap och ägg.
Bearbeta degen länge. Ca 10 min i maskin och längre för hand.
Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, 1-2 timmar.
Baka ut på önskat vis.


Vanilj- och kardemummabullar, 20 st
Fyllning
Ca 100 gr smör
Vaniljsocker (med svarta prickar i)


Strösocker till fyllning och ovanpå
Kardemumma
 


Dela degen i två delar och kavla dem till rektanglar.
Bred på fyllningen.
Vik ihop degen och kavla den lätt.
Skär varje del i 10 lika stora remsor och snurra ihop dem.
Pensla snurrorna med 1 uppvispat ägg. Strö socker över dem.
Gräddas i 220 gr ca 15 min.

Elsas Grunder - Enkel vitvinsås, 4 port





1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
3 msk torrt vitt vin
1 msk fiskfond, koncentrerad
2 msk maizena
1 lagerblad
1 stor klick smör

Smält smöret i en kastrull och lägg ner vitlöken. Fräs en liten stund.

Slå sedan på alla flytande ingredienser och lägg i lagerbladen.

Koka ca 8 min och rör under tiden ut maizenan i kallt vatten, häll i och koka upp.

Precis innan servering kan såsen smaksättas med ett par matskedar färska örter efter egen smak och säsong.

Var dags gröna - Vårsallad med rädisa och gurka


1 knippe rädisor
1 gurka
ärtskott
citronmeliss eller andra färska örter
1/2 citron, saften
3 msk olja
Salt och peppar

Riv rädisor och gurka på rivjärnets grova del och lägg i en bunke.
Strö över en dryg tesked salt och blanda runt ordentligt.
Låt stå ca 20 min och häll sedan bort vätskan.
Blanda ner en näve ärtskott och rejält med hackad citronmeliss.
Pressa över citron, häll på olja, salta och peppra.
Blanda runt och servera direkt!