26 apr. 2019

Var dags gröna mat - Pasta med aubergineröra, 4 port


1 aubergine
1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
3 msk olivolja
1 brk krossad tomat
1 tsk flytande honung
Salt och peppar
Nykokt pasta
Parmesan
Babyspenat, ärtskott eller vad du har hemma

Tärna aubergine och morot.
Skiva lök och vitlök tunt.
Dela och kärna ur chilin, skiva tunt.
Häll olivolja i en stekpanna och lägg ner aubergine och morot.
Tillsätt övriga grönsaker efter några minuter, låt steka tillsammans ca 5 min.
Häll i krossad tomat, honung och smaka av med salt och peppar.
Låt puttra på låg värme ca 20 min medan du kokar pastan.
Häll vattnet av pastan, lägg tillbaka i kastrullen och häll i röran.
Blanda och servera direkt med hyvlad parmesan och gröna blad.

Så lyckas du med aubergine!



1.     Plantan bör bindas upp eller stöttas.
2.     För att plantorna ska bli buskigare bör de toppas vid en höjd av ca 20 cm, låt 3-4 grenar växa fram.
3.     Extra gödning vid fruktsättningen och framåt. Nässelvatten är en dunderkur som stärker växten dessutom.
4.     Skörda när frukterna är välutvecklade och fått en mörk, glänsande färg.
5.     Håller ca 1 vecka i kylskåp efter skörd.

18 apr. 2019

3 lättodlade favoriter


De här tre återkommer jag till så gott som varje år.
Malva och solros har ganska stora frön som passar i små händer.
Klinten flyger runt lite hur som helst men passar alltid där den väljer att gro.

1.Klint i olika färger blommor tidigt och håller på länge.
Ju mer du plockar desto längre blommar den!

2. Sommarmalvan blommar efter midsommar och är tacksam i bukett och rabatt.

3. Solros finns i en uppsjö av färger, höga, låga och några mittemellan. 
    I år blir det en vitgul variant

Var dags mat - Wraps med kyckling och ”Gröna gudinnan”, 4 port




2 färdigstekta kycklingbröst
4 tortillabröd
blandade salladsblad
1 röd lök i skivor
”Gröna gudinnan”

Skiva kycklingen tunt.
Lägg sallad i mitten på varje tortillabröd.

Fördela kycklingen mellan bröden.
Lägg på en rejäl klick av såsen, toppa med skivad lök.
Rulla ihop så ändarna täpps igen.
Slå plast runt om och lägg in i kylen 30 min.
Ta av plasten och dela på bröden.
Servera med extra sås och servetter J

”Gröna gudinnan”
2 dl majonnäs
1 msk citronsaft
1 msk olivolja
1 msk kapris
1 vitlöksklyfta
2 msk gräslök
1 msk persilja
1 msk körvel/basilika
salt och peppar

Mixa alla ingredienserna, smaka av med salt och peppar.
Ställ kallt i väntan på användning.

Citrongrottor med hallon, 20 st



125 gr rumsvarmt smör
¾ dl strösocker
2 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1 dl lemoncurd
färska hallon
florsocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa smör och socker pösigt.
Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem.
Rör ihop till en jämn deg och rulla till en längd.
Skär i 20 bitar och lägg i småbrödsformar.
Gör en grop med fingret i varje kaka och lägg i en klick lemoncurd.
Grädda mitt i ugnen 10-12 min tills kakorna fått fin färg.
Låt kakorna svalna och lägg över dem på ett fat tillsammans med färska hallon.
Sikta över florsocker.

17 apr. 2019

Glad påsk - Sill med örter, vitlök och äpple


1 frp 5-minuterssill (210 gr avrunnen vikt)
2 msk majonnäs
1 msk crème fraiche
3 msk hackade örter
1-2 vitlöksklyftor, finrivna

Låt sillen rinna av ordentligt och blanda under tiden ihop övriga ingredienser.
Skär sillen i tunna bitar och blanda ner i smeten.
Låt stå över natten.

Tips!
För att undvika kladd på glasburkar eller skålar - lägg plastfilm över de tomma burkarna, gör ett hål i mitten och sleva i sillen. När all sill är i drar du bara bort plasten och har rena fina kanter på burkar och skålar!

Glad påsk - Matjessill med brynt smör, ägg och röd lök, 4 port


l


1-2 burkar matjessil
2 hårdkokta ägg
3 msk hackad röd lök
1 msk hackad dill
4 msk smör

Låt sillen rinna av något och fördela den sedan på fyra tallrikar.
Hacka äggen och strö sedan ägghack, lök och dill över sillarna.
Bryn smöret – det ska dofta lätt av kola när det är klart, och fördela runt sillarna.
Ät omedelbart!
Vill man kan man lägga sillen på en bit kavring eller rågbröd.