15 apr. 2019

Elsas Kalasmat - Citronkräm med färska bär, 4-6 port


5 dl vispgrädde
1,5 dl socker
¾ dl citronsaft

Koka upp grädde och socker under omrörning i en kastrull.

Sänk värmen och låt sjuda 3 minuter, rör om då och då.
Höj värmen något och koka 3 minuter till under omrörning.
Ta av kastrullen och tillsätt citronsaften.
Låt svalna något och häll sedan upp på glas.
Täck med plastfilm och ställ in i kylen fram till serveringen.
Servera med rårörda bär.





Var dags gröna mat - Krispig fänkålssallad med rädisa, 4 port


2 fänkålshuvud
1 knippe rädisor
1/2 citron, saften
3 msk mild olja
Salt och peppar

Skiva fänkål och rädisor riktigt tunt.
Lägg i en bunke och pressa över citronsaften, slå i oljan.
Salta och peppra lätt.
Blanda ordentligt och låt gärna salladen stå 1 timme innan serveringen.

Den här mängden räcker som tillbehör för 4 vuxna till en god bit fisk med en krämig sås till.

13 apr. 2019

Elsas Kalasmat - Örtmarinerade lammracks


4 vitlöksklyftor

2 msk färska eller 1 msk torkade örter
1 dl olivolja
Salt och peppar

Mortla samman vitlök och örter. 
Tillsätt oljan, salta och peppra.
Putsa racksen och klappa sedan in marinaden ordentligt runt om.
Ställ svalt över natten, eller i ett par timmar.

Bryn racksen runt om i en stekpanna.
 Kör dem sedan i ugnen på 180 graders tills de fått en innertemperatur på 56 grader. 
Slå in dem i folie och låt vila ca 10 min.
Skiva upp och servera direkt.

Elsas Kalasmat - Färskpotatissallad med pesto, kapris och röd lök, 4 port


700 gr färskpotatis
1 dl pesto
1 röd lök
1-2 msk kapris
ev olja
Salt och peppar

Koka potatisen så den fortfarande är lite lite hård. Låt svalna.
Skala och skiva löken tunt. Dela potatisarna i önskad storlek.
Blanda med lök, kapris och pesto.
Eventuellt kan man behöva ha i lite extra olja för att få peston mer följsam.
Smaka av med salt och peppar.

Elsas Kalasmat - Melonsallad med mynta och lufttorkad skinka , 4 pers


4 dl tärnad melon i olika färger
1/4 gurka, tärnad
1/2 citron, saften
1 msk hackad mynta
1 msk hackad persilja
80 gr lufttorkad skinka
Olivolja

Blanda melonen med gurka, citronsaft och örter.
Salta och peppra. Blanda försiktigt.
Lägg på tallrikar, eller i glas som på bilden.
Fördela skinkan över sallad och ringla över lite olivolja.


9 apr. 2019

Elsas kalasmat - En salig röra till påsk!



2 hårdkokta ägg
2 msk majonnäs
1 liten burk stenbitsrom
½ röd lök, finhackad
2 tsk citronsaft
Salt och peppar

Grovhacka äggen och blanda med övriga ingredienser.
Smaka av med salt och peppar.

Var dags gröna mat - Broccoli med caesardressing, 4 port



1 vitlöksklyfta, riven
2 sardeller i olja (eller 1 tsk kapris)
½ citron, saften och rivet skal
2 tsk dijonsenap
2 msk majonnäs
3 msk finriven parmesan + hyvlad till serveringe
2 medelstora huvud broccoli
Svartpeppar

Skiva broccolin så tunt du kan.
Mixa en dressing av vitlök, sardeller, citronsaft, senap, majonnäs och parmesan.
Slunga broccolin i dressingen, smaka av med svartpeppar.
Riv över citronskal och hyvla parmesan precis innan servering.
Gör gärna en dubbel sats av dressing för den är magiskt god till rostade rotfrukter!