1 maj 2019
Rabarbertid - Rhubarb Barley Water
3 msk korngryn
5 dl vatten
2 dl rabarber, tärnade i 2 cm bitar
3 L kokande vatten
1 citron, skal och saft
2 dl socker
Koka korngryn och rabarber med 5 dl vatten i ca 30 min.
Sila av i en ny kastrull.
Tillsätt 3 L kokande vatten, citronskal och saft.
Rör i 2 dl socker och rör till sockret löst sig. Häll upp på flaskor.
Håller 3-5 dagar i kylskåp
Rabarbertid - Rabarberlikör
3 dl socker
1 vaniljstång
8-10 gröna kardemummakapslar
1 L vodka
Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna i en stor glasburk med lock.
Lägg i övriga ingredienser, sätt på locket och skaka kraftigt.
Ställ på en kall och mörk plats i 6 veckor.
Den första månaden ska burken skakas varje dag.
Sila sedan av och njut din egen likör!
Rabarbertid - Rabarberkaka med mynta, valnötter och kardemumma, ca 20 bitar
3 ägg
4 + ½ dl socker
200 gr smör
4 dl mjölk
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma
3 msk hackad mynta
1 dl hackade valnötter
4-5 medelstora rabarber
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret, häll i mjölken och ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl med bakpulver, kardemumma och vaniljsocker.
Häll ner i äggsmeten, blanda och tillsätt smörblandningen.
Vänd ner hackad mynta.
Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten.
Strö över nötterna och skivad rabarber.
Grädda 30 - 40 min beroende på storlek på formen.
Servera med iskall vispad grädde eller en rejäl klick glass!
Etiketter:
Bakat,
Elsas Älsklingar,
Rabarber
Rabarbertid - Rabarbermousse, 4 port
1 bunt rabarberstjälkar
2 msk röd outspädd saft
1 dl socker
1 dl kvarg
2 1/2 vispgrädde
Skiva rabarbern i tunna skivor, koka sedan rabarbern med saften tills det tjocknar till en kräm.
Mixa ifall du tycker rabarbern är för trådig.
Låt kallna och rör sedan i socker och kvarg.
Vispa grädden hårt, blanda ned i rabarbersmeten och häll upp i portionsskålar.
Låt stelna i kylskåp ett par timmar.
Etiketter:
Dessert,
Elsas Kalasmat,
Elsas Älsklingar,
Rabarber
Rabarbertid - Rabarberpaj med vit choklad och mandel
När du gjort den här pajen vill du inte äta någon annan! Krispig mandel, len choklad och så skärpan från rabarbern tillsammans med en kula riktigt bra vaniljglass tar i alla fall mig till något slags himmel.
500 gr rabarber
2 msk strösocker
1 msk potatismjöl eller maizena100 gr vit choklad
½ dl hackad sötmandel
100 gr smör
1,5 dl vetemjöl
1.5 dl havregryn
0,5 dl strösocker
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär rabarbern i bitar och blanda dem strösocker och potatismjöl. Lägg i botten av en smord pajform.Grovhacka choklad och mandel.
Smält smöret och låt det sedan svalna.
Blanda ner de torra ingredienserna och sedan choklad och mandel.
Fördela över rabarbern och grädda sedan mitt i ugnen ca 20 minuter tills täcket har fått fin färg.
Etiketter:
Bakat,
Dessert,
Elsas Sommarmat,
Elsas Älsklingar,
Rabarber
26 apr. 2019
Var dags gröna mat - Pasta med aubergineröra, 4 port
1 aubergine
1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
3 msk olivolja
1 brk krossad tomat
1 tsk flytande honung
Salt och peppar
Nykokt pasta
Parmesan
Babyspenat, ärtskott eller vad du har hemma
Tärna aubergine och morot.
Skiva lök och vitlök tunt.
Dela och kärna ur chilin, skiva tunt.
Häll olivolja i en stekpanna och lägg ner
aubergine och morot.
Tillsätt övriga grönsaker efter några
minuter, låt steka tillsammans ca 5 min.
Häll i krossad tomat, honung och smaka av med
salt och peppar.
Låt puttra på låg värme ca 20 min medan du
kokar pastan.
Häll vattnet av pastan, lägg tillbaka i
kastrullen och häll i röran.
Blanda och servera direkt med hyvlad parmesan
och gröna blad.
Så lyckas du med aubergine!
1. Plantan bör
bindas upp eller stöttas.
2. För att
plantorna ska bli buskigare bör de toppas vid en höjd av ca 20 cm, låt 3-4
grenar växa fram.
3. Extra gödning
vid fruktsättningen och framåt. Nässelvatten är en dunderkur som stärker växten
dessutom.
4. Skörda när
frukterna är välutvecklade och fått en mörk, glänsande färg.
5. Håller ca 1 vecka
i kylskåp efter skörd.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)