30 maj 2019

Snabb rabarberkompott



300 gr rabarber
300 gr syltsocker
1 msk citronsaft

Koka upp rabarber och citronsaft med syltsocker.
Låt sjuda ca 10 min, skaka på kastrullen med jämna mellanrum istället för att röra.
Ställ åt sidan att svalna.

Vit kladdkaka med rabarberkompott



3 ägg
2 dl socker
150 gr smör
150 gr mandelmassa
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Smöra och ströa en form, ca 24 cm i diameter.
Smält smöret och riv mandelmassan grovt med rivjärn.
Rör ägg och socker pösigt.
Blanda ner smör och mandelmassa, tillsätt mjöl och vaniljsocker.
Häll i formen och grädda 20-25 min. Kakan ska vara lite ”skvalpig” i mitten.
Vänd upp på ett fat och låt svalna under formen.
Servera med rabarberkompott och lättslagen grädde.

Tips!
Det går finemang att byta ut mandelmassan mot vit choklad och lite rårörda jordgubbar på toppen är det nog ingen som mår dåligt av J

Snabb rabarberkompott
300 gr rabarber
300 gr syltsocker
1 msk citronsaft

Koka upp rabarber och citronsaft med syltsocker.
Låt sjuda ca 10 min, skaka på kastrullen med jämna mellanrum istället för att röra.
Ställ åt sidan att svalna.

Efter regn kommer sol....


Först rekordvärme, sedan regn i mer eller mindre en vecka gör att det växer explosionsartat i min köksträdgård just nu. 

I höstas var det dags att ta ner ett av våra två äppleträd och plötsligt får den norra delen av trädgården ett helt nytt ljus och nya möjligheter. 

Under trädet som blev kvar har jag gjort en ny sittplats av lastpallar och färdiga trätrallar från nyöppnade Byggmax här i Strängnäs. Jag grävde ur ca 15 cm, la ut markduk och ställde pallarna ovanpå. Skruvade ihop pallarna med vinkeljärn och skruvade fast trallen. Så härligt att sitta där under trädet och njuta av kvällssolen och få ett nytt perspektiv på odlingarna.

Två fina odlingsbäddar blev det också där trädet stått. Den ena ska fyllas med sparrisplantor så småningom men i sommar blir det en en salig blandning av sommarblommor och ätligt grönt. Funderar på att kanta hela härligheten med perenna kryddväxter eller daggkåpa som jag får genom att dela plantor jag redan har. Som sagt, en hel massa nya möjligheter finns det!

24 maj 2019

Livet i spenaten!



Förra veckan ruccola, denna vecka spenat…. 
Värmen gjorde susen och nu är det full fart i köksträdgården. Spenaten fräser jag med vitlöksblast, salt och peppar som tillbehör till både kött och fisk, späda blad passar fint i en sallad med parmesan och soltorkad tomat eller varför inte lägga drivor på frukostmackan?

Var dags mat - Ugnsbakade grönsaker med bacon och fetaost



Potatis
Morot
Broccoli
Paprika
Lök
Tomater
Olja
Salt och peppar
Bacon
Fetaost, eller annan smakrik ost

Sätt ugnen på 200 grader.
Skiva potatis, morot och broccoli.
Skala och klyfta löken. Skär paprikan i bitar och dela tomaterna.
Fördela alltsammans på en plåt.
Ringla över olja, salt och peppra. Blanda väl.
Strimla baconet och fördela över grönsakerna.
Smula osten och strö över grönsakerna.
Baka hela härligheten 20-25 min tills rotfrukterna mjuknat och övriga grönsaker fått färg.

22 maj 2019

Var dags gröna mat - Pesto på ruccola och solrosfrö



125 gr ruccola
1 dl riven parmesan
1 dl olja
½ dl solrosfrö
Salt och peppar

Mixa ruccola med parmesan, olja och solrosfrö.
Vill du ha en lösare pesto tillsätter du lite mer olja.
Smaka av med salt och peppar.

Var dags mat - Tonfisk sallad med pocherat ägg, 2 port



1 burk tonfisk i vatten
Blandade salladsblad
8 cocktailtomater, delade
1 skivad röd lök
2 ägg
1 msk ättika
1 L vatten
2 msk olja
2 tsk vinäger
Salt och peppar
Ruccolapesto

Blanda salladen med tomater och lök i en skål.
Slå över olja och vinäger. Smaka av med salt och peppar.
Lägg över på ett serveringsfat och fördela tonfisken jämnt.
Koka upp 1 L vatten med ättika och en nypa salt.
Knäck äggen i varsin kopp. Rör snabbt med en sked i kastrullen så det bildas en virvel, slå i ett ägg och låt det sjuda 2-3 min. Lyft upp med hålslev och lägg åt sidan.
Gör likadant med nästa ägg och lyft sedan över båda till serveringsfatet.
Lägg på en klick pesto och skär sedan ett snitt så att den krämiga gulan rinner ut.