8 nov. 2019

Kokbok för grå dagar, Mathias Dahlgren



Här finns recepten och de oöverträffade tipsen för att äta gott varje dag, oavsett om det är en onsdag i november eller oxveckor i februari. Måndagar är  kanske den dag i veckan när man har minst lust att laga mat och ofta vill att det går snabbt och lätt.. Ibland tar man genvägar och öppnar en konservburk som man förgyller med några smakkompisar. Andra dagar finns rester att skapa helt nya måltider av. En sak är i alla fall säker, här tummas det aldrig på smaken. Och vem annars kan lyckas med att få en grå måndag vid spisen att kännas som en solig söndag?

25 okt. 2019

En god ost förlänger livet

Sörmlands Ädel, en personlig favorit! Foto: Jürss Mejeri, Hälleforsnäs


Det finns studier som visar att du lever längre, får ökad ämnesomsättning, skydd mot allvarliga sjukdomar och ökad halt av må-bra-hormonet dopamin när du stoppar en bit ost i munnen. 

En personlig favorit sedan många år är blåmögelosten, Sörmlands Ädel, från Jürss Mejeri som nyligen flyttat från Flen till Hälleforsnäs. Smulad på en sallad med grönkål, lite grann i gräddsåsen eller på ostbrickan med en god marmelad. Om studierna verkligen stämmer vet jag inte, men jag vet att livet blir mycket godare.

Mina 5 bästa dukningstips!



1.     Ta fram dina finaste glas, tallrikar och bestick. Det gör inget om de är udda, se bara till att besticken matchar varje gäst så det blir enkelt att äta.
2.     Använd en enfärgad duk och servetter för att lugna ner det udda porslinet. Rulla servetterna och slå ett snöre eller band runt om.
3.     Ös på med levande ljus högt och lågt, men se till att gästerna kan få ögonkontakt.
4.     Färska blommor är alltid vackert, men prova att kombinera dem med härligt röda äpplen, flammande höstlöv eller som på bilden med läcker blomsterkål.
5.     Gör dukningen i god tid innan gästerna kommer så att du hinner njuta av deras besök.

Mustig köttgryta med doft av Provence, 6 port



1 kg nötkött t.ex fransyska eller högrev
1 morot
1 gul lök
2 dl flaska rött vin
1 msk tomatpuré
2 hg champinjoner
1 msk vetemjöl
salt & peppar
3 vitlöksklyftor
2 tsk timjan
2 tsk rosmarin
1 lagerblad
smör
olja

Tärna köttet och skär lök och morötter i ganska små bitar.
Bryn köttet i olja på hög värme i omgångar så det blir ordentligt brynt. Lägg köttet i en rejäl gjutjärnsgryta. Slå lite av vinet i stekpannan, rör runt ordentligt och häll vätskan över köttet. Fräs morötter och lök i olja tills löken blir genomskinlig. Lägg i grytan tillsammans med köttet, pudra över mjölet och rör om så att det blandar sig väl. Tillsätt nu resten av vinet, tomatpurén, kryddorna och pressad vitlök. Koka upp och ställ sedan under lock i ugnen på 175° i 2 timmar. Bryn champinjonerna hela i smör, lägg i grytan och ställ in i ugnen ytterligare 30 min. Serveras med fördel tillsammans med en potatispuré.

Chez Wood en kokbok för vardag, vila och fest, Sofia Wood



Den här boken vill upphöja våra vardagliga och högtidliga stunder och göra dem vackrare och varmare. Boken står på tre ben - vardagen, festen och vilan - och tar ett helhetsgrepp om dem alla. Här hittas de oemotståndliga recepten, det dukade bordet och tankar om måltidens betydelse: som energigivare, som mötesplats, som kärlekshandling.

15 okt. 2019

Var dags gröna mat - Soppa på höstkantareller



1 L rödgul trumpetsvamp eller trattkantareller (motsvarar 4-5 dl torkade)
3 msk olja
1 L höns- eller kalvbuljong
1 rotselleri
3 schalottenlökar
4 msk vetemjöl
1,5 dl grädde
1 äggula
salt och peppar, en nypa cayenne

Skala och tärna rotsellerin.
Koka upp buljongen och fräs under tiden svampen i hälften av oljan.
Lägg över svampen i buljongen och koka tillsammans med rotsellerin i 10 minuter.
Skala och finhacka löken. Fräs den i resterande olja. Pudra löken med mjölet och rör om.
Späd med buljongen och koka ett par minuter under omrörning.
Blanda i grädde och äggula och dra kastrullen av plattan.

Visste du...
… att svamp trots att de består till ca 90% av vatten innehåller en massa nyttigheter. B- och D-vitamin, zink, kalium, kalcium, mangan och järn till exempel. Bra för vegetarianer och veganer att veta är att aminosyrorna i svampproteinet har högre kvalitet än grönsaker.

Var dags gröna mat - Pasta med grönkålspesto och bondbönor

I 4 veckor har vi glädjen att ha Arvid från Culinary Craft hos oss som praktikant. Idag fick han även agera statist i samband med receptfotografering!

I morse tog jag vägen genom trädgården och plockade ett fång grönkål som jag mixat med vitlök, olja, basilika, parmesanost och smakat av med salt och peppar. Lite nykokt pasta och bondbönor serverades till. Ett bra recept på grönkålspesto hittar du här.