27 dec. 2019

Elsas Vintermat - Palsternackssoppa med apelsin


700 gr palsternacka i bit
1 gul lök i klyftor
1 vitlök
2 msk olja
1 msk gurkmeja
1 msk spiskummin
1,2 l kyckling eller grönsaksbuljong
Rivet apelsinskal

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda kryddorna i en skål med oljan.
Häll i palsternacka, lök och vitlök och blanda väl.
Bred ut allt i en långpanna och rosta i ugnen ca 30 minuter, eller tills grönsakerna blivit mjuka.

Mixa allt tillsammans med hälften av buljongen till en slät puré och slå över i en kastrull.
Tillsätt resterande buljong och koka upp. Smaka av med salt och peppar och riv slutligen över apelsinskal. Några rostade pumpafrön, krutonger eller krispig bacon är ett trevligt komplement till den lena soppan.

25 dec. 2019

Elsas Vintermat - Masalakryddad kyckling med linssallad, 4 port



6 kycklingklubbor
3 msk garam masala
3 msk olja
Salt och peppar

6 dl kokta linser
½ gurka
1 ask (250 gr) cocktailtomater
Rödkål
1 msk spiskummin

½ citron saften
3 msk olja
Salt och peppar

Sätt ugnen på 150 grader.
Lägg kycklingarna på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Strö över garam masala, salt och peppar.
Ringla över oljan.
Baka kycklingen i 1 timme, ställ att svalna.

Skär gurkan i små bitar, dela tomaterna och strimla kålen. Lägg i en skål tillsammans med linserna och pressa över citron och häll över olja. Smaka av med salt och peppar.

Plocka köttet från de avsvalnade kycklingklubborna och lägg på ett fat tillsammans med linssalladen. Servera med min goda jordnötsdressing, nykokt ris och gärna lite bladgrönt också.

Elsas Vintermat - Sallad med rödkål, broccoli och sesamfrö

¼ medelstor rödkål
1 färsk broccoli
2 msk sesamfrö
3 msk olja
1 msk citronsaft
1 tsk sesamolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk honung
Salt och peppar
Mixa en dressing av olja, citronsaft, sesamolja, vitlök och honung.
Smaka av med salt och peppar.
Strimla kålen så fint du kan, gärna med hjälp av en mandolin.
Skär broccolin så fint du kan på längden.
Lägg i en skål och slå över dressingen. Blanda väl och massera gärna kålen lite extra.

Låt stå minst 1 timme innan servering så kålen hinner dra åt sig smaken från dressingen.

Elsas Vintermat - Vintersallad med två sorters kål, lagom för 4 pers

Foto: Marianne Wikner


¼ huvud av röd kål
¼ huvud av Savoykål
2 morötter
1 citron, saften
2 msk olja
Salt och peppar
Strimla kålen, grovriv morötterna och lägg i en stor skål.
Pressa över citron och slå på olja.
Blanda väl med händerna och knåda in dressingen.
Smaka av med salt och peppar.
Salladen mår bra av att stå och ”mogna” ett par timmar innan serveringen.

Glöm inte att skära bort den grova delen på Savoykålsbladen!

Elsas Vintermat - Krämig sellerisallad med äpple



3 dl grovriven rotselleri
1 dl majonnnäs
2 msk citronsaft
2 röda äpplen
salt och peppar
rostade frön eller nötter

Tärna äpplena och blanda med riven selleri och majonnäs.
Eventuellt kan det behövas mer majonnäs för att få en krämigare konsistens.
Pressa ner citronsaft, blanda och smaka av med salt och peppar.
Strö över rostade frön eller nötter och gärna de friska kärnorna från granatäpple.
Den här salladen är supergod till revbensspjäll, men passar lika bra till en bit ugnsstekt lax.


Elsas Vintermat


24 dec. 2019

Elsas Jul - Caesarsallad av grönkål, 4 port – en snabbvariant!



4 rejäla nävar strimlad grönkål
2 dl majonnäs av god kvalitet (eller vegansk)
½ dl finriven parmesan (avstå om du vill ha en vegansk variant)
2 finrivna vitlöksklyftor
2 msk citronsaft
2-3 sardellfilér (eller 1 msk kapris)
1 tsk olivolja
Salt och peppar
Krutonger eller crostinis

Rör samman alla ingredienser till en krämig dressing.
Blanda kålen med dressingen och lägg upp i en skål.
Toppa med krutonger eller crostinis för lite härligt crunch.