9 mars 2020

Vårkänslor - Ljummen sallad med örtmarinerad lax och kronärtskocka, 4 port



600 gr lax
1 dl mild olja
färska eller frysta örter
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

1 klick smör
1 brk kronärtskocka
10 soltorkade tomater i olja
färsk eller fryst basilika
maché eller ruccolasallat

Sätt ugnen på 190 grader.
Mixa oljan med örter och vitlök.
Smaka av med salt och peppar.
Skär snitt i laxen och gnid in den med oljan.
Baka i ugnen 12-14 min.

Skär skockorna i halvor. Strimla tomaterna.
Lägg en klick smör i en stekpanna och stek skockorna gyllene.
Tillsätt de strimlade tomaterna och strö över basilika.
Låt svalna lite och blanda med salladsbladen.
Dra isär laxen i stora bitar och fördela över salladen.

Var dags gröna mat - Tomat - och parmesangratinerad gnocchi, 4 port


600 gr kokt potatis, gärna en mjölig sort
1 ägg
1 nypa salt
1 msk oregano
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl vetemjöl + 3 msk till rullning
smör till stekning

1 brk cocktailtomater
riven parmesan
salt och peppar
färska eller torkade örter

Lägg potatisen i en bunke och krossa den med en gaffel eller liknande.
Tillsätt ägg, salt, oregano, vitlök och mjöl lite i taget, rör ihop till en något kladdig deg.
Strö ut resten av mjölet på en bänk. Dela degen i 3 delar och rulla dem till fingertjocklek.
Skär i 3 cm bitar och tryck sedan till dem lite med en gaffel.
Koka upp 2 L vatten med lite salt.
Lägg ner gnocchin i det kokande vattnet. När de flyter upp till ytan ska de koka ytterligare 30 sek. Lyft upp med hålslev och lägg på en ren handduk för att ånga av.
Sätt ugnen på 230 grader.
Lägg en rejäl klick smör i en stekpanna, lägg i gnocchin och låt dem bli gyllene på båda sidor. Lägg över i en ugnsfast form, häll över tomater, salta och peppra. Strö över riven parmesan och ställ in i ugnen ca 10 min tills osten smält och fått fin färg.
Toppa med hackad färsk basilika, oregano eller persilja.




Var dags mat - Örtbakad lax med äppelrajja, 4 port


1 dl hackad basilika
1 dl hackad persilja
1 dl hackad gräslök
2 vitlöksklyftor
1 citron, skalet
2 msk olja
1 dl rostade solroskärnor
Salt och peppar
600 gr lax i bit

Sätt ugnen på 200 grader.
Mortla örterna tillsammans med rivet skal av citron och vitlöksklyftorna.
Tillsätt olja, solroskärnor, salt och peppar. 
Bred ut över laxarna och baka 10-14 minuter beroende på tjocklek. 



Äpple-rajja
1 äpple
1 liten röd lök
2 tsk curry
1 msk mango chutney
2 dl majonnäs
Salt och peppar
Tärna äpplet och hacka löken.
Blanda med övriga ingredienser.
Smaka av med salt och peppar.

8 mars 2020

Var dags gröna mat - Sallad med rödkål och broccoli, 4 port

¼ medelstor rödkål
1 färsk broccoli
2 msk sesamfrö
3 msk olja
1 msk citronsaft
1 tsk sesamolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk honung
Salt och peppar
Mixa en dressing av olja, citronsaft, sesamolja, vitlök och honung.
Smaka av med salt och peppar.
Strimla kålen så fint du kan, gärna med hjälp av en mandolin.
Skär broccolin så fint du kan på längden.
Lägg i en skål och slå över dressingen. Blanda väl och massera gärna kålen lite extra.

Låt stå minst 1 timme innan servering så kålen hinner dra åt sig smaken från dressingen.

7 mars 2020

Smörstekt gös med vårgrönt och örtmajonnäs, 2 port


2 gösfiléer
Smör
1/4 savoykål
1 vårlök
1 knippe grön sparris
2 msk Olivolja
Flingsalt
Peppar


Örtmajonnäs

1 dl majonnäs
1 msk crème fraiche
3 msk hackade färska örter
Ev lite pressad citron




Blanda ingredienserna till örtmajonnäsen och ställ sedan kallt. 
Strimla kålen och löken. 
Ansa sparrisen och skär den i 3 cm långa bitar. 
Häll olivolja i en rejäl stekpanna och fräs sedan grönsakerna 4-5 minuter. 
Salta ganska mycket och peppra lätt. 
Ställ åt sidan. 
Dela fiskfiléerna med ett diagonalt snitt. 
Salta och peppra köttsidan. 
Hetta upp smöret i en stekpanna och lägg i fisken med skinnsidan ner. 
Stek ca 3 min på hög värme. 
Vänd filéerna och stek ytterligare ca 3 min. 
Servera genast med de varma grönsakerna och örtmajonnäsen.

Var dags gröna mat - Caesarsallad på grönkål, 4 port


4 rejäla nävar strimlad grönkål
2 dl majonnäs av god kvalitet (eller vegansk)
½ dl finriven parmesan (avstå om du vill ha en vegansk variant)
2 finrivna vitlöksklyftor
2 msk citronsaft
2-3 sardellfilér (eller 1 msk kapris)
1 tsk olivolja
Salt och peppar
Krutonger eller crostinis

Rör samman alla ingredienser till en krämig dressing.
Blanda kålen med dressingen och lägg upp i en skål.
Toppa med krutonger eller crostinis för lite härligt crunch.

2 mars 2020

Var dags gröna mat - Sojastekta champinjoner och pak choi, 4 port



1 stort huvud pak choi, eller salladskål
8 skogschampinjoner
1 gul lök
2 msk olja
1 msk japansk soja
ev sesamolja


Strimla pak choi, lök och champinjoner.
Häll oljan i en stor stekpanna och lägg i alla grönsaker.
Stek 4-5 min och slå över soja.
Smaka av med salt och peppar och sesamolja om du vill.