17 apr. 2020

Elsas ljusa bröd, ett grundrecept att utforska och utveckla



600 gr vetemjöl
½ pkt torrjäst
4 dl vatten
3 msk olivolja
1 msk salt

Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan vatten och olja.
Kör degen i maskin eller knåda för hand i minst 10 min.
Häll lite olja i botten på en stor skål och stjälp över degen.
Låt jäsa till dubbel storlek eller över natten kylskåp.
Sätt ugnen på 215 grader.
Dela degen i 4 delar och vrid till baguetter.
Ställ in i ugnen och grädda i ca 15 min.
Brödet ska ha en innertemperatur på 93 grader när det är färdigt.

7 apr. 2020

Paj med rotselleri, vitlök och Västerbottensost



1 pajskal
3 hela vitlökar
olja
1 msk äppelcidervinäger
1 dl vatten
salt och peppar
1 kvist vardera av rosmarin, timjan och salvia
1 msk honung
1 rotselleri, ca 700 gr
1 dl riven västerbottensost
2 ägg
2 dl grädde/mjölk
salt och peppar

Dela och skala vitlökarna. Lägg klyftorna i kokande vatten i 3 min.
Häll av vattnet och stek dem i olja på hög värme 2 min.
Tillsätt vatten och vinäger, låt sjuda 10 min.
Lägg i örter och honung, sjud ca 5 min eller tills vätskan blir sirapsliknande.
Skala och tärna rotsellerin. Koka den sedan mjuk i lättsaltat vatten ca 10 min.
Fördela selleri, vitlökar och ost i pajskalet.
Blanda ägg och mjölk eller grädde.
Grädda pajen ca 30 min i 200 grader.

5 apr. 2020

Elsas Kalasmat - Räkröra med äpple och örter



Skalade räkor
Majonnäs
Crème fraiche
Hackade örter
1 äpple
Salt och peppar
Blanda räkorna med lika delar majonnäs och créme fraiche så att de täcks.
Tärna ett äpple och blanda ner tillsammans med hackade örter som gräslök, dill och persilja.
Smaka av med salt och peppar.
Skeda upp i små rågskålar, på små bitar av knäckebröd eller salladsblad.

Var dags gröna mat - Sallad med vårgrönt


Sparris
Ärtor
Ärtskott
Olja
Salt och peppar
4 msk olja
2 msk citronsaft
2 msk dill, gräslök och mynta
1 tsk dijonsenap
1 klyfta vitlök

Ansa och stek sparrisen i lite olja med salt och peppar.
Vänd ner tinade ärtor och färska ärtskott.
Mortla samman örter och vitlök.
Häll i senap, olja och citronsaft.
Smaka av med salt och peppar.
Slå dressingen över salladen.

30 mars 2020

Spröda sparrisflarn med fetaost, 4 port

- självklart går flarnen att göra större om man vill!

2 smördegsplattor
12 st gröna sparrisar
1 ägg
½ pkt fetaost
1 dl crème fraiche

Sätt ugnen på 190 grader.
Kavla smördegen lät och dela dem sedan i 8 lika stora kvadrater.
Skär en 1,5 cm kant i 4 av plattorna, som en tavelram, pensla med uppvispat ägg och klistra ihop med övriga plattor.
Mosa fetaosten och blanda med crème fraiche. Lägg en klick i varje smördegstavla.
Dela sparrisen och lägg ovanpå, salta och peppra.
Pensla runt kanterna med resten av ägget.
Baka tills flarnen är gyllene, ca 14 minuter.

Ät med resten av fetaostcrèmen och en liten sallad.

Glacerade rädisor

Krispigt och otippat tillbehör för 2-3 personer!


20 rädisor 
25 g smör
1msk råsocker 
1 msk balsamvinäger
1 dl vatten
hackad mynta till servering



Lägg rädisorna och övriga ingredienser, utom myntan, i en kastrull.
Koka kraftigt ca 5 minuter under omrörning.
Sänk värmen och koka ytterligare ca 5 minuter tills rädisorna mjuknat.

Smaka av med salt och peppar och strö färsk hackad mynta över vid servering.