10 aug. 2020

Oreotryfflar, 22 st

 

När kompisar kommer på besök och det blir önskemål om att få baka är det här recept perfekt. Har man ingen micro kan en vuxen behöva hjälpa till att smälta chokladen, men i övrigt är det tämligt riskfritt. Visst blir det kladdigt, men det är ju bara gott.

 




Ingredienser:

22 st oreokex (1,5 paket)

125 gr färskost

ca 125 + 125 gr vit och mörk choklad

 

Gör så här:

Räkna upp kexen och lägg dem i en mixer.

Kör till ett pulver och vänd sedan ner färskosten.

Rulla bollar, ca 15 gr st, och ställ i frysen ca en timme.

Smält chokladen och doppa bollarna med hjälp av en gaffel.

Dekorera med olika färger på chokladen eller strössel.

Lägg över på en bricka med bakplåtspapper och ställ kallt.

Ät och njut tillsammans.

29 juli 2020

Elsas Sommarmat - Grillade aprikoser och halloumi, 4 port

 
4 aprikoser
1 pkt halloumi
1 msk olja
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk flytande honung
salt och peppar

Dela aprikoserna och skiva osten.
Grilla frukt och ost tills de har fått fin färg.
Lägg upp på ett fat, aprikoser i botten och osten ovanpå.
Ringla över olja, vinäger och honung.
Salta och peppra.

Var dags mat - Persiljesallad, 4 port



3 dl färsk, hackad persilja
1 gul lök
salt och peppar
1 lime, saften

Skiva löken riktigt tunt, använd gärna en mandolin.
Lägg den i iskallt vatten ca 20 min.
Skölj och hacka persiljan.
Låt löken rinna av ordentligt och blanda den sedan med persiljan i en skål.
Pressa över limesaft, smaka av med salt och peppar.

Var dags mat - Marinerad kyckling med smak av Mellanöstern, 4 port



Valfria kycklingdelar
1 dl ketchup
1 msk olja
1 tsk curry
1 tsk paprika
2 klyftor vitlök
1 tsk ”7 kryddor”
Salt och peppar
Lime
Koriander

Blanda alla ingredienser till marinaden och häll i en bunke eller kraftigare påse. 
Lägg i kyckling och låt den marinera över natten.
Sätt ugnen på 190 grader.
Ugnsbaka kycklingen tills den har en innertemperatur på minst 72 grader.
(Kycklingdelar med ben ca 45 min, kycklingbröst ca 25 min.)
Pressa över lime och strö över färsk koriander precis innan servering. 
Servera med Persiljesallad, nykokt ris eller varför inte bulgur.

Jag använde kyckling som jag marinerade direkt från frysen och lät tina i kylen i två dagar.

26 juli 2020

Martins Drömmiga Sommartårta


När maken fyllde jämt nyss var det så klart hans önskningar som fick styra innehållet i tårtan. Drömrulltårta, Oreokex och hallon med grädde löd beställningen. Hans min när den här skapelsen blev resultatet var värd det trixiga jobbet med att sätta samman tårtan. Att den dessutom blev galet god gjorde inte saken sämre.


 



Marängsmörkräm
-kan varieras i oändlighet!
3 äggvitor
250 g socker
350 g rumstempererat smör

Lös upp äggvitor och socker i vattenbad över en kastrull.
Rör hela tiden om med en mindre visp tills sockerkristallerna helt och hållet smält.
Ha ner blandningen i en rostfri bunke och vispa i 10-15 minuter, då ska marängen vara helt sval och fluffig.
Lägg i små bitar av smör medan du vispar på låg hastighet.
Fortsätt vispa till rätt konsistens.
Ha slutligen ner vaniljsockret eller annan smaksättning.
Ställ i kallt tills krämen ska användas.

Tårtbotten
3 ägg
1,5 dl strösocker
1 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Tillsätt potatismjöl, kakao och bakpulver. Blanda väl och bred sedan ut smeten i en
långpanna med bakplåtspapper.
Grädda ca 15 min i 200 gr.
Låt kakan svalna och dra försiktigt bort pappret.

Montering och dekoration
3 dl grädde
Färska bär
Oreokex

Skär tårtbotten i tre lika breda remsor längs långsidan.
Bred ut krämen i ett ca 1 cm tjockt lager på alla remsor.
Ta en remsa och rulla ihop den, fortsätt med övriga remsor så du får en spiral.
Tryck till ordentligt så kakan håller ihop och ställ kallt.
Vispa grädden och lägg över i en spritspåse.
Spritsa grädden, dekorera med bär och grovt hackade kex.

22 juni 2020

Maggans Västerbottenpajer med stenbitsrom och gräddfil


Det saknas både gräslök och citronzest på bilden för alldeles bakom mig stod ett glatt, men hungrigt gäng, och ville smaka!



Små bullformar, gärna i aluminium som du gott kan använda fler gånger
Smördeg
Riven Västerbottensost
1 ägg per 1 dl grädde/mjölk
salt och peppar
Stenbitsrom
Gräddfil (smetana eller crème fraiche går också bra)
Hackad gräslök

Sätt ugnen på 175 grader.
Kavla smördegen lite lätt och skär den sedan i rutor ca 5x5 cm, beroende på storleken på dina formar. Lägg smördegen i formarna och lägg i ca 1 msk riven ost i varje form.
Vispa samman ägg och grädde, salta och peppra. Häll blandningen i formarna.
Grädda 20-25 min, de ska dofta gott och vara gyllenbruna.
Låt svalna lite och klicka sedan ut rom och gräddfil.
Dekorera med gräslök och gärna lite rivet citronskal.
Ett par drag med pepparkvarnen skadar heller inte.

Lycka är ett avslutat projekt, och att påbörja ett nytt kanske?



All oväntad ledig tid de senaste månaderna har jag tillbringat med att slutföra diverse projekt i min trädgård. Det har varit rena dominoeffekten till motsats från tidigare år då jag känt mig tvungen att påbörja projekt för att kunna slutföra. Men plötsligt händer det, och känslan att få tvätta årets första potatisar vid min nya arbetsbänk var värd vartenda spadtag och ryggont. 

Nu ser jag fram emot juli och hoppas på lika många spontana besök från nära och kära som tidigare år. Skafferi och frys är laddade för oväntade besök och jag är laddad för nästa omgång projekt.