1 nov. 2020

Persiljesallad - 3 ingredienser, oändligt med smak

 



3 dl färsk, hackad persilja
1 gul lök
salt och peppar
1 lime, saften

Skiva löken riktigt tunt, använd gärna en mandolin.
Lägg den i iskallt vatten ca 20 min.
Skölj och hacka persiljan. 
Låt löken rinna av ordentligt och blanda den sedan med persiljan i en skål.
Pressa över limesaft, smaka av med salt och peppar.

Lammfärs med spiskummin och chili, 4 port



600 gr lammfärs
1 vitlöksklyfta, riven
1 kokt potatis, riven
1 msk spiskummin
1 nypa chiliflakes
1 tsk torkad mynta
1-2 msk vatten

Blanda alla ingredienser och tillsätt vattnet ifall färsen känns torr.
Forma avlånga järpar och stek dem sedan tills de fått fin färg och önskad stekgrad.
Jag föredrar mina inte helt genomstekta, men det är helt och håller en smaksak.
Servera med flera grönsakstillbehör och min goda yoghurtsås som du hittar här.

25 okt. 2020

Svampsoppa med timjan, 4 port eller 8 bufféportioner

 


Ett av mina bättre party-trick på hösten är att börja med en värmande soppa till drinken. Några spröda chips av svart- eller grönkål ger sälta och krispighet.


600 gr svamp, t.ex trattkantareller
2 + 2 msk smör
1 gul lök
1 dl torrt vitt vin
6 dl vatten
1 hönsbuljong tärning eller 3 msk fond
2 dl grädde
1 msk hackad timjan
salt och peppar

Stek svampen i 2 msk smör tills den fått färg.
Skala och hacka löken. Lägg 2 msk smör i en gryta och bryn löken lätt.
Tillsätt vinet och låt det koka in.
Tillsätt vatten, svamp, buljong och timjan.
Koka på svag värme ca 5 min.
Tillsätt grädden, koka upp och mixa sedan till en krämig soppa.
Smaka av med salt och peppar.





Syltade trattkantareller

 


Ca 600 gr trattkantareller
1 liten gul lök
salt
vatten
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
3 små kvistar rosmarin

Ansa och borsta svampen.
Skala och skiva löken i tunna skivor.
Koka upp vatten och salt, 1 1/2 msk salt till 1 L vatten.
Lägg i svamp och lök, koka upp igen och koka ca 20 min.
Häll av vattnet och låt svampen svalna. 
Lägg över i rena glasburkar.
Koka en lag av ättika, socker och vatten.
Slå lagen över svamparna och stick ner rosmarin i burkarna.
Låt stå minst 3 dagar, förvaras svalt.



Elsas Höstbröd i Gryta

 


Välkommen till Elsas Skafferi - men jag som skriver bloggen heter något helt annat...

Jag heter Alexandra, men är döpt till Elsa Louise efter min gammelmormor precis som min mamma och min ena dotter. Jag är krögare, entreprenör, bloggare och receptmakare som också fuskar lite grann som matfotograf och stylist. En familj har jag också som består av man, 2 döttrar och en liten hund.

Till vardags driver jag restaurang i Strängnäs, Elsas Kantin, där vi serverar lunch, arrangerar fester och har catering. Full fart med andra ord och just därför älskar jag enkla, lättlagade recept som funkar och gärna sköter sig själva till stor del. Precis ett sådant recept bjuder jag på den här veckan -, "Elsas Höstbröd i gryta" doftar ljuvligt av anis, fänkål och kummin. Smaklig läsning!