Nu när citrusfrukterna är som bäst kan det vara kul att ställa till med ett marmeladkok. Låt dig inte avskräckas av receptets flera steg, det är mer än värt dem. Smaklig läsning!
Hirams engelska apelsinmarmelad
1 kg citrusfrukt av valfri sort varav
minst två citroner
1 liter kokande vatten
Strösocker
Dag 1
Skär all frukt så tunnt som möjligt och lägg i en kastrull. Spara kärnorna i en
liten skål vid sidan om. Häll det kokande vattnet över båda. Lägg på lock och
låt stå till nästa dag.
Dag 2
Koka fruktmassan i 30 minuter med kärnorna i en sil eller nätpåse. Lägg på
locket igen och låt stå till nästa dag.
Dag 3
Mät fruktmassan och ta 5 dl socker per halvliter fruktmassa. Rör i sockret
medan marmeladen kokar upp tills det har smält. Koka marmeladen till den geléar
sig kring kastrullens kanter och gör ett marmeladprov för att se om den är
klar. Provet gör du genom att kyla ett fat, hälla upp lite marmelad och dra en
ränna genom marmeladen med fingret. Om den inte flyter ihop igen är den färdig,
annars måste den koka lite till.