1 mars 2024

Lövbiff med Hoisinsås, 4 port

Jag tycker verkligen om att laga mat, men emellanåt kör jag helt fast och varken vill eller kan komma på vad jag ska laga. Efter några dagar med hämtmat och diverse färdigrätter brukar både lust och ork komma tillbaka. Snabba rätter kan man inte få för många av i de där lägena så idag bjuder jag på en av familjens favoriter. Vi äter den med nykokt ris och spetskålssalladen som blir extra god med lite lime i.

Smaklig läsning!

 

Jag tycker verkligen om att laga mat, men emellanåt kör jag helt fast och varken vill eller kan komma på vad jag ska laga. Efter några dagar med hämtmat och diverse färdigrätter brukar både lust och ork komma tillbaka. Snabba rätter kan man inte få för många av i de där lägena så idag bjuder jag på en av familjens favoriter. Vi äter den med nykokt ris och spetskålssalladen som blir extra god med lite lime i.

Smaklig läsning!

 

Lövbiff med Hoisinsås, 4 port

600 gr lövbiff

3 vitlöksklyftor

250 gr skogschampinjoner

½ purjolök

1 msk hackad ingefära

matolja att steka i

svartpeppar

2 dl Hoisinsås

sesamfrö

Strimla lövbiffen, skiva champinjonerna, purjolöken och vitlöken.

Hetta upp en stor stekpanna, gjutjärnsgryta eller wokpanna med matolja och stek lövbiffen på riktigt hög värme i någon minut. Stek köttet snabbt i omgångar så att köttet verkligen får stekas och inte koka.

Häll i lite mer olja och fräs hastigt vitlök, purjo och ingefära.

Häll på Hoisinsåsen.

Tillsätt köttet och blanda ordentligt.

Fräs någon minut, peppra och toppa hela härligheten med rostade sesamfrön.

Servera med nykokt ris och spetskålsalladen.

 

Ljummen sallad med spetskål och zucchini, 4 port

½ spetskål

1 zucchini

1 lime, saften

olja att steka i

1 msk soja

2 tsk sesamolja

chiliflakes

 

Strimla kålen och skär zucchinin i stavar.

Häll olja i en panna och fräs kålen och zucchinin lätt.

Dra pannan åt sidan.

Häll i limesaft, soja och sesamolja.

Blanda ordentligt och strö över chiliflakes.




 

22 feb. 2024

Caesarburgare med sötpotatispommes, 4 port

 

Den här veckan har vi lov och passar på att ta en tur till Karlstad och Lars Lerins Sandgrund. En natt på hotell med spa och gomiddag blir det också. Innan dess ska det ätas mat här hemma och då vill jag tipsa om min Caesarburgare gjord på kycklingfärs med härlig dressing och krispig sötpotatis på sidan om. Till potatisen krävs en airfryer för att få dem krispiga, men det är också gott att rosta dem i vanlig ugn.

Smaklig läsning!

 

 

Caesarburgare med parmesan, kapris och oregano, 4 port


600 gr kycklingfärs

3 msk finriven parmesan

1 msk kapris

1 msk oregano

salt och peppar

olja eller smör till stekning

 

Blanda färsen med parmesan,kapris och oregano.

Salta och peppra.

Dela i 4 bitar och forma till biffar.

Stek i olja eller smör tills de är helt genomstekta.

Skär gärna ett försiktigt snitt och kolla för att vara på den säkra sidan.

Servera i bröd med romansallad och Caesardressing.

 

 

Caesardressing

1 vitlöksklyfta, riven

1 tsk kapris

½ citron, saften och rivet skal

1 tsk dijonsenap

4 msk majonnäs

3 msk finriven parmesan

Svartpeppar

 

Mixa en dressing av vitlök, kapris, citronsaft, senap, majonnäs och parmesan.

Gör gärna en dubbel sats av dressingen för den är magiskt god till det mesta!

 

Krispig sötpotatis

Sötpotatis i stavar

Citronsaft

Örtkryddor

Salt och peppar

 

Skär potatisen i stavar och lägg i kallt vatten 30 min.

Torka potatisen noga.

Lägg den i airfryerkorgen, pressa över citronsaft, strö över valfri örtkrydda, salt och peppar.

Kör sötpotatisen på 180 grader i 15 min, skaka om korgen efter halva tiden.




1 feb. 2024

Citron Pavlova med bär och grädde, 1 stor eller 6 små

Succér och misslyckanden, det är väl ändå så man kan sammanfatta livet och matlagningen i stort tänker jag. Det gäller bara att se till att misslyckandena blir så goda som möjligt. Och har du egentligen misslyckats, är det inte så att det kanske bara inte blev som du tänkt från början? Veckans citrondoftande Pavlova är ett utmärkt exempel på ett mycket gott misslyckande. Smaklig läsning!

 

Citron Pavlova med bär och grädde, 1 stor eller 6 små
3 äggvitor
180 gr socker
1 ½ tsk maizena
1 citron, skalet
1 msk citronsaft
färska bär
3 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 180 grader.
Lägg bakplåtspapper på en plåt.
Vispa äggvitorna till toppar.
Tillsätt sockret en matsked i taget under vispning.
Marängen ska bli glansig och fast.
Sikta över maizena och riv ner skalet från citronen.
Häll i citronsaften och vänd sedan försiktigt tills allt blivit ordentligt blandat.
Bred ut smeten till 6 små eller en stor rundel.
Sätt in i ugnen och sänk till 150 grader.
Grädda de små i 30 min, den stora i 1 timme.
Öppna luckan och låt den stå kvar i ugnen för att svalna.
Lägg försiktigt över på tallrikar eller tårtfat.
Vispa grädden toppig och fördela på marängen.
Dekorera med färska bär och gärna lite rostade nötter för extra krisp.

Tips!

Marängen går att göra dagen innan men ska då förvaras i en lufttät burk fram till servering. Den är spröd så var försiktig.

När det inte blir som man tänkt….
… ja, då får man tänka om!
Min stora fina maräng sprack för att jag inte lät den kallna i lugn och ro utan ställde in den i kylen. 
I stället för en tjusig, fluffig pavlova blev det ett berg av marängsjok, grädde och bär. 
Inte så vackert som det var tänkt, men minst lika gott.






18 jan. 2024

Filmjölksbröd med frön och nötter - dags för den årliga utrensningen!

Jag har haft en lång och härlig ledighet över jul och nyår toppat med en vecka i solen tillsammans med mina döttrar. Jag känner mig fylld av kraft och har påbörjat min årliga upprensning i kyl och skafferi – nu ska allt ätas upp! I veckans recept har jag använt frön och frukt från skafferiet tillsammans med lite mjölslattar som alla kan bytas ut efter vad du har hemma. Håll bara kolla på att mängden blir samma. 

Smaklig läsning! 


Filmjölkslimpa med frukt, frön och nötter
3 dl rågsikt
1 dl rågmjöl
1 dl pumpafrö
1 dl solroskärnor
½ dl linfrö
2 tsk salt
1 tsk bikarbonat
5 dl filmjölk
1 dl hackade aprikoser
1 dl russin
1 dl hasselnötter  

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Tillsätt filmjölk och blanda väl.
Smörj en form 1 ½ liter, ös ner smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 60 min.
Låt brödet ligga kvar i formen 15 min innan det stjälps upp.

Tips!
Jag sätter in en digitaltermometer efter 30 min.
När brödet håller 93 grader i mitten är det klart.



9 jan. 2024

Hirams engelska apelsinmarmelad

 Nu när citrusfrukterna är som bäst kan det vara kul att ställa till med ett marmeladkok. Låt dig inte avskräckas av receptets flera steg, det är mer än värt dem. Smaklig läsning!

Hirams engelska apelsinmarmelad

1 kg citrusfrukt av valfri sort varav minst två citroner
1 liter kokande vatten

Strösocker


Dag 1
Skär all frukt så tunnt som möjligt och lägg i en kastrull. Spara kärnorna i en liten skål vid sidan om. Häll det kokande vattnet över båda. Lägg på lock och låt stå till nästa dag.


Dag 2
Koka fruktmassan i 30 minuter med kärnorna i en sil eller nätpåse. Lägg på locket igen och låt stå till nästa dag.


Dag 3
Mät fruktmassan och ta 5 dl socker per halvliter fruktmassa. Rör i sockret medan marmeladen kokar upp tills det har smält. Koka marmeladen till den geléar sig kring kastrullens kanter och gör ett marmeladprov för att se om den är klar. Provet gör du genom att kyla ett fat, hälla upp lite marmelad och dra en ränna genom marmeladen med fingret. Om den inte flyter ihop igen är den färdig, annars måste den koka lite till. 



18 dec. 2023

Nigellas fudge

För många år sedan plockade jag upp det här receptet från köksgudinnan Nigella Lawson. På bara tre ingredienser gör jag det varje jul och smaksätter i bland på olika vis eller använder annan choklad. Vill du använda vit choklad behöver du öka upp mängden choklad med ca 50 gr. Smaklig läsning!


 

Nigellas fudge

300 gr mörk choklad
1 brk sötad kondenserad mjölk
30 gr smör
Flingsalt

Smält chokladen i den kondenserade mjölken på spisen.
Var försiktig så det inte blir för varmt.
Ta kastrullen av plattan och smält ner smöret.
Bred ut på bakplåtspapper till önskad tjocklek eller spritsa ner i formar.
Strö över flingsalt.
När fudgen stelnat kan du skära den i bitar.

Tomteskumkola - ett riktigt spännande recept!

Jag äger ingen micro och varje år i december ber mina barn om en. Vad de ska ha den till? Micra skumtomtar i så klart! De sväller upp och blir enorma innan de förvandlas till en smetig massa. Så när jag snubblade över ett recept med micrade tomtar på nätet var det givet att prova. Hela personalen samlades framför micron i väntan på att jätte-tomtarna skulle dyka upp. Fint med julgemenskap för en god sak liksom. Här nedan kommer receptet. Smaklig läsning!


Tomteskumkola, ca 20 bitar

150 gr tomteskum
150 gr vit choklad

Smält chokladen i micro eller vattenbad.
Vit choklad bränner lätt så var försiktig.
Lägg tomtarna i en stor skål som tål micro.
Kör dem 1- 1,5 minut tills de puffat upp ordentligt och smält.
Blanda ner den vita chokladen och arbeta ihop till en deg.
När det svalnat lite kan man använda händerna.
Lägg upp degen på köksbänken och forma en fyrkant som du lägger på bakplåtspapper och ställer in i kylen för att svalna helt.
Skär sedan i rutor.
Smält mer vit choklad och ringla över, dekorera med strössel.