25 aug. 2016

En ny ”närodlad” kokbok är på väg!

Arbetet med vår nya kokbok med hösten favoriter är i full gång!


Går allt som det ska finns den att köpa på våra restauranger och i bokhandeln om en dryg månad. 
Håll utkik efter en liten fin bok med tema Höst!


22 aug. 2016

Ny kokbok på väg!

Foto: Alexandra Wedel Hedqvists Iphone....

Idag börjar vi fotograferingen av vår nya kokbok med höst i fokus!

Som vanligt är det Marianne Wikner som står för de vackra bilderna, styling och formgivning. Vi andra skördar, ansar och tillagar med stor entusiasm. Förhoppningen är att ännu en "närodlad" kokbok ska finnas på våra restauranger och lokala bokhandlare om en dryg månad. Nu går det undan!

19 aug. 2016

Sallad med betor, mozzarella, ruccola och rostade valnötter, 2 port

Nu är det hög tid att frossa i närodlade betor och annat gott. Hemkommen från semestern blev det en sväng genom trädgården och sedan nykokta betor med rostade valnötter och mozzarella – en ljuvlig kontrast till semesterns asiatiska smaker!


10-12 medelstora betor
1 mozzarella
3 msk valnötter
2 tsk honung
1 pkt ruccola
2 msk Olivolja
1/2 msk Balsamicovinäger
Salt och peppar

Koka betorna mjuka ca 25 min.
Häll av vattnet och slå plastfilm över kastrullen medan betorna svalnar så går det lätt att bara dra av skalet efteråt.
Rosta valnötterna i het stekpanna utan fett. Salta och ringla honungen över nötterna. Blanda väl och låt sedan svalna.
Tvätta salladen, slunga den torr och lägg i en skål.
Bryt osten i bitar och lägg i salladen. Slå över olja och vinäger, salta och peppra, blanda sedan väl.
Dela betorna och fördela i salladen, strö nötterna över.


Fyll på med inspiration i höst!

Ett av mina största nöjen på våra resor är att besöka lokala matmarknader. Mystiska frukter, konstiga dofter, underbara färger lockar och en enorm mångfald väcker lusten att prova nya rätter och inspirationskontot får sig en rejäl påfyllning!



Små och stora matmässor/marknader poppar upp landet runt så passa på att göra en kulinarisk utflykt i höst - här är några att titta närmare på!

6-9 oktober Chokladfestival, Stockholm
10-13 november är det Sthlm Food & Wine

18-19 november Uppsala Vin & Deli

13 aug. 2016

Turkisk rödbetsdipp - 5-årsjubileum


200 gr rödbeta
1 msk olivolja + några teskedar
3 msk turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta, krossad
Salt
Sätt ugnen på 180 grader.

Gnid in betorna med olivolja och slå in dem i ugnsfolie.
Baka betorna ca 60 min tills de är mjuka.
Skala betorna när de svalnat något.
Mixa dem sedan med olivolja, yoghurt och vitlök till en slät kräm.

Smaka av med salt.

12 aug. 2016

Aubergine med vitost, russin och mynta, 2 port -5-årsjubileum


1 aubergine i skivor
½ dl vitost
3 msk russin
1 msk mynta
Olja
Salt och peppar
Häll oljan i en stekpanna, lägg i den skivade auberginen och låt den bli ordentligt stekt.
Låt auberginen svalna och blanda den sedan med fetaost och russin.

Smaka av med salt och peppar.

11 aug. 2016

Kyckling Masala med citronris, 4 port -5års-jubileum

Kyckling och ris i alla dess former är barnens favorit alla dagar i veckan. Kan man dessutom toppa anrättningen med rostad lök och soja är lyckan gjord för lillasyster som kom till vår familj som 2-åring från Taiwan.



4 kycklinglår eller filé
1,5 dl turkisk youghurt
1 lime, rivet skal och saft
2 msk garam masala
1 vitlök, pressad
salt, peppar

4 dl basmatiris
8 dl vatten
smör/olja
1 finhackad gul lök
2 rivna morötter
1 tsk curry
100 gr russin
1 citron, saft och rivet skal

Gör en marinad av yoghurt, garam masala, lime, salt, peppar och pressad vitlök.
Lägg kycklingen i påse och slå över marinaden. Massera in marinaden och lägg sedan kallt.
Perfekt att göra redan dagen innan för maximal smak!
Sätt in kycklingen på 185 grader i ca 45 min/ 20 min.

Koka basmatiriset enligt instruktion på förpackning. (15 + 5 minuter)
Bryn under tiden lök, morot och curry med olja eller smör.

När riset är klart blandas det med curryröran, rivet citronskal och citronsaft.