30 aug. 2016

Sallad med Roquefort och äpple, 1 portion

Ni får ursäkta, men i bland tycker jag inte att recept behöver vara helt detaljerade utan ska mer ses som inspiration - som den här härliga salladen med frasigt äpple, knapriga nötter och len ost där olika sorters äpple, nötter och ost kan användas. 

Blandade sallatsblad
Gurka
1 äpple av fast sort
Roquefortost
Valnötter
Olivolja
Vinäger
Salt och peppar

Rosta nötterna i stekpanna utan smör (- först händer ingenting, sen händer ingenting och sedan är det plötsligt bränt så se upp!)

Tvätta salladen och arrangera den på tallrikar eller ett stort fat.
Skiva äpple och gurka tunt och lägg på salladen.
Smula över osten och toppa med nötterna.
Ringla över en god olivolja och några skvättar vinäger.
Salta och peppra efter tycke och smak.

29 aug. 2016

Ordning och reda i Skafferiet - snyggaste burken till te och annat!

Snygga burkar från Tekungen!

När hösten närmar sig längtar jag efter ordning och reda i skåp och lådor. Dags att gå igenom kryddor och annat för att bereda plats för nytt och fräscht. I år får mina hemodlade kryddörter flytta ut från köksskåpet i nya fina burkar från Tekungen.se 

Burkarna rymmer 200 gr te, har en matt skrivyta (griffeltavla) och kostar 49 kr. 




Hos samma leverantör hittar du ett fantastiskt urval te och tillbehör. Själv föll jag för handknutet blommande te på vitt te, ringblommor och jasmin. 

Blomman läggs i en glaskopp eller i en glasbehållare, häll på hett vatten och se hur blomman slår ut med vita och röda blad innanför det gröna skalet. 
Du häller på mer vatten efter smak och behov. En teblomma ger upp till 1 liter te.





Enklaste äppelkakan med stor wow -faktor!

Du, som jag, har säkert en muffinsform i metall som ligger och skräpar längst in i ett skåp någonstans. Leta fram den så ska vi göra fantastiska äppelkronor att imponera på helgens gäster med!


6 portioner
smördeg
3 äpplen
2 msk socker
1 msk kanel och kardemumma
1 tskvaniljsocker
1 ägg till pensling
Lite smör

1 brk mascarpone
vaniljsocker
ev lite citronskal

Tina smördegen och skär till bitar som är ca 10x10 cm om du har den större varianten av muffinsplåt.
Tärna äpplena, lägg dem i skål med kanel och kardemumma, eller bara kanel, socker och riktigt 
vaniljsocker. Blanda runt så äpplena täcks ordenligt.

Sätt ugnen på 190 grader och smörj muffinsplåten men glöm inte att smörja även ovanför kanten.
Dra lite i degen så den blir ojämn - ju fulare bitarna är nu, desto snyggare blir de bakat skick och det är det som är det fina i kråksången! Tryck den degen och låt dem hänga över kanterna.
Fördela äppelblandningen, pensla kanterna med det uppvispade ägget.
Baka i 12-14 minuter, smördegen ska vara gyllene och frasig.

Servera med vaniljmascarpone - bara att blanda ihop!

28 aug. 2016

Picklade Discoveryäpplen - äppletid i Skafferiet!

1/2 dl ättika
1 dl socker
1 1/2 dl vatten
Äpplen av fast sort, t.ex Discovery
1 lagerblad
5 vitpepparkorn


Koka en lag av ättika, socker och vatten. Låt svalna.
Kärna ur äpplena och skiva dem tunt.
Lägg i lagen tillsammans med lagerblad och pepparkorn.

Tips!
Prova att lägga med en kanelstång och/eller grovmald kardemumma.

27 aug. 2016

Äpplesalsa - äppletid i Skafferiet!

5 äpplen, syrliga och fasta
2 bifftomater
1 röd lök
2 chilifrukter
1/2 solovitlök
1 msk olja
Koriander
Persilja
Salt och peppar

Finhacka röd lök och chili.
Tärna äpplen och tomater, lägg i en skål.
Finriv vitlöken över, tillsätt olja, röd lök och chili tillsammans med hackad persilja och koriander efter tycke och smak. Salt och peppra.

26 aug. 2016

Ugnstekt lax med äpple och färskost - äppeltid i Skafferiet!

4 bitar lax ca 500 gr
 Färskost med pepparrot
1 äpple
Salt och peppar

Sätt ugnen på 150 grader.
Gör ett snitt i laxbitarna och fyll dem med färskosten.
Skiva äpplet och tryck ner i osten.
Salta och peppra och låt stå ca 5 min - tips från Tommy Myllimäki som ger en fastare fisk!
Ställ in fisken i ugnen och baka den i 10 minuter.

Jag gillar att servera blomkålsris med citron och
koriander till, men vanligt ris eller pressad potatis med rikligt med dill är också gott till!

Färsk pasta med radicchio, zucchini, valnötter och chèvre, 4 port


400 gr färsk pasta
1 zucchini
½  rosésallat
2 skivor chèvre
1 citron, skalet
Salt och peppar
3 msk hackad persilja
Valnötter
Olivolja

Koka pastan enligt anvisningar på paketet.
Strimla zucchini till långa breda remsor med en potatisskalare, strimla sallaten och fräs dem sedan i en stekpanna med några matskedar olivolja.
Tillsätt den kokta pastan, citronskal och persilja. Blanda väl och lägg sedan upp på tallrikar.

Bryt osten i bitar och lägg på pastan tillsammans med valnötter.