29 apr. 2017

Var dags mat - 3 goda röror till grillat, eller annat så klart



Tomatsalsa

1 brk krossad tomat
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 chili
Färska örter
1 msk spiskummin
1 msk honung
Salt och peppar


Hacka löken och fräs den tillsammans med pressad vitlök i lite olja.

Tillsätt chili, spiskummin och krossad tomat.
Smaka av med honung, färska örter, salt och peppar.

Serveras varm eller kall


Hummus
1 burk kikärtor
1 msk spiskummin
1 msk mild olivolja
1/2 citron, saften
2 tsk salt
1-2 vitlöksklyftor
1/2 chilifrukt, urkärnad
vatten
Lägg allt utom vatten i en mixer och kör till en slät massa genom att tillsätta lite vatten.
Min upplevelse är att kikärtorna "torkar ut" röran så jag gör den hellre lite lös än fast, men smaken är som baken så prova dig fram till önskad konsistens.


Päronsalsa
1 brk inlagda päron i sockerlag
1 viltlöksklyfta
1 chilifrukt
1 lime, saften
Salt och peppar
Koriander
Häll av päronen, tärna dem och lägg i en bunke.
Tillsätt finhackad chili och vitlök, pressa över limesaft.
Blanda väl och smaka av med salt och peppar.


Tillsätt rikligt med färsk koriander och blanda runt precis innan servering.

28 apr. 2017

Var dags mat - Pasta Pomodori


1 brk krossade tomater
1 gul lök
1 hönsbuljongtärning
Vatten
Olja
1 msk torkad salvia
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar

Skiva löken och fräs den tillsammans med en pressad vitlöksklyfta i olja.
Smula ner buljongtärningen och häll i de krossade tomaterna plus en halv burk vatten.
Salta och peppra, smula ner salvian och låt sjuda ca 30 min.

Koka pasta och servera med mycket nyriven parmesan!

27 apr. 2017

Var dags mat - Krämig dressing med dill

- vi skördar lite, lite åt gången och får en försmak av sommar trots aprilvädret
1 ½ dl majonnäs
1 dl finhackad dill
3 msk citronsaft
2 msk dijonsenap
En nypa svartpeppar

Blanda majonnäs med citronsaft och senap.
Tillsätt dillen och smaka av med svartpeppar.

Jag serverar gärna små nykokta potatisar med den här dressingen eller svänger upp spänstig Romansallad i den. Serveras med fågel, fisk och allt däremellan.

Visste du?
Dill är en välkänd matkrydda som förr också använts som läkeväxt. Enligt Arvid Monssons örtabok, från 1642, har dill elva dygder, och sägs bland anna bot ”Tarmarnas wridh och buller i Maghan”.

Vi blir kvar i Mariefred!


Det blir inte alltid som man tänkt sig – ibland blir det bättre.


Vi behåller vår pärla vid torget i Mariefred och satsar på en lätt ansiktslyftning under året som kommer. Fokus kommer fortfarande ligga på vällagat och hembakat tillsammans med vår populära lunch med den gröna sköna buffén.

25 apr. 2017

Var dags gröna mat - Spenat med doft av curry, 4 port


1 pkt fryst bladspenat
1 röd lök
1-2 vitlöksklyftor
1 nypa chiliflakes
1/2-1 msk gul curry
1 brk cocosgrädde
Salt
Olja
Skica, eller hacka, lök och vitlök.
Lägg i stekpanna med lite olja.
Tillsätt chiliflakes och bladspenat. (Färsk går ju också bra!)
Fräs till vattnet försvinner, tillsätt cocosgrädde och kryddor.
Låt puttra 3-5 minuter.
Servera med ris som tillbehör till kyckling eller fisk, eller som egen rätt med en liten bön- eller linssallad.


24 apr. 2017

Var dags gröna mat - Kikärtsbullar med aprikoser och pumpafrö


1 bkr kikärtor
8 finhackade torkade aprikoser
3 msk pumpafrö
1 ägg
1-2 msk olja
1 msk spiskummin
Salt och peppar
1 dl ströbröd

Mixa ärtor med ägg, aprikoser och pumpafrö till en grov massa. Tillsätt 1-2 msk olja.
Tillsätt spiskummin, salta och peppra.
Häll ströbröd i en vid skål. Rulla bullar i ströbrödet och lägg upp plåt klädd med papper.
Stek bullarna i olja eller kör dem i ugnen på 190 gr till de fått fin färg.
Jag serverar dem gärna med PEPERONATA och nykokt ris.


23 apr. 2017

Var dags gröna mat - Potatissallad med linser och grillad paprika


- perfekt snabbmat när du fått potatis över
Kokt potatis
1 burk kokta linser
1 röd lök, strimlad
Grillad paprika i strimlor
1 msk vinäger
3 msk olja
Salt och peppar
Skiva potatisen och blanda med linser, lök och paprika.

Slå över olja och vinäger. Blanda väl, smaka av med salt och peppar!