20 sep. 2017

Skördetid - Sötaste äpplekakan


Muffinsplåt i metall
Smördegsplattor
1/2 äpple per portion
Strösocker
Kanel
Kardemumma
Smör
Ägg till pensling

Sätt ugnen på 175 grader.
Skär äpplen med skalet på i cm-stora bitar, lägg i en bunke och strö över kanel, kardemumma och socker. Blanda runt – det ska finnas socker och kryddor så bitarna är täckta, ta mer kryddor vid behov.
Smörj muffinsformarna med smör och klä dem med smördeg.
Lägg i äpplena och toppa med en lite klick smör.

Baka i 15-20 minuter tills kakorna fått fin, gyllene färg.

19 sep. 2017

Skördetid - Ugsbakad lax med äpple och färskost

4 bitar lax ca 500 gr
 Färskost med pepparrot
1 äpple
Salt och peppar

Sätt ugnen på 150 grader.
Gör ett snitt i laxbitarna och fyll dem med färskosten.
Skiva äpplet och tryck ner i osten.
Salta och peppra och låt stå ca 5 min - tips från Tommy Myllimäki som ger en fastare fisk!
Ställ in fisken i ugnen och baka den i 10 minuter.

Jag gillar att servera blomkålsris med citron och
koriander till, men vanligt ris eller pressad potatis med rikligt med dill är också gott till!

17 sep. 2017

Skördetid - Äppeltzatziki

Av grannen Kerstins goda Gravensteiner gör vi tzatziki med sting eller river ner äpplena och har som fyllning i kanelbullar. Så gott!


4 medelstora äpplen
1-2 vitlöksklyftor pressade
1 msk citronsaft
1 tsk rivet citronskal
3 dl tjock yoghurt
Salt och peppar
Riv äpplena grov och lägg dem i ett durkslag för att rinna av – ta tillvara på saften!
Blanda ihop övriga ingredienser, tillsätt äppelrivet och smaka av med salt och peppar.

I kväll äter vi tzatzikin med lammfärsbiffar och tomatsallad.

16 sep. 2017

Skördetid - Tvillingarnas räkröra med äpple och vitlök, 4 port


4 dl skalade räkor
1 dl crème fraiche
1 msk majonnäs
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk hackad dill
2 msk strimlad purjolök
1 äpple i små bitar - Granny Smith är perfekt!
1 tsk paprikapulver
Salt och peppar

Blanda alla ingredienser till en ganska fast röra.
Ställ kallt fram till servering.
Servera röran på grovt bröd och dekorera gärna med en klase vinbär.

Skördetid - Pissalladière, en fransk klassiker


Sydfransk delikatess med ljuvligt söt lök och härlig sälta från oliver och sardeller.

1 pkt pizzamix, eller egen deg
3 medelstora lökar
Olja till stekning
1 msk vatten
Färsk rosmarin
Halverade oliver
Sardeller efter tycke och smak

Skala och skiva löken tunt. Stek den på svag värme 15 minuter, tillsätt 1 msk vatten och låt det koka in. Ställ åt sidan.
Blanda degen enligt anvisningar på paketet. Sätt ugnen på 210 grader.
Fördela den kalla löken, oliver och sardeller över degen. Strö över färsk rosmarin eller timjan. Baka i ugn 15-20 min. Serveras som drinktilltugg eller med en liten sallad som förrätt.




15 sep. 2017

Skördetid - Äppelmartini

Utan vodka blir det en drink för alla på festen!


4 cl vodka
6 cl råsaft från äpple
1 stänk citronsaft
Slå samtliga ingredienser i en shaker, eller ett litermått, fylld med is.
Rör snabbt runt med en sked för att kyla ner allt.
Häll upp i martiniglas och garnerna med äppelgirlanger.



Härlig start på ledig helg!

Började uppladdning inför helgen med ett trevlig samtal med Katarina på P4 Radio Sörmland. Nu bär det av till Elsas Skafferi Mariefred för ett par timmar innan vi tar helgledigt med 6-års kalas på agendan. Trevlig helg på er!