27 sep. 2017

Skördetid - Pasta med svart trumpetsvamp, vitlök och parmesan




Färsk pasta t.ex linguini
Svart trumpetsvamp, torkad eller färsk
Smör
1 vitlök
1 schalottenlök
1 knippe bladpersilja grovhackad
Salt
Svartpeppar
1 msk olivolja
Parmesan ost att hyvla över

Blötlägg svampen över natten.
Sätt på vatten till pastan.
Fräs schalottenlök och vitlök i en rejäl klick smör.
Låt löken svettas lite och tillsätt sedan svampen.
Salta och peppra efter egen smak. Låt allt gifta sig en stund.
Koka under tiden pastan enligt anvisningarna på paketet.
Häll av pasta vattnet och lägg tillbaka pastan i kastrullen.
Blanda olivoljan med pastan och tillsätt sedan svampfräset och bladpersiljan.
Blanda runt och lägg upp på tallrikar eller i en skål.

Hyvla parmesan över pastan, eller låt gästerna hyvla sin egen.

26 sep. 2017

Skördetid - Kantarellpaj med chèvre

Pajskal, ca 20 cm
2 dl förvällda kantareller
2 rejäla skivor chèvre
3 ägg
2 dl mjölk eller grädde

Fördela svampen jämt i pajskalet och smula över osten.
Vispa ägg med mjölk eller grädde så det blandas väl. 
Salta och peppra.
Baka pajen i 180 grader, 30-40 min.
Täck pajen med lite folie om den får för mycket färg.

Servera med en krämig dressing och rejält med blandade sallatsblad!

25 sep. 2017

Skördetid - Kantarellrisotto




Kantarellrisotto, 4 port
3 dl avorioris
3 dl kycklingfond
1 selleristjälk
1 dl vitt vin
3 dl förvällda kantareller
2 msk smör
2-3  msk riven parmesan
salt, peppar

Fräs svampen i en gryta med tjock botten tills det mesta av vätskan i den ångats bort.
Dra åt sidan.
Skiva sellerin och fräs den i smör, slå på 
 ris och vin.Koka upp. 
När det mesta av vinet är borta tillsätts buljongen lite i taget under omrörning. När all buljong kokats in i riset ska det vara klart och lite lätt ”al dente”.
Tillsätt smör, svamp och parmesan under omrörning. 
Salta och peppra.

24 sep. 2017

Skördetid - Soppa på höstkantareller




1 L rödgul trumpetsvamp eller trattkantareller (motsvarar 4-5 dl torkade)
3 msk olja
1 L höns- eller kalvbuljong
1 rotselleri
3 schalottenlökar
4 msk vetemjöl
1,5 dl grädde
1 äggula
salt och peppar
en nypa cayenne


Skala och tärna rotsellerin.
Koka upp buljongen och fräs under tiden svampen i hälften av oljan.
Lägg över svampen i buljongen och koka tillsammans med rotsellerin i 10 minuter.
Skala och finhacka löken. Fräs den i resterande olja. Pudra löken med mjölet och rör om.
Späd med buljongen och koka ett par minuter under omrörning.
Blanda i grädde och äggula och dra kastrullen av plattan.

Visste du...
… att svamp trots att de består till ca 90% av vatten innehåller en massa nyttigheter. B- och D-vitamin, zink, kalium, kalcium, mangan och järn till exempel. Bra för vegetarianer och veganer att veta är att aminosyrorna i svampproteinet har högre kvalitet än grönsaker.

20 sep. 2017

Skördetid - Sötaste äpplekakan


Muffinsplåt i metall
Smördegsplattor
1/2 äpple per portion
Strösocker
Kanel
Kardemumma
Smör
Ägg till pensling

Sätt ugnen på 175 grader.
Skär äpplen med skalet på i cm-stora bitar, lägg i en bunke och strö över kanel, kardemumma och socker. Blanda runt – det ska finnas socker och kryddor så bitarna är täckta, ta mer kryddor vid behov.
Smörj muffinsformarna med smör och klä dem med smördeg.
Lägg i äpplena och toppa med en lite klick smör.

Baka i 15-20 minuter tills kakorna fått fin, gyllene färg.

19 sep. 2017

Skördetid - Ugsbakad lax med äpple och färskost

4 bitar lax ca 500 gr
 Färskost med pepparrot
1 äpple
Salt och peppar

Sätt ugnen på 150 grader.
Gör ett snitt i laxbitarna och fyll dem med färskosten.
Skiva äpplet och tryck ner i osten.
Salta och peppra och låt stå ca 5 min - tips från Tommy Myllimäki som ger en fastare fisk!
Ställ in fisken i ugnen och baka den i 10 minuter.

Jag gillar att servera blomkålsris med citron och
koriander till, men vanligt ris eller pressad potatis med rikligt med dill är också gott till!

17 sep. 2017

Skördetid - Äppeltzatziki

Av grannen Kerstins goda Gravensteiner gör vi tzatziki med sting eller river ner äpplena och har som fyllning i kanelbullar. Så gott!


4 medelstora äpplen
1-2 vitlöksklyftor pressade
1 msk citronsaft
1 tsk rivet citronskal
3 dl tjock yoghurt
Salt och peppar
Riv äpplena grov och lägg dem i ett durkslag för att rinna av – ta tillvara på saften!
Blanda ihop övriga ingredienser, tillsätt äppelrivet och smaka av med salt och peppar.

I kväll äter vi tzatzikin med lammfärsbiffar och tomatsallad.