16 mars 2018

Var dags mat - Örtstekta färsspett med Za'atar


Huvudrätt 4 portioner
600 gr nöt- eller lammfärs
1 ägg
1 finriven vitlöksklyfta
1 msk spiskummin
Salt och peppar
ca 1 dl Za´atar, kryddblandning
Olja eller smör till stekning

Blanda färsen i en bunke med vitlök, ägg och spiskummin.
Salta och peppra.
Lägg kryddblandningen på en djup tallrik.
Rulla färsen till fingertjocka rullar.
Lägg dem på kryddblandningen och se till att de täcks runt om.
Stek på medelhög värme till de är nästan helt genomstekta.
Låt svalna något och trä sedan upp dem på spett.
Servera med en härlig sallad och rostad potatis.
En krämig tzatziki eller annan yoghurtbaserad sås är perfekt till.

Tips!
Gör rullarna riktig små och servera tillsammans med kallskuret, marinerade oliver och lite annat smått och gott som en härlig plock-förrätt.


Var dags mat - Lite plock är alltid gott!

 Både jag och Martin är spontana när det gäller att bjuda in till middag. Och har man då kommit på lite i sista stund att man ska laga mat till fler än det var tänkt, är det perfekt att bjuda på lite plock till förrätt. 

Kallskuret från stora mataffären, småtomater och minimozzarella, oliver marinerade med en god olja och örter, en god röra och lite crostinis går snabbt att ställa fram. Gästerna får servera sig själva och du får tid att umgås eller laga mat!


13 mars 2018

Var dags mat - Senapsmarinerad fläskkarré, 4 portioner


800 gr benfri karré
1 vitlöksklyfta
1 knippa persilja
2 msk dijonsenap
2 msk kinesisk soja
1 dl olja

Blanda alla ingredienser till marinaden och häll den sedan över köttet som du lagt i en plastpåse.

Låt köttet marinera över natten och vänd påsen då och då för att fördela marinaden.

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg karrén i en ugnsfast form, ställ in i ugnen och kör den till en innertemperatur på 72 grader.

Var dags mat - Sallad med rädisor, keso, mynta och koriander


Rädisor
Gurka
Vårlök
Mynta
Koriander
Keso, färskost eller fetaost
Olja
Rödvinsvinäger
Salt och peppar


Dela gurkan på längden och skrapa ut fröna, skiva den sedan.
Skölj och ansa rädisorna, klyfta dem.
Skär vårlök och arrangera i en skål med gurka och rädisor.
Hacka mynta och koriander och strö över. Klicka i lite keso, färskost eller riv ner lite feta.
Ringla över olja och vinäger, dra ett tag med pepparkvarnen och strö över lite flingsalt.
Gott till grillat – både kött och fisk!

9 mars 2018

Var dags mat - Halstrad gös med savoykål, vårlök och sparris, 4 port



4 gösfiléer
Smör
½ savoykål
1 vårlök
1 knippe grön sparris
2 msk olja
Flingsalt
Peppar

Strimla kålen och löken. 
Ansa sparrisen och skär den i 3 cm långa bitar.
Häll olja i en rejäl stekpanna och fräs sedan grönsakerna 4-5 minuter.
Salta ganska mycket och peppra lätt. Ställ åt sidan.

Dela fiskfiléerna med ett diagonalt snitt. Salta och peppra köttsidan. 
Hetta upp smöret i en stekpanna och lägg i fisken med skinnsidan ner. Stek ca 3 min på hög värme. Vänd filéerna och stek ytterligare ca 3 min. Servera genast med de varma grönsakerna och gärna vår goda örtmajonnäs!

8 mars 2018

Var dags mat - Kalvroulader med bacon och grillad paprikafärskost, 4 port



8 tunna skivor kalvinnanlår (eller lövbiff!)
Färskost med grillad paprika
8 skivor bacon
Salt, peppar
Smör till stekning
5 dl grädde
2 msk kalvfond
Maizena

Bred färskost på kalvskivorna, salta och peppra.
Rulla ihop och rulla sedan bacon runt varje roulad.
Stek rouladerna så de får fin färg runt om, lyft dem sedan åt sidan.
Häll grädde och kalvfond i stekskyn, vispa ordentligt och låt koka några minuter.
Red såsen med Maizena enligt förpackningen och lägg sedan ner rouladerna i såsen och låt dem bli genomkokta. Strö rikligt med persilja över vid servering.

4 mars 2018

Var dags mat - Morotsbröd, 4 vridna baguetter


600 gr vetemjöl
2 stora rivna morötter
½ pkt torrjäst
4 dl vatten
3 msk olivolja
1 ½ msk salt

Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan vatten och olja.
Kör degen i maskin eller knåda för hand i minst 10 min.
Häll lite olja i botten på en stor skål och stjälp över degen.
Låt jäsa till dubbel storlek eller över natten kylskåp.
Dela degen i 4 delar och vrid till baguetter.
Ställ i ugnen på 215 grader och grädda i ca 15 min.
Brödet ska ha en innertemperatur på 93 grader när det är färdigt.