23 maj 2018

Elsas Kalasmat och dryck! - Rabarberlikör


700 gr rabarber, skivad
3 dl socker
1 vaniljstång
8-10 gröna kardemummakapslar
1 L vodka
Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna i en stor glasburk med lock.
Lägg i övriga ingredienser, sätt på locket och skaka kraftigt.
Ställ på en kall och mörk plats i 6 veckor.
Den första månaden ska burken skakas varje dag.

Sila sedan av och njut din egen likör!




Elsas Kalasmat - Morotstzatziki

En härlig färgklick på grillbuffén.
Vi har dekorerat med späda myntablad
och gräslöksblommor.
2 stora eller 4 mindre morötter
1 vitlök
1 msk olivolja
Lite hackad mynta
Salt och peppar
Grekisk yoghurt
Riv morötterna grovt och vitlöken fint på rivjärn.
Blanda med olivolja och yoghurt.
Smaka av med mynta, salt och peppar

Elsas Kalasmat - Turkisk rödbetsdipp


200 gr rödbeta
1 msk olivolja + några teskedar
3 msk turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta, krossad
Salt
Sätt ugnen på 180 grader.

Gnid in betorna med olivolja och slå in dem i ugnsfolie.
Baka betorna ca 60 min tills de är mjuka.
Skala betorna när de svalnat något.
Mixa dem sedan med olivolja, yoghurt och vitlök till en slät kräm.
Smaka av med salt.

22 maj 2018

Elsas Kalasmat - Tvillingarnas räkröra med äpple och vitlök, 4-8 port

4 dl skalade räkor
4 msk crème fraiche
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk hackad dill
2 msk strimlad purjolök
1 äpple i små bitar
1 tsk paprikapulver
Salt och peppar

Blanda alla ingredienser till en ganska fast röra. Ställ kallt fram till servering.
Servera röran på grovt bröd och dekorera gärna med en klase vinbär.

Elsas Kalasmat - Kallrökt lax med wasabi och teriyakisås, 4 - 8 port

400 gr kallrökt lax
4 msk färskost
2-4 tsk wasabi, prova dig fram!
Sesamfrö
Teriyakisås
Bladgrönt 

Lägg plastfilm på en skärbräda och lägg ut den skivade laxen omlott till ett ark.
Gör fyllningen av färskost och wasabi.
Smaka av med salt och peppar.
Bred fyllningen över laxen och rulla sedan ihop till en rulle med hjälp av plasten.
Lägg laxen i frysen fram till ca 45 min innan servering.
Skär den i bitar medan fortfarande är fryst.
Lägg upp på tallrikar, ringla över lite teriyakisås och strö över sesamfrö.
Dekorera med lite bladgrönt och servera.

21 maj 2018

Elsas Kalasmat - Rostad färskpotatis med kaviargrädde

Bjud de små raringarna som drinktilltugg eller
 ställ dem på buffébordet.

Färskpotatis, 2-3/person
Olja
Salt, peppar

Vispad grädde
Kalles Kaviar

Röd rom
Dill

Dela potatisen och lägg på en plåt.
Slå på lite olja, salta och peppra - blanda väl.
Baka potatisen ca 25 minuter på 180 grader.

Vispa grädden hårt och blanda med ett par matskedar Kalles Kaviar.
Smaka av under tiden.

Låt potatisen svalna och klicka sedan ut kaviargrädden, dekorera med rom och dill.
Servera och njut!

Elsas Kalasmat, och dryck - Barley Water med rabarber


Rabarber, Stjälk, Röd, Grönsaker

3 msk korngryn
5 dl vatten
2 dl rabarber, tärnade i 2 cm bitar
3 L kokande vatten
1 citron, skal och saft
2 dl socker

Koka korngryn och rabarber med 5 dl vatten i ca 30 min.
Sila av i en ny kastrull.
Tillsätt 3 L kokande vatten, citronskal och saft.
Rör i 2 dl socker och rör till sockret löst sig. Häll upp på flaskor.
Håller 3-5 dagar i kylskåp