8 juli 2018

Elsas Sommarmat - Färsk pasta med mangold och tomat, 2 port


1 pkt färsk pasta
1 stor tomat
4-6 cocktailtomater
ca 300 gr mangold
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Hyvlad parmesan
Färska örter
Salt och peppar
Olja

Skiva lök och vitlök tunt.
Fräs lökarna i lite olja i en stekpanna, tillsätt klyftade tomater och mangoldstjälkarna.
Strimla mangoldbladen och smält ner dem med tomaterna, stjälkarna och löken.
Salta och peppra.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Blanda pasta med grönsakerna, hyvla över parmesan och strö över hackade färska örter.

5 juli 2018

Elsas Sommarmat - Pissalladiere, en fransk klassiker


1 pkt pizzamix, eller egen deg
3 medelstora lökar
Olja till stekning
1 msk vatten
Färsk rosmarin
Halverade oliver
Sardeller efter tycke och smak

Skala och skiva löken tunt. Stek den på svag värme 15 minuter, tillsätt 1 msk vatten och låt det koka in. Ställ åt sidan.
Blanda degen enligt anvisningar på paketet. Sätt ugnen på 210 grader.
Fördela den kalla löken, oliver och sardeller över degen. Strö över färsk rosmarin eller timjan. Baka i ugn 15-20 min. Serveras som drinktilltugg eller med en liten sallad som förrätt.



Elsas Sommarmat - Bondbönor med citron och koriander

- en frisk och pigg grön röra att inleda middagen med!



3 dl kokta bondbönor
3 msk mild olivolja
½ citron, saften
2 msk hackad koriander
Salt och svartpeppar

Pilla bort skalet runt bönorna och lägg dem tillsammans med övriga ingredienser i en mixer och kör till en slät röra. Smaka av med salt och peppar och kanske lite, lite vitlök.



 Det fina med bondbönor är att de inte är alls så känsliga för köld som andra bönor. Med bara några fåtal plusgrader i jorden gror de villigt. Och bäst av allt är att de små plantorna lätt klarar en köldknäpp utan att duka under medan till exempel kokbönor och brytbönor lätt skadas i en frostnatt och hämmas i utvecklingen. Sara Bäckmo, Skillnadens Trädgård.
Jag kan inte annat än hålla med

Elsas Sommarmat - Citron- och örtbakad lax med ljummen fänkålssallad, 4 port

600 gr lax
½ + ½ citron citron
2 msk torkade örter
1 msk smör
Salt och peppar
1-2 fånkålsstånd
1 röd lök
3 msk hackad persilja
2 msk mild olja

Sätt ugnen på 180 grader.
Skär laxen i portionsbitar, gör ett snitt i mitten och stick ner en citronklyfta.
Krydda med salt, peppar och torkade örter.
Baka laxen ca 12 min till en innertemperatur av 44 grader.
Ansa fänkålen och skiva den tunt. Skala löken och skiva den tunt.
Blanda fänkål och lök med hackad persilja, olja och saften av en halv citron.

Smaka av med salt och peppar. Strax före servering lägger du salladen i en riktigt varm stekpanna och låter den bli varm, 2-3 minuter. En kall sås med färska örter, majonnäs och crème fraiche är gott till!

26 juni 2018

Elsas Sommarmat - Pulled Pork Burger med Coca-Cola

Sätt på det här långkoket redan onsdag eller torsdag kväll, kyl ner och ta fram på lördag och servera med saltgurka, rostad potatis och en krämig Cole Slaw. 

1kg fläskkarré
4 dl Cocacola
3 dl BBQ-sås
2 gula lökar, skivade
2 röd paprika, i strimlor
2 vitlöksklyftor, pressade
2 morot, skivad
Salt och peppar

Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda cola, BBQ-sås och grönsaker.
Lägg karrén i en ugnsfastform eller gjutjärnsgryta och slå marinaden över.
Täck formen noga eller sätt lock på grytan.
Ställ in i ugnen 30 min.
Sänk sedan värmen till 80 grader och låt köttet sakta, sakta kokas sönder över natten.
Dra isär köttet och smaka av med salt och peppar.
Servera i hamburgerbröd med lite salta tillbehör och en krämig Cole Slaw!

Elsas Sommarmat - Örtbakad fläskfilé med senapscrème

1 fläskfilé
1 dl hackade färska örter
1 tsk salt
½ tsk peppar
1 msk smör

2 dl crème fraiche
1 msk grov senap
1 tsk dijonsenap

Sätt ugnen på 150 grader.
Strö ut de hackade örterna, salt och peppar på en skärbräda.
Rulla fläskfilén och se till att den blir täckt av blandningen.
Lägg smöret i en stekpanna och bryn fläskfilén runt om.
Lägg över på plåt och ställ in i ugnen. När innertemperaturen är 68 grader, 15-20 min ungefär, är köttet klart. Ta ut det och låt det vila 10 minuter.
Blanda crème fraiche med grov senap och dijonsenap. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite dragon. Skiva köttet och lägg upp på ett vackert fat.

Elsas Sommarmat - Salviastekt halloumi med pasta och tomatsås


Ca 400 gr färsk pasta
1 brk krossade tomater
1-2 vitlöksklyftor
½ gul lök
1 + 1 msk olja
½ buljongtärning
Salt
Peppar
Honung
2 msk hackad färsk persilja
12 skivor halloumi
12 salviablad

Skiva lök och vitlök och fräs i 1 msk olja. Tillsätt tomater, buljongtärning och persilja. Smaka av med salt, peppar och lite honung. Låt koka ca 10 minuter.
Lägg ett salviablad på varje ostskiva och stek dem gyllene på båda sidor i lite olja.
Koka under tiden upp vatten till pastan och koka den enligt anvisningar på paketet.

Servera den nykokta pastan med tomatsås, nystekt halloumi och gärna en rejäl näve sallad.