31 aug. 2018

Var dags gröna mat - Carpaccio på äpple och betor


Kokta betor
Äpplen
Rostade cashewnötter
Pesto
Salt och peppar

Skiva betor och äpple och lägg på ett fat.
Stör över rostade nötter, salta och peppra.
Klicka ut pesto efter tycke och smak.

30 aug. 2018

Var dags gröna mat - Inlagda betor med vinbärsblad




1,2 kg färska betor
1 dl ättiksprit
2 dl socker
3 dl vatten
1 msk senapsfrö
Blad från svarta vinbär

Koka betorna hela med skal på, skala dem sedan.
Koka en lag av ättiksprit, socker och vatten.
Lägg betorna i en burk, fyll på med lag varvat med blad och senapsfrö.
(Räcker inte lagen kokar du en ny med 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten.)


Lagen kan vara varm när du häller den över betorna i burken.

Var dags gröna mat - Rostade rödbetor med fetaost och aprikoser, 2-4 port


- en hel liten rätt, eller som tillbehör!
600 gr rödbetor
1 msk neutral olja
1 dl torkade aprikoser, hackade
1 pkt fetaost
1 dl solrosfrö
Salt och peppar

Sätt ugnen på 190 grader.
Tvätta och ansa rödbetorna, dela dem i klyftor och lägg sedan på plåt. Ringla över olja, salta, peppra och blanda om ordentligt. Baka dem i ugn ca 20 minuter. De ska vara mjuka, men inte mosiga så du får känna efter och anpassa tiden.
Rosta solrosfröna i torr stekpanna till de får färg. Det tar en stund men sen går det fort.
Låt betor och frön svalna. Blanda sedan med aprikoser och smulad fetaost.

Gör en dressing på 3 msk olja och 1 msk vinäger, slå över sallad och blanda försiktigt runt.

29 aug. 2018

Var dags gröna mat - Grönkål och morotssallad med ingefära, 4 port


3-5 späda blad av grönkål
3 medelstora morötter, gärna i olika färger
Sallads- eller purjolök
1 msk citronsaft
3 msk olja
2 tsk riven ingefära
ev honung
Salt och peppar

Skiva morötterna tunt och strimla kålen och löken.
Lägg i en skål och slå över citronsaft, olja och ingefära.
Blanda ordentligt och smaka av med salt, peppar och honung om vill runda av syran.

28 aug. 2018

Var dags mat - Sesamstekt kyckling med snabb jordnötssås, 4 port


4 kycklingöverlår
2 msk neutral olja
1 tsk sesamolja
1 tsk soja
1 pressad vitlöksklyfta
1 nypa chiliflakes
Sesamfrön
Salt och peppar

Sätt ugnen på 190 grader.
Blanda olja, sesamolja, soja, vitlök och chiliflakes.
Pensla på blandningen och ställ in i ugnen 45 min.
Servera med min snabba jordnötsås, stekta grönsaker och nykokt ris.

Snabb jordnötsås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
½ dl jordnötsmör
1 brk cocosmjölk
2 msk sweet chilisås
2 msk soja
Skiva lök och vitlök, fräs i oljan tills de börjar bli genomskinliga.
Tillsätt övriga ingredienser och koka ca 3 min.

Vill du ha en slätare sås kör du den snabbt med mixer.

27 aug. 2018

Var dags gröna mat - Sallad med spetskål och rödbeta, 4 port


½ huvud spetskål
2 rödbetor
1 msk citronsaft
1 dl turkisk yoghurt
Salt och peppar
Svarta sesamfrön

Strimla spetskålen och riv rödbetorna med rivjärn.
Blanda tillsammans med citronsaft och yoghurt, smaka av med salt och peppar.
Ställ kallt och strö sedan över sesamfrö vid servering.

Var dags mat - Örtbakad torsk , 4 port



4 ryggbitar av torsk, ca 600 gr
3 dl hackad persilja, basilika, gräslök, dill
Ca 1 dl olja
1 msk solrosfrö
Salt och peppar
Riven parmesan


Mixa örterna med solrosfrön och tillsätt oljan lite i taget. Det ska bli en tjock smet.
Smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 180 grader. Lägg torsken på en plåt, salta och peppra. Bred ut örtpastan över fisken, riv över parmesan eller annan smakrik ost, ställ i ugnen ca 8-12 min beroende på fiskens tjocklek.  Servera med nykokt potatis och min goda sallad med spetskål och rödbeta.