26 nov. 2018

Fylld lövbiff med grillad paprika och färskost, 4 port



600 gr lövbiff
Grillad paprika på burk
4 msk färskost, gärna med vitlök
Salt och peppar
Tandpetare
1 dl rött vin
1 msk kalvfond
½ dl vatten
Salt och peppar
Smör
Rapsolja

Sätt ugnen på 190 grader.
Lägg ut biffarna på en skärbräda.
Bred på färskosten, lägg på en ¼ grillad paprika. Salta och peppra.
Rulla ihop biffarna och ”sy ihop” dem en tandpetare.
Lägg en rejäl klick smör i en stor stekpanna tillsammans med ett par msk olja.
Bryn rullarna runt om och lägg över i en ugnsfast form.
Ställ in i ugnen 7-10 min.
Häll vin, fond och vatten i stekpannan.
Vispa runt ordentligt och låt vätskan koka ihop några minuter till en sås.
Sila av såsen och slå den sedan över de färdiga rullarna.
Servera med oliver, gurksallad, grönsallad och klyftpotatis.

Avokadoröra och kokt ägg på grillat ”lantbröd”, 2 port



2 skivor riktigt gott ”lantbröd” – eller varför inte ett gott rågbröd?
1 msk olivolja
2 kokta ägg
2 avokados
1 msk crème fraiche
1 liten vitlöksklyfta, finriven
2 tsk  limesaft
1 tsk sweet chili
salt och peppar
chiliflakes

Sätt ugnen på grill och skär två rejäla skivor bröd.
Mixa avokado med crème fraiche, vitlök, limesaft och sweet chili. Smaka av med salt och peppar. Pensla bröden med olivoljan och grilla dem gyllene i ugnen.
Bred avokadoröran på rågbröden, lägg på de kokta äggen, strö över lite chiliflakes.
Ät direkt – gärna tillsammans med kall skivad kyckling och lite blandad grönsallad!

Landgång på Elsas vis



En klassisk landgång börjar med sill, lax och räkor och slutar med köttbullar – precis som Smörgåsbordet. Vi väljer att gå rätt på godsakerna och börjar med räkor!
Landgångsbröd
Smör
Sallatsblad
Kokt ägg
Skalade räkor
Brieost
Päronmarmelad
En skiva Grevé
En skiva leverpastej
Cornichons
Lufttorkad skinka
Gurka, tomat och örter till dekoration
Bred brödet och följ listan uppifrån och ner på varje landgång.

26 okt. 2018

Slå hål på dina fördomar om vegansk mat! - Vegansk snabbmat, Sebastian Schauerman



I Vegansk snabbmat får vi handfasta tips och råd kring hur vi på ett enkelt och inspirerande sätt kan äta vegansk och klimatsmart mat. Recepten som på ett lätt och roligt sätt får dig att lyckas med vegansk mat har sitt ursprung från gatans kök. Moderniserade street food klassiker från hela världen varvas här med Sebastian Schauermanns egna innovationer och recept från Taku-Taku.

"Jag var trött på fördomarna att vegansk mat är tråkig, med de här recepten vill jag bevisa för dig som inte är vegan att det går att göra fantastisk och spännande mat på enbart grönsaker, men som framförallt är väldigt god."

Linas matkasse i bokform - Middag hela veckan, Lina Gebäck



Den eviga frågan ”vad blir det till middag?” ställs vi alla inför ofta. Idéerna tryter och inspirationen likaså. Lina Gebäck har hjälpt tusentals svenska med sin matkasse och nu kommer hennes första kokbok. Hennes matfilosofi är enkel - om det mesta man äter är sunt och balanserat, så finns det utan tvekan utrymme för mat som inte kvalar in som den mest hälsosamma också. 

Hon ger tips på hur du spar tid när det är som mest ont om den och hur man lagar mat från grunden på ett enkelt sätt. 

”Blomkålsfritters” och ”Färsk gnocchi med chèvre och rosmarinolja” är två av recepten som får det att vattnas i munnen på mig och passar perfekt nu i höst.

Smörgåshistoria och mackfilosofi - Mackor, Jonas Cramby



När John Montagu, den fjärde hertigen av Sandwich, fick den briljanta idén att stoppa kallskuret kött mellan två brödbitar uppfann han inte bara den första, riktigt moderna måltiden. Han skapade en global besatthet. Idag finns det nämligen varianter av den portabla, billiga – men framförallt läppsmackande goda – mackan i de flesta kulturer och det är på tiden att det kommer en bok som tar ämnet på allvar
”Mackor” innehåller smörgåshistoria, mackfilosofi, hur du baka de perfekta bröden, gör egna charkuterier och ost sam vilka tillbehör och verktyg varje mackälskare borde ha i sin ägo.