18 dec. 2018

Elsas jul - Selleriremoulad



Rotselleri
Majonnäs
Citronsaft
Persilja
Salt och peppar
Skala och finriv sellerin.
Blanda med majonnäs så det blir krämigt, men inte blött.
Tillsätt citronsaft, hackad persilja, salt och peppar efter tycke och smak.

Elsas jul - Rödkål med granatäpple och clementindressing



Rödkål
1 clementin
3 msk olja
2 tsk spiskummin
1-2 vitlöksklyftor
Salt och peppar
Granatäpple
Pressa clementinen och mixa samman saften med olja, vitlök och spiskummin.
Stimla kålen riktigt tunt, blanda med dressingen och smaka av med salt och peppar.
Strö över kärnorna från granatäpplet.

Elsas jul - Grönkål med äpple och ädelost



Grönkål
Vinteräpplen
Ädelost
1 del vinäger
3 delar olja
Salt och peppar
Strimla kålen, skiva äpplena och lägg i en skål.
Smula över osten, häll på vinäger och olja.
Blanda väl och smaka av med salt och peppar.

Elsas jul - Rostad pumpa med ingefära



1 Butternutpumpa
1 msk riven ingefära
1 msk torkad rosmarin
3 msk olja
Salt och peppar
Sätt ugnen på 190 grader.
Skala pumpan med potatisskalare, dela och kärna ur den.
Skär den i bitar och lägg ut på en plåt.
Strö över rosmarin, salt och peppar. Ringla över olja, blanda väl.
Rosta i ugnen ca 20 min.

14 dec. 2018

Elsas jul - Amaretto Sour, 2 st



8 cl Amaretto
4 cl citronjuice
3 cl sockerlag
Två remsor apelsinzest
Häll alla ingredienser i en torr och ren shaker. 
Skaka sedan ca 15 sekunder.
Fyll därefter på med rikligt med is och skaka lika länge igen.
Fyll två rocksglas med isbitar och sila i drinken. 
Toppa med två rejäla remsor apelsinzest.

Elsas jul - Tiramisu med saffran, granatäpple, passionfrukt och hasselnötter, 8port



2 pk mascarpone à 250 gr
1 pkt saffran
3 ägg
2 dl socker
16 savoiardikex
1 dl amaretto
4 passionsfrukter
Granatäpplekärnor
1 dl rostade och hackade hasselnötter

Rör samman mascarpone och saffran.
Separera äggulor och vitor. Vispa gulorna med sockret till ett vitt och pösigt skum.
Vispa vitorna till ett fast skum.
Vänd ner mascarponeblandningen i äggulorna och rör till en jämn smet.
Vänd ner äggvitevispet.
Doppa kexen på båda sidorna i likören, bryt dem sedan i mindre bitar.
Fördela kexen i portionsglas eller skålar.
Klicka på mascarponekrämen och förvara övertäckt i kylen.
Dela på passionsfrukterna och skrapa ut över krämen.
Strö över hackade nötter och ät direkt!

6 dec. 2018

Elsas jul - Inlagd pumpa med clementin och senapsfrö



1 butternutpumpa
½ dl ättika
1 dl socker
1 ½ dl vatten
1 clementin
1 msk senapsfrö
Koka upp ättika, socker och vatten. Låt det sjuda tills sockret löst sig. Ställ åt sidan tills den blivit fingervarm.
Skala pumpan med potatisskalare och skär den sedan riktigt tunt med hjälp av en mandolin.
Skölj clementinen noga och skiva den sedan tunt.
Varva pumpa med clementin i en väl rengjord burk.
Häll i senapsfrön och slå över lagen. Låt stå över natten.