4 feb. 2019

Vardagslyx - Gratinerade fikon med honung och valnötter, 2-4 port

Det här blir lagom som förrätt till 4 personer eller en lättare middag för 2!

4 färska fikon
1 msk flytande honung
1 bit blåmögelost (getost är också gott!)

1 dl valnötter
flingsalt
1 påse machésallad
2 msk olja
2 tsk balsamicovinäger

Sätt ugnen på grill.
Rosta nötterna i het stekpanna. 
Strö över lite flingsalt och ställ åt sidan.
Dela fikonen i klyftor och arrangera på ett ugnsfast fat.

Riv eller hyvla osten över fikonen, ringla över honung och ställ in i ugnen tills allt får fin färg. 
Pass på för det går fort på slutet.
Fördela salladen på 4 tallrikar, ringla över olja och vinäger, lägg på de varma fikonen och strö över nötterna.

Var dags mat - Salsa på grapefrukt


2 grape, skalad och skuren i bitar
1 lime, saft och rivet skal
1 röd lök, tunt skivad
1 röd chili, urkärnad och finhackad
2 tsk flytande honung
salt, peppar, färsk mynta och koriander efter smak

Blanda grape, chili, lök samt honung med limesaft och skal i en bunke.
Salta och peppra lätt. Tillsätt färsk mynta och koriander efter smak.

1 feb. 2019

Var dags gröna mat - Krämig citronpasta med curryfrästa kikärtor, 4 port

Fotograf Malin Mörner, www.poppyphotography.se
Stylist Marianne Wikner, www.mariannewikner.ser

Färsk pasta
1 brk kikärtor
1 msk curry
½ gul lök, skivad
2 msk hackad persilja
2 msk olja
1 citron, skal och saft
3 dl grädde
1/2 buljongtärning
(1 msk vitt vin eller vermouth)
Maizena
Salt och peppar

Koka pastan enligt anvisning på paketet.
Häll av vattnet, lägg tillbaka pastan i kastrullen, tillsätt en skvätt olja och blanda runt. Ställ åt sidan.

Koka upp grädde med buljongtärning och eventuellt vin.
Låt sjuda 7-8 minuter.
Riv under tiden skalet av citron och pressa ur 2 msk saft.
Tillsätt saft och citron och red sedan av såsen med lite maizena utrört i kallt vatten.

Häll av spadet från kikärtorna.
Fräs den skivade löken i olja, tillsätt curryn och sedan de avrunna kikärtorna.
Strö över persiljan.

Lägg ner den kokta pastan i såsen, koka upp och lägg upp på tallrikar. Skeda över kikärtor, dra några tag med pepparkvarnen och strö gärna över lite mer kryddgrönt.

30 jan. 2019

Elsas kalasmat - ”Hong Shao Rou”, (Red braised pork) 8 port



1 kg fläsksida eller fläskkarré i 2,5 cm bitar
3 msk + 6 ½ dl vatten
4 msk socker
4 salladslökar, skivade
5 cm ingefära, tunt skivad
2 vitlöksklyftor, skivade
1 stjärnanis
4 msk soja
4 msk risvin eller torr sherry

Koka upp vatten i en stor gryta.
Lägg ner köttet och koka det 5 min och skumma ytan under tiden.
Lyft upp köttet, låt det rinna av och torka det med papper.
Diska grytan och värm upp 3 msk vatten, tillsätt sockret och rör tills det löst upp sig, börjar tjockna och får en bärnstensaktig färg ca 4 min.
Sänk värmen och tillsätt köttet.
Vänd runt så alla sidor täcks av sockerlösningen.
Tillsätt de vita och ljusgröna delarna av salladslökarna, ingefära, vitlök och stjärnanis.
Låt koka och rör runt ca 1 min.
Tillsätt soja och risvin. Låt koka tills det reducerat något, ca 1 min.
Häll i 6 ½ dl vatten, låt koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock tills köttet är mört, 50-60 min.

Lyft upp köttet med en hålslev och ta grytan från värmen.
Låt såsen svalna så du kan ta bort överflödigt fett, koka sedan upp den under omrörning och låt koka 12-15 min tills den tjocknar och glänser.
Tillsätt köttet, vänd runt det för att värma upp det och täcka det med såsen.
Servera med nykokt ris och strimlad mörkgrön vårlök.

23 jan. 2019

Var dags mat - Kyckling teriyaki med snabbgravad kålsallad, 4 port

1 hel kyckling
4 msk teriyakisås

1 salladskål (kinakål)
2 tsk salt
1 tsk socker
Chiliflakes

Sätt ugnen på 190 grader.
Dela kycklingen i 4 delar, lägg i ugnsfast form och pensla med teriyakisåsen.
Ställ in i ugnen 45 minuter.
Strimla och skölj salladskålen, låt den rinna av ordentligt.
Strö salt och peppar över tillsammans med en nypa chiliflakes.

Krama och blanda kålen, ställ kallt medan kycklingen tillagas eller gör salladen dagen innan!

Var dags mat - Klassisk Ungersk gulasch 6-8 port



1,5-2 kg högrev i tärningar
3 gula lökar hackade
4 vitlöksklyftor
1 dl paprikapulver
4 msk hel kummin
6 röda paprikor
1 liter köttbuljong
smör, salt, peppar



Bryn lök, vitlök och kummin i en vid kastrull.
Tillsätt strimlad paprika, paprikapulver och buljong.
Bryn köttet i omgångar och lägg ner i kastrullen. Salta och peppra.
Koka upp och låt sedan grytan sjuda 3-4 timmar tills köttet blivit riktigt mört och paprikorna smält ner.

Var dags mat - Krämig citronpasta med ugnsbakad lax, 5 port


600 g lax
4 tsk smör
Salt och peppar
1 citron
3 dl grädde
1/2 fisk eller hönsbuljongtärning
(1 msk vitt vin eller vermouth)
Pasta
olja
Ruccola

Skär laxen i portionsbitar och lägg sedan i ugnsfast form, gärna med bakplåtspapper i botten.
Salta och peppra, lägg en teskedsstor klick smör på varje bit.
Sätt ugnen på 190 grader.

Koka pastan enligt ansvisning på paketet. Vi valde härligt bred pappardelle.
Häll av vattnet, lägg tillbaka pastan i kastrullen, tillsätt olja och blanda runt.
Ställ åt sidan.

Koka upp grädde med buljongtärning och eventuellt vin.
Låt sjuda 7-8 minuter.
Riv under tiden skalet av citron och pressa ur 2 msk saft.
Tillsätt saft och citron och red sedan av såsen med lite maizena utrört i kallt vatten.

Ugnsbaka laxen 6-8 min.
Värm upp pastan i såsen och lägg på tallrik, lägg laxen ovanpå och servera med t.ex ruccola slungad med lite olivolja och balsamico. Några småtomater är också gott till!