26 feb. 2019

3 tips för långlivade örter



1.       Plantera om örterna i näringsrik jord.
2.       Vattna inte förrän jorden är torr. Örterna vill inte bli blöta om fötterna.
3.       Skörda ofta, men lite åt gången för att inte chocka växten.

Timjan, oregano, persilja och koriander är lätta att lyckas med.
Koriander kan vara lite kinkig efter omplanteringen och dill har jag aldrig lyckats med.
Från basilika har jag tagit sticklingar och fått riktigt fina nya plantor så ge inte upp!

25 feb. 2019

Elsas Grunder - Vetedeg till bullar, längder, kransar och semlor

Vanilj- och kardemumma doftande bullar och nyplockade
luktärtor i skön förening.

100 gr smör, smältes
5 dl mjölk
1 pkt torrjäst
3 tsk kardemumma
1 dl vit sirap
2 ägg +1 till pensling
1 tsk salt
ca 1,4 L vetemjöl

Blanda alla torra ingredienser i en bunke/degblandare.
Tillsätt mjölk, smör, sirap och ägg.
Bearbeta degen länge. Ca 10 min i maskin och längre för hand.
Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, 1-2 timmar.
Baka ut på önskat vis.


Vanilj- och kardemummabullar, 20 st
Fyllning
Ca 100 gr smör
Vaniljsocker (med svarta prickar i)


Strösocker till fyllning och ovanpå
Kardemumma
 


Dela degen i två delar och kavla dem till rektanglar.
Bred på fyllningen.
Vik ihop degen och kavla den lätt.
Skär varje del i 10 lika stora remsor och snurra ihop dem.
Pensla snurrorna med 1 uppvispat ägg. Strö socker över dem.
Gräddas i 220 gr ca 15 min.

Elsas Grunder - Enkel vitvinsås, 4 port





1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
3 msk torrt vitt vin
1 msk fiskfond, koncentrerad
2 msk maizena
1 lagerblad
1 stor klick smör

Smält smöret i en kastrull och lägg ner vitlöken. Fräs en liten stund.

Slå sedan på alla flytande ingredienser och lägg i lagerbladen.

Koka ca 8 min och rör under tiden ut maizenan i kallt vatten, häll i och koka upp.

Precis innan servering kan såsen smaksättas med ett par matskedar färska örter efter egen smak och säsong.

Var dags gröna - Vårsallad med rädisa och gurka


1 knippe rädisor
1 gurka
ärtskott
citronmeliss eller andra färska örter
1/2 citron, saften
3 msk olja
Salt och peppar

Riv rädisor och gurka på rivjärnets grova del och lägg i en bunke.
Strö över en dryg tesked salt och blanda runt ordentligt.
Låt stå ca 20 min och häll sedan bort vätskan.
Blanda ner en näve ärtskott och rejält med hackad citronmeliss.
Pressa över citron, häll på olja, salta och peppra.
Blanda runt och servera direkt!

21 feb. 2019

Elsas grunder - Elsas ljusa grunddeg, 4 vridna baguetter



600 gr vetemjöl

½ pkt torrjäst

4 dl vatten

3 msk olivolja

1 ½ msk salt


Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan vatten och olja.

Kör degen i maskin eller knåda för hand i minst 10 min.

Häll lite olja i botten på en stor skål och stjälp över degen.

Låt jäsa till dubbel storlek eller över natten kylskåp.

Sätt ugnen på 215 grader.
Dela degen i 4 delar och vrid till baguetter.

Ställ in i ugnen och grädda i ca 15 min.

Brödet ska ha en innertemperatur på 93 grader när det är färdigt.

Elsas Kalasmat - Örtfyllda brytbröd till buffébordet


900 gr vetemjöl
5 dl vatten
2 msk olivolja
1 msk salt
½ pkt torr jäst

1 dl olja
3 dl blandade örter
salt och peppar
2 msk olja
flingsalt

Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Tillsätt vatten och olja. Kör degen i maskin ca 10 min.
Låt degen jäsa övertäckt med plastfilm till dubbel storlek i en plastbunke med lite olja i.
(ca 2 tim i rumstemperatur eller över natten i kylskåp)

Mixa olja och örter till en tjock smet, salta och peppra.


Kavla ut degen till en kvadrat och bred ut örtolja.
Rulla ihop och skär sedan rullen i 2-3 cm tjocka skivor.
Lägg tätt tillsammans på en plåt.
Pensla med olja och strö på flingsalt.
Grädda bröden ca 14 min, 215 grader

Var dags gröna mat - Morotssoppa med sötpotatis och rostade chiafrön, 4 port

Fotograf: Malin Mörner Stylist: Marianne Wikner

3 msk chiafrö
1 tsk spiskummin
4 medelstora morötter, skivade

1 sötpotatis, skalad i skivor
1 gul lök, skivad

1 msk riven färsk ingefära

1 vitlöksklyfta

1-2 tsk röd currypasta

1 lime, skal och saft

salt

Rosta chiafröna tillsammans med spiskummin i torr stekpanna ca 3 min.
Fräs lök, vitlök och currypasta i olja.

Tillsätt sötpotatis, morot och ingefära.
Slå på vatten så att grönsakerna täcks.

Koka tills potatis och morötter blivit mjuka.
Tillsätt limeskal och saft.

Mixa blandningen slät och tillsätt mer vatten om den känns för tjock för din smak.
Salta lätt vid behov och servera rykande varm med de rostade fröna på toppen och gärna en klick crème fraiche eller yoghurt.